04 / 05 / 2024

mirasçı atama şartları

mirasçı atama şartları

Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığı hakkında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabiliyor. Mirasbırakan isterse mirasçı atayabiliyor. Peki, mirasçı atama nasıl yapılır?

Mirasçı atama!

Yargıtay kararlarına göre miras bırakan vasiyetnameyle tüm mal varlığını veya mirasının dörtte birini bir kişiye bıraktığını vasiyet ediyorsa bu halde mirasçı ataması yapılmış sayılıyor. Bu konu Türk Medeni Kanunu'nun 516.maddesinde düzenleniyor...

Miras kaç yıl sonra devlete kalır?

Bazı durumlarda miras, devlete kalır. Bunun için bazı şartlar vardır ve belirli süre geçtikten sonra devletin malı olarak alınır. Peki miras hangi durumlarda devlete kalır ve ne kadar süre sonra devlete geçer? İşte mirasın devlete kalma süreci ile ilgili detaylar aşağıda...

Dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır?

Tapuda miras kalan malların mirasçılar tarafından alınması belli başlı şartlar doğrultusunda gerçekleşmektedir. Vatandaşlar Dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır? sorusunu da bu yüzden sık sık sormaktadır.

Reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir?

Mirasın reddi, kelime anlamı ile aynı anlamı taşıyor. Yasal mirasçılar yada atanmış mirasçılar bazı durumlarda reddi miras talebinde bulunabiliyorlar. Peki, reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..

Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir?

Reddi miras; bir kimsenin ölümünden sonra kalan mirasın tamamının kanuni mirasçılar ya da atanmış mirasçılar tarafından reddini ifade ediyor. Peki, Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir? İşte tüm merak edilenler..

Miras vergisinden muafiyet 2019!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya ivazsız olarak intikal etmesi durumunda miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. İşte miras vergisinden muafiyet şartları...

Art mirasçı atama nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası artmirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Peki, art mirasçı atama nasıl yapılır? Art mirasçı kimdir?

Tarım arazilerinde ifraz şartları!

İfraz işlemi ile tek bir kimsenin mülkiyetinde olan arsalar bölünebiliyor. Ancak toprak kanunu ile tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi dolayısı ile ifraz yapılması engellenmişti. Peki, tarım arazilerinde ifraz şartları..

Mirasın reddinin şartları!

Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebiliyor. Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor. Peki, mirasın reddinin şartları nelerdir?

Mirasçı atama nasıl yapılır?

Mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığı hakkında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabiliyor. Mirasbırakan isterse mirasçı atayabiliyor. Peki, mirasçı atama nasıl yapılır?

Mirastan çıkarma şartları!

Miras bırakanın tasarruf özgürlü kapsamında mirasçısını mirastan çıkarmak da yer alıyor. Ancak miras bırakan istediği zaman istediği mirasçısını mirasçılıktan çıkaramıyor. Peki, mirastan çıkarma şartları nelerdir?

Belirli mal bırakma vasiyeti nasıl yapılır?

Ölüme bağlı tasarruf çeşitleri arasında mirasçı atama, belirli mal bırakma, yedek mirasçı atama, artmirasçı atama gibi seçenekler bulunuyor. Peki, belirli mal bırakma vasiyeti nedir? Belirli mal bırakma vasiyeti nasıl yapılır?

Yedek mirasçı atama işlemleri!

Mirasbırakan, medeni kanun gereğince ölüme bağlı tasarrufuyla önmirasçı atadığı kişiyi mirası art mirasçıya devretmekle yükümlü kılabiliyor. Peki, yedek mirasçı kimdir? Yedek mirasçı atama işlemleri nelerdir?

Tarla devir şartları nelerdir?

Tarımsal arazilerin devri, miras yolu ile intikali, değerlemesinin nasıl yapılması gerektiği, 31 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik kapsamında açıklanıyor. Peki, tarla devir şartları nelerdir?

mirasçı atama şartları Haberi

mirasçı atama şartları

Mirasçı atama nasıl yapılır?

Miras Hukukuna göre, mirasbırakan, tasarruf özgürlüğünün sınırları içinde, malvarlığının tamamında veya bir kısmında vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle tasarrufta bulunabiliyor.


Mirasbırakanın üzerinde tasarruf etmediği kısım yasal mirasçılarına kalıyor.


Mirasbırakan, ölüme bağlı tasarruflarını koşullara veya yüklemelere bağlayabilir. Tasarruf hüküm ve sonuçlarını doğurduğu andan itibaren, her ilgili koşul veya yüklemenin yerine getirilmesini isteyebilir.


Hukuka veya ahlâka aykırı koşullar ve yüklemeler, ilişkin bulundukları tasarrufu geçersiz kılar.


Anlamsız veya yalnız başkalarını rahatsız edici nitelikte olan  koşullar ve yüklemeler yok sayılır. Mirasbırakan isterse mirasçı da atayabilir. Peki, mirasçı atama nasıl yapılır?


Mirasbırakan, mirasının tamamı veya belli bir oranı için bir veya birden çok kişiyi mirasçı atayabilir.


Bir kişinin, mirasın tamamını veya belli bir oranını almasını içeren her tasarruf, mirasçı atanması sayılır. 


Mirastan çıkarma şartları!


Işıl Seren...