26 / 11 / 2024

mirastaki saklı pay satılabilir mi

mirastaki saklı pay satılabilir mi

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın yüklü gayrimenkulü var. Annem ve babam ayrı, benim velayetim annemde. Babam görme engelli ve babam babaannemle kalıyor. Babaannemin ve halamın babamın mallarını üstlerine almasından korkuyorum. Hukuken ne yapabilirim?' sorusunu yanıtladı.

Tüm miras sahiplerini ilgilendiriyor! Mirasta saklı pay nedir? Saklı pay nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki mirasta saklı pay nedir, saklı pay nasıl hesaplanır?

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Mirasçılar dikkat! Gayrimenkul paylaşımında bu hususlara dikkat edin!

Bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan malları ve borçlarına miras deniyor. Üzerinde gayrimenkuller bulunan bir kişinin vefat etmesi durumunda mirasçılar mal paylaşımının nasıl olacağını merak ediyorlar. Çocuklar ile eşin mirastaki payı ne kadardır? Saklı pay nedir? İşte miras paylaşımı hakkı

Kardeşlerin mirastaki hakkı nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kardeşlerin mirastaki saklı payını kaleme aldı.

İkinci eşler mirastan pay alabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ikinci eşin mirastaki payını yazdı ve "Babamın ikinci kez evlendiği kadın, anneme ait evde bizlerden daha çok hisseye sahip oldu. Buna hakkı var mı?" sorusunu yanıtladı. 

Çocukların mirastaki saklı payı neye göre belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocukların mirastaki saklı payının nasıl belirlendiğini ve hangi şartlarda mirastan faydalanabileceklerini kaleme aldı. 

Torunların mirasta saklı payı var mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde torunların mirastaki saklı payını yazdı.

Kardeşlerin mirastaki saklı payı nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda babasının hayattayken borçlandığını belirten okuyucu, evine haciz konulmasına karşın evini kardeşine devrettiğini aktardı. Kardeşin evleneceğini ve eve ihtiyacı olduğunu, evden çıkmalarını söylediğini aktaran okuyucu hakkı olup olmadığını sordu.

Kardeşler mirastaki saklı pay hakkı için dava açabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babamdan para karşılığı daire aldım ve tapuda da gözüküyor. Babam vefat ettikten sonra kardeşlerim mahkemeye verdi, mahkeme de onayladı. Böyle bir adalet var mı? Kardeşlerimin böyle bir hakları var mı? Burada hakkım nedir?' sorusunu cevapladı.

Mirasta 'saklı pay' hakkı!

Türk Hukuku'na göre, bir baba çocuğunu vasiyetname ili mirastan mahrum bırakabiliyor. Ancak varislerin kanunen "saklı pay" miras hakkı bulunuyor.

Babasından miras kalanlar dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper '4 kız ve 2 erkekli bir ailede sağlararası tasarrufta ve miras paylaşımında saklı pay ve normal hakedişler minimum ve maksimum ne? Baba bir çocuğunu sağken isterse mirastan men edebilir mi? Çocuğun buna karşı savunma defi var mı?' sorusunu yanıtladı.

Reddedilen evlada miras kalabilir mi?

Hukuksal olarak babanın evladını reddedebildiği bir yasal düzenleme Türk hukukunda yer almıyor. Kanunen "saklı pay" bir miras hakkınız bulunmuyor ve babanız vasiyetnameyle dahi sizi bu paydan mahrum bırakamıyor.

mirastaki saklı pay satılabilir mi Haberi

mirastaki saklı pay satılabilir mi

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babamın yüklü gayrimenkulü var. Annem ve babam ayrı, benim velayetim annemde. Babam görme engelli ve babam babaannemle kalıyor. Babaannemin ve halamın babamın mallarını üstlerine almasından korkuyorum. Hukuken ne yapabilirim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Babamın yüklü gayrimenkulü var. Annem ve babam ayrı, benim velayetim annemde. Babam görme engelli ve babam babaannemle kalıyor. Babaannemin ve halamın babamın mallarını üstlerine almasından korkuyorum. Hukuken ne yapabilirim? M.Y.

*****

Okuyucum velayetten söz ettiğine göre 18 yaşından küçük. Bu yaşlarda bile hukuki problemlerle meşgul olması bence üzücü. Bu yaşlarda tahsiliyle, sağlığıyla ilgili olmalı, problemsiz bir yaşam sürmeliydi. Ancak aklına gelen soru da öyle yabana atılacak türden değil. Baba ile annesinin ayrı yaşıyor olması ve velayetin...