05 / 05 / 2024

Mimarlar Odasının yargıdaki yeri

Mimarlar Odasının yargıdaki yeri

Ulusal Ses Gazetesi'nin yazarlarından Tahir Çalgüner bugünkü yazısında Mimarlar Odası'nın yargıdaki yerinden bahsetti. İşte Tahir Çalgüner'in o yazısı...

Mimarlar Odası, Karadeniz'deki yapılaşma politikalarını eleştirdi!

Mimarlar Odası, Orta ve Batı Karadeniz'deki yapılaşma politikalarını eleştirerek bölgedeki sel felaketlerinin afet alanına dönüşmesine neden olduğunu belirtti. İşte ayrınıtlar...

 Mimarlar Odası'nın raporundaki korkunç gerçek… 10 milyondan fazla yapı depremde yıkılabilir!

Kahramanmaraş depremi hakkında TMMOB Mimarlar Odası’nın hazırladığı raporda, depremde ağırlıklı olarak yeni binaların yıkıldığı vurgulandı. Rapora göreTürkiye’de 10 milyondan fazla yapı depreme karşı dayanıksız.

Mimarlar Odası'ndan Kalamış Yat Limanı’nın devrine dava!

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın imar planlarında değişiklik yapılarak işletme hakkının 40 sene daha özelleştirilmesine karşı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından dava açıldı.

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’ndan İzmir kentsel dönüşüm açıklaması!

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce onaylanan ‘Yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esaslar’ hakkında yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir'e ve devlete bir takım sorular soruldu.

Mimarlar Odası'ndan Ankara Yahudi Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüme tepki!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ankara’nın simge mekanlarının bulunduğu Yahudi Mahellesi’nde kentsel dönüşümün başladığını açıkladı. Mahallenin tehdit altında olduğunu aktaran mimarlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulundu.

Küresel piyasalarda gözler Trump'ın yargılandığı ABD Senatosu'nda!

Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Senato’daki yargılanma sürecine odaklandı.

İzmir Karabağlar'daki imar planı davasında Mimarlar Odası haklı bulundu!

İzmir’in Karabağlar ilçesinde olan bazı plan notlarının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olması sebebiyle İzmir 3. İdare Mahkemesi’nce Mimarlar Odası haklı bulundu.

Mimarlar Odası: Sur'daki evler cezaevine benzedi!

Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, Sur'da inşa edilen 181 yapının, 8 bin yıllık Sur'un tarihi dokusuna aykırı olduğunu söyledi ve yeni yapıları cezaevine benzetti.

Mehmet Özhaseki'den Mimarlar Odası'na eleştiri!

Mimarlar Odası’nın yeni 19 Mayıs Stadı ile ilgili tutumunu isim vermeden eleştiren Mehmet Özhaseki''Biz stat yapmaya, birileri de durdurmaya çalışıyor'' dedi. 

Atakule'nin yıkım ruhsatını yargı iptal etti!

Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) açtığı dava devam ederken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin de müdahil olduğu davada yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme şirketin valilikten aldığı yıkım ruhsatını iptal etti

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'ndaki binası meclis gündeminde!

İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nın Mimarlar Odasına tahsisinin iptaline ilişkin soru önergesi hazırladı. Yarkadaş, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..

Yıldız Sarayı'ndaki bina 2051'e kadar Mimarlar Odası'nın!

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, dün boşaltılan Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının 2051 yılına kadar Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne tahsis edildiğini iddia etti.

Mimarlar Odası'ndan tahliye açıklaması!

TMMOB, Mimarlar Odası'nın kullanımında olan Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının dün boşaltılması hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda basın açıklamasını Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar yaptı.

Mimarlar Odasının yargıdaki yeri Haberi

Mimarlar Odasının yargıdaki yeri

Meslek odalarının toplumsal yaşam için önemi tartışılmaz. Ancak bazı konular var ki; özeleştiri yapılması gerekir.


Bugünkü gazete manşetlerinde okuyoruz..."Mimarlar odası için Danıştay karar vermiş..".Dava açma ehliyeti yok,menfaati yok diye..."


Örnek olaylarda, mahkemenin aldığı kararlar doğrudur.


1. Dava ulus bölgesindeki bir kamulaştırma ile ilgili...zaten tarafları belli....sen niye dava açarsın. Danıştay'ın verdiği karar zekice ve doğru.


2. AOÇ davası diye asliye hukuk mahkemesinde açılan "vasiyet" davasına yine aynı gerekçeden red verildi. Karar doğru.


3. "Bireysel" başvuru hakkından ANAYASA mahkemesine yine aynı konuyu götürdüler.....yine aynı gerekçeden red verildi. Karar yine doğru.


Usül hukukunu bilmeden açılan serseri davalar kentsel mücadele ana davamıza zarar vermektedir.


Bu türden reddedilen davaların sayısı umarım Mimarlar odasının katkısıyla bundan sonra çoğalmaz.Çünkü bu gelişmeler bizi tehlikeli bir sonuca götürüyor.


Danıştay ileride kent ve planlama ile ilgili projelerde...