23 / 12 / 2024

miras hukuku evlatlığın durumu

miras hukuku evlatlığın durumu

Miras hukuku hakkında bilgi verirken, yasal mirasçıların kimler olduğundan, miras paylarından, eşin ve çocukların mirastaki payından, evlatlığın durumundan, saklı paylardan ve mirastan yoksunluk durumlarından bahsedeceğiz...

Miras paylaşırken nelere dikkat edilmeli! Mevcut hakkınız elinizden alınmasın!

Miras paylaşımı yapılırken uygulanan kurallar vatandaşlar arasında oldukça büyük ilgi çekmektedir. Buna göre, kardeşler arasında miras paylaşımının az bilinen ayrıntıları da ortaya çıkmış oldu. 

Miras kalan gayrimenkulün 2023 yılı intikal ücreti ne kadar?

Miras bırakan kişinin malvarlığının tereke adı ile mirasçılara kalmasını ifade eden intikal ücretinin detayları belli oldu. Peki, Miras kalan gayrimenkulün 2023 yılı intikal ücreti ne kadar?

Babanın sağlığında paylaştırdığı miras öldüğünde bozulur mu?

Babanın sağlığında paylaştırdığı mirasın öldüğünde bozulup bozulmayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki miras paylaşımını iptal etmek mümkün mü? Miras paylaşımı nasıl bozulur?

Çocuğu olmayan bir kişinin mirası kime kalır?

Miras hukuku, bir kimsenin hayatını kaybetmesi durumunda mal varlığının ve mülklerinin yasal mirasçılara nasıl dağıtılacağını düzenleyen önemli bir hukuki alanı ifade eder. Bu alanda, özellikle çocuksuz kişilerin miras paylaşımı ve özel durumlar, toplumda geniş ilgi gören konular arasında yer alır.

Ölen kişinin mirası nasıl pay edilir? Mirasçı kendi payını satabilir mi?

Miras, vefat eden bir kişinin yakınlarına bıraktığı para ya da servet olarak tanımlanır. Bu miras kalıtım yolu ile gelen herhangi bir özellik de miras olarak değerlendirilir. İşte bu konuya dair vatandaşların kafasını karıştıran sorular!

Dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır?

Tapuda miras kalan malların mirasçılar tarafından alınması belli başlı şartlar doğrultusunda gerçekleşmektedir. Vatandaşlar Dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır? sorusunu da bu yüzden sık sık sormaktadır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Kardeşi vefat edenler dikkat! Sizin de başınıza gelebilir! Miras...

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde miras paylaşımını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o yazısı...

Miras nasıl paylaşılır? İşte miras paylaşımının detayları!

Posta gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde miras paylaşımını kaleme aldı. İşte Heper'in miras paylaşımı ile ilgili o yazısı...

Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?

Bir yakınınızın vefat ettiğini ve ardından miras bıraktığını düşünelim. Siz de "Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?" diye soruyorsanız, işte yanıtı...

Akrabasının nüfusuna geçen evlat mirasçı olabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde akrabasının nüfusuna geçen evladın mirasçı olup olmayacağını kaleme aldı.

Miras kalan arsanın kamulaştırma bedeli nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan arsanın kamulaştırma bedelinin nasıl belirleneceğini kaleme aldı.

miras hukuku evlatlığın durumu Haberi

miras hukuku evlatlığın durumu


Miras hukuku hakkında bilgi!


Bir kişinin ölümünden sonra ona ait hak ve mülklerin durumunun ne olacağı Medeni Kanunda açıklanıyor. Mirasbırakan mirasçılara mal, mülk bırakabileceği gibi borç da bırakabiliyor. Mirasçılar gerçek kişiler olabileceği gibi tüzel kişiler de olabiliyor. Ancak, tüzel kişiden kasıt sadece devletin mirasçılığıdır. Miras Hukuku Anayasa’nın teminatı altındadır. Anayasa, “herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir” derken ölen kişilere ait haklara devletin el kolmasını yasaklayıp ölenin ailesine veya onun seçtiği kişilere mirasının kalmasını güvence altına alıyor.


Miras hukuku hakkında bilgiler doğrultusunda miras paylarından da bahsetmekte fayda var:


Medeni kanunun 439. maddesine göre birinci derecede mirasçılar mirasbırakanın çocukları oluyor. Tüm çocuklar eşit pay alıyorlar. Mirasbırakandan önce ölen çocukların çocukları da mirasa girebiliyorlar. Çocukları olmayan mirasbırakanın mirasçıları ana babası, yoksa büyükanne ve büyükbabası oluyor....