30 / 04 / 2024

müteahhidin iskan alma zorunluluğu

müteahhidin iskan alma zorunluluğu

Yapıya iskan alma sorumluluğu müteahhit kişi veya firmada oluyor. İskan ruhsatı almayan müteahhide dava açılabiliyor. İşte, müteahhitlerin iskan alma zorunluluğu!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman'dan çarpıcı açıklama: Yüzde 90’ımız iş yapamıyor! 

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, İZTO İnşaat Grubu’nda 10 bin üyeleri olduğunu dile getirerek, “Bu kadar müteahhidin tamamına yakını artık iş yapmıyor; çünkü maliyetler çok yükseldi." dedi.

TOKİ Körfez İlimtepe'de son dakika müjdesi: 1.3 milyar TL'ye inşa edilecek! Sözleşme imzalandı! 

Geçtiğimiz 2 seneden bugüne, ihaleye çıkan ancak çeşitli nedenlerle ihalesi iptal edilen ve daha önce artan maliyetler nedeniyle müteahhidin iş bıraktığı TOKİ İlimtepe Konutlarında bir son dakika gelişmesi yaşandı. Proje için imzalar atıldı. İşte ayrıntılar... 

5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur?

Müteahhitten ev alanlar iskan sorunu ile karşılaşabiliyor. Peki, müteahhit iskanı almadan gitmişse ne olur? 5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur?

Sıfır ev gizli ayıplı çıkarsa ne yapılabilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda inşaatı tamamlanan binada ev aldığını belirten okuyucu, eve taşındığını ama evde bazı aksaklıklar olduğunu belirtti. Okuyucu, bu durumda müteahhidin sorumluluğu olup olmadığını sordu.

Müteahhit belgesi nasıl alınır?

Yapı ruhsatına tabi bütün yapılar yapı müteahhidinin sorumluluğuyla inşa ediliyor. Her müteahhidin bir yapı müteahhidi yetki belgesi alması gerekiyor. Peki müteahhit belgesi nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...

Yapı müteahhidi yetki belgesi ücreti 2021!

Yapı ruhsatına tabi bütün yapılar yapı müteahhidinin sorumluluğuyla inşa ediliyor. Her müteahhidin bir yapı müteahhidi yetki belgesi alması gerekiyor. İşte yapı müteahhidi yetki belgesi ücreti 2021...

İskan almayan müteahhit nereye şikayet edilir?

İskan almayan müteahhite bazı yaptırımlar uygulanabiliyor. Peki iskan almayan müteahhit nereye şikayet edilir? Müteahhit iskan almıyorsa ne yapılır? İşte tüm merak edilenler...

Kat mülkiyeti olmayan sitede aidat ödenir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda müteahhidin 10 villa inşaatından 4'ünü kabasında bıraktığını belirten okuyucu geçmiş dönem aidatlarının alınıp alınamayacağını sordu. İşte o sorunun yanıtı...

Kentsel dönüşümde teminat mektubu neden önemli?

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan düzenlemeler inşaat sektörüne ivme kazandırdı. Dönüşüm konusunda kat malikleri en çok müteahhidin inşaatı yapabilecek ekonomik gücü olup olmadığı konusunda endişe ediyor.

İmarlı konut arsasından hisse alan müteahhit dava açabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '20 yıldır sahibi olunan arsaya daha 2 yıl önce hisse almış bir müteahhidin dava açıp parası karşılığında arsayı alma hakkı var mıdır?' sorusunu cevapladı.

2018'den önce inşa edilen binalar için uyarı!

İZODER Başkanı Levent Gökçe, Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin Haziran 2018’de yürürlüğe girdiğini hatırlatarak “2018 öncesi yapılan binalar müteahhidin insafına ve bilincine kaldı. Şu anda yapı stokunun sadece yüzde 1.5’i su yalıtımına sahip ” dedi.

İzmir'de bir site, iki müteahhit, iki farklı sonuç!

İzmir'de Barış Sitesi'nin 4 blokundan tamamen çöken 3'ünü, iflas edip giden müteahhidin yaptığı öğrenildi. Ayakta kalan tek bloku ise, yerine gelen yeni müteahhit, mühendis eşliğinde yaptırdı.

Müteahhitlerden yeni yönetmeliğe tepki!

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Av. Osman Avcıl, yönetmelik sebebiyle on binlerce müteahhidin meslekten men edilebileceğini belirtti. Avcıl, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

müteahhidin iskan alma zorunluluğu Haberi

müteahhidin iskan alma zorunluluğu

Müteahhitlerin iskan alma zorunluluğu!

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen rapora iskan deniyor. 


Yapıya bu belgeyi almak için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


Yapıya iskan alma sorumluluğu müteahhit kişi veya firmada oluyor. Yüklenici, sözleşmeye uygun olarak binayı iskan izni alınmış şekilde tamamlamadığı sürece, iş bedeli olarak kararlaştırılan arsa tapusunu istemeye haklı kabul edilemiyor. İskan almayan müteahhide karşı Sulh Hukuk Mahkemelerine dava açılabiliyor. 



T.C.

YARGITAY

15. Hukuk Dairesi


E:2003/2495

K:2003/5405

T:12.11.2003


ESER SÖZLEŞMESİ

İSKAN MÜSAADESİNİN ALINMAMIŞ...