02 / 05 / 2024

Kat mülkiyeti olmayan sitede aidat ödenir mi?

Kat mülkiyeti olmayan sitede aidat ödenir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda müteahhidin 10 villa inşaatından 4'ünü kabasında bıraktığını belirten okuyucu geçmiş dönem aidatlarının alınıp alınamayacağını sordu. İşte o sorunun yanıtı...



Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda Arsada 10 villa yapıp 6'sını maliklere verip, 4'ünü kendisinin alacağı müteaahhitin 4 villayı tamamlamadığı belirtiliyor. Yönetim oluşturuldu ancak 4 villa için aidat alınmadı. Mahkemeye taşınan olayda geçmiş aidatlar alınabilir mi? İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Arsamızı müteahhide verdik. 10 villa yapıp 6’sını bize verecek, 4’ünü kendisi alacaktı. Müteahhit işi yarım bıraktı. İkinci müteahhide verdik, o da bizim 6 villayı yaptı, teslim etti ama 4 villayı kabasında bıraktı. Bu müteahhit ile de ihtilaf yaşadık. Bu arada biz yönetimimizi oluşturduk ve ortak alan ile tesisler için aidat belirledik. Ancak bu 4 villa için aidat alamadık. Şimdi bunların mülkiyeti mahkemede. Mahkeme sonuçlandığında biz geçmiş dönem aidatları talep edebilecek miyiz? F.İ.

*****

Kat mülkiyeti olmayan sitede aidat ödenir mi?

Aslında bu okuyucuya sorulması gerekilen bazı sorular bulunuyor. Örneğin mahkeme kiminle oluyor ve geçmiş dönem aidatlarının kimden istenmesi planlanıyor? Fakat şu an olayın gelişmesine ilişkin konuşulması gerekiyor. Okuyucu, ‘6 villa bitirildi 4’ü kabasında kaldı’ diyen Tamer Heper, "Bu demektir ki bahsettiği sitelerinde kat mülkiyeti kurulmadı. Zira kat mülkiyeti kurulabilmesi için iskan izni şart" dedi.

İskan izni yoksa kat mülkiyeti de bulunmuyor. Peki ya kat irtifakı yapıldıysa ne oluyor? Bu durumda da Kat Mülkiyeti Mevzuatı’nın uygulamaya alınması amacıyla  bağımsız bölümlerin üçte ikisinin fiilen kullanımda olması gerekir. Okuyucunun durumunda kat irtifakı yapılmışsa, sitedeki 7 villanın fiilen kullanımda olması gerekli. Oysa 4 tanesi henüz kabasında kalmış. Tamer Heper, burada "Dolayısıyla kat irtifakı kurulu olsa bile Kat Mülkiyeti Mevzuatı uygulanamayacak. Bu durumda da sözünü ettikleri yönetim ve aidat belirlemesi söz konusu olamayacak. Yani 4 villanın maliki için kat mülkiyetine göre geçmiş 5 yıllık aidat talep olunamayacak" açıklamasını yaptı. 

*****

Bu durumda bakılacak bir durum bulunuyor ki; o da müteahhit ile gerçekleştirilen sözleşme. Bu olay için müteahhit  sözleşmesinin hükümlerine bakılacak ve eksiklikler için ne müeyyide planlanmışsa, o yola gidilecek. Tamer Heper son olarak, "Tabii ki mevcut yürümekte olan davanın tam olarak mahiyetini bilmediğim için müteahhitle ilgili ihtilaf konusunda fazla detaya giremiyorum" dedi.

Siteye ait yapının değiştirilmesinde karar kime ait?


Geri Dön