26 / 11 / 2024

miras borcu

miras borcu

Miras hukuku ölen kişinin borcu varsa bu borç kişinin şahsi mal varlığından tahsil ediliyor. Ölüm, mirasçının malvarlığında ölüm anından itibaren menfi veya müsbet bir değişime neden olabiliyor....

İpotekli miras kime kalır? Hisseli olarak mı bölünür? Borcu ödeyen mi alır?

Gayrimenkulün teminat olarak verildiği durumlarda mirasçılar arasında  nasıl pay edilir? İpoteği ödeyen tek başına malik olur mu?

Anne ve babasının borcu olanlar dikkat! Miras kalabilir...

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde anne ve babanın borçlarının evlada miras olarak kalıp kalmayacağını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Mirasçılar hangi durumlarda borçlardan sorumludur?

Posta yazarı Tamer Heper, "Babam 2015 yılında vefat etti. Borcu varmış, alacaklı 1999 yılında avukata vermiş. Biz babamın borcu olduğunu bu zamana kadar bilmiyorduk. Babamdan hiçbir şey miras olarak kalmadı, borcu hariç. Ne yapmalıyım?" sorusunu cevapladı.

Miras hukukunda ölenin borcu ne olur? 

Ölen kişinin arkasından kalan miras ile birlikte kalan borcunun da ne olacağı merak konusu oluyor. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Zafer İşeri bugünkü köşe yazısında miras hukukunda ölenin borcunu ve vasiyetini kaleme aldı. İşte İşeri'nin o yazısı...

Hangi durumlarda reddi miras yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kız kardeşim iki çocuk sahibi ve eşinden boşandı. Kendisinin bayağı borcu var. Ters bir durumda borçları biz ağabeylerine kalır mı? Reddi miras yapmamız gerekli mi?' sorusunu yanıtladı.

Konut kredi borcu miras olarak kalır mı?

Kredi borcunun miras kapsamına alınıp alınmadığı merak edilen konuların en başında bulunuyor. 'Kredi borçlusu vefat ederse borcu kim öder?' sorusu yanıtlandı...

Kredi borcu da 'miras' kalır!

TMK 606'ncı Madde'ye göre, vefat eden kişinin kredi borcu da miras yoluyla varisine devredilir. 3 ay içinde reddi miras yoluna başvurup sorumlu olmaktan kurtulabiliniyor.

Miras beklerken, üvey kardeşlerinin borcu çıktı!

İzmirli emlak zengini iş insanı Turgay Nişancı'ya karşı açtığı ve yaklaşık 40 yıl süren babalık davasını kazanan Recep Nişancı, babasının kendisine miras bırakmadığını öğrenince bir kez daha mahkemeye başvurdu. 

Vergi borcu mirasın reddi!

Yasal ve atanmış mirasçılar kendilerine kalan mirası vergi borçları da dahil, reddedebiliyor. Peki, vergi borcu mirasın reddi nasıl olur? Miras ne zaman reddedilebilir?

Vergi borcu mirasçılara geçer mi?

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallar ile bazı hak ve borçlar mirasçılarına intikal ediyor. Peki, ölen bir kimsenin vergi borcu mirasçılara geçer mi? Geçmez mi?

Mirasın hükmen reddi nasıl olur?

Mirasbırakanın çok fazla borcu var ise bu durum karşısında miras red edilebilir mi? Miras red davası açılabilir mi? Mirasın hükmen red edilir mi? Mirasın hükmen reddi nasıl olur?

Mirasın reddi dava dilekçesi!

Bir yakınınızın vefatından sonra mirasbırakanın borcu var ise bu mirası reddetme hakkına sahip oluyorsunuz. Mirasın reddi davası için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe başvurusunda bulunmanız gerekiyor. İşte, mirasın reddi dava dilekçesi!

Ölüm halinde vergi borcu silinir mi?

Gayrimenkul hukukuna göre vefat eden bir kimsenin, vergi ödevlerinden mirasçıları sorumlu oluyor. Peki, ölüm halinde vergi borcu silinir mi? Ölüm halinde vergi cezaları düşer mi?

miras borcu Haberi

miras borcu


Miras hukuku ölen kişinin borcu!


Miras hukuku ölen kişinin borcu konusunda mirasçılar borçtan kaçınmak için bir takım işlemlerde bulunabiliyorlar. Ancak kanun genel anlamda kişilerin alacaklıları zarara uğratması kastı ile hareket etmelerini yasaklıyor.


Özel borçlarla ilgili olarak 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 277-284. maddelerinde gerek zarar verme kastı ile olsun, iyi niyetli olmakla beraber borcunu ifa etmek yerine ivazsız kazandırmalar yapılması değerinden fazla veya zamanından önce ödemeler yapılması gibi eylemler butlan hükmünde kabul edilmiştir. Bir borçlunun, mallarının haczinden veya iflas etmeden önce, alacaklılarından mal kaçırmak için yapmış olduğu şüpheli tasarrufların iptal ettirilebilmesi için, alacaklılara bir dava açma hakkı tanınıyor. Paralel düzenleme kamu alacakları için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 24-31. maddelerinde de düzenleniyor.


Mirasçılar, mirasbırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen...