09 / 01 / 2025

Müteahhitlere kur farkı ödemesi

Müteahhitlere kur farkı ödemesi

Geçtiğimiz sene temel inşaat maliyetlerinde yüzde 200’ü aşkın artış yaşadıklarına dikkat çeken müteahhitler merakla fiyat kararnamesini bekliyor. 

Müteahhitlere büyük projeler için tecrübe şartı getirildi!

Müteahhitlere inşaat yapımları için yeni kriterler getirildi. Yeni müteahhit olanların büyük projeler yapamayacağı belirtilirken, inşaat yaptıkça puanları artacak. Ayrıca tüm bunlar dışında aranan mali yeterlilik kıstasları da artırıldı.

Tebernüş Kireçci'den müteahhitlere çağrı! Yabancıya satılan fiyattan yerliye satma hayalinden vazgeçilmeli!

İstanbul'da metrekaresi 3 bin doların altında proje neredeyse  hiç olmadığını belirten Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci müteahhitlere fiyat düşürme çağrısında bulundu.

Arsasını kat karşılığı müteahhitlere verenler ve aldıkları evleri satanlar dikkat! Danıştay'dan arsa sahiplerine müjde!

Danıştay VDDK, arsasını kat karşılığı müteahhitlere vererek karşılığında aldıkları konut/iş yerlerini satan arsa sahiplerini ilgilendiren kararlarıyla yüzleri güldürdü. İşte ayrıntılar...

1957'de müteahhitlere istimlak ödemeleri yapılmaya başlanmış!

1957 yılında müteahhitlere istimlak ve istihkak bedelleri ödenmeye başlamış. 

Müteahhitlere 3 yıllık dönemde 328.7 milyar lira ödenecek!

Müteahhitlere, işletme hakkı ve garanti anlaşmaları ile inşa ettirilen yol, köprü ve otoyollar için 2025, 2026 ve 2027 senelerinde ödenmesi öngörülen garanti tutarı peş peşe belli oldu. İşte o rakamlar…

Yap-işlet-devret projeleri için şirketlere 10 yılda 122 milyar TL’lik kur farkı ödendi!

Yap-işlet-devret projelerini yapan şirketlere 10 yılda ödenen kur farkının faturası 122.3 milyar TL’ye ulaştı. İşte rakamlar…

"Yap-İşlet-Devret"ten 6 ayda müteahhitlere 2,8 Milyar TL!

Yap-işlet-devret modelinin devletin kasasına yükünün giderek ağırlaştığı kaydedildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2024 yılının ilk 6 ayında, Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında müteahhitlere yapılan garanti ödemeler için 2,8 milyar TL harcama gerçekleştirdiği belirtildi.

Yap - işlet - devret projelerinin müteahhitlerine yılda 4 kez zam! 

Enflasyon hızla artarken asgari ücrete ara zam yapılmayacağını duyuran hükümet, müteahhitlerin garanti ödemelerine yılda dört kez kur farkı kadar zam uyguluyor. İşte detaylar...

Ticaret Bakanlığı Resmi Gazete'de duyruldu: 1 yıl boyunca kur farkı dikkate alınmayacak

Kur farkı zararının şirketlerin borçluluk durumunu değerlendirirken göz ardı edilmesi uygulaması, bir yıl daha uzatıldı. Bu karar, Türkiye Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. Karara göre 1 Ocak 2025 tarihine kadar kur farkı dikkate alınmayacak. İşte ilgili ayrıntılar...

Kur Korumalı Mevduata verilen destek ekonomik yardımları yakaladı!

KKM’ye yapılan kur farkı ödemeleri son bir yılda 91,4 milyar lira oldu. Aynı dönemde yatırım, üretim, Ar-Ge, inovasyon, kalkınma gibi stratejik önem taşıyan faaliyetler için yapılan ödemeler toplamı ise 96,3 milyar lira olarak gerçekleşti.

Suudi Arabistan'dan Türk müteahhitlere 150 milyar dolarlık davet!

Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majed Al Hugail, ülkesinde yapılacak projeler için Türk müteahhitlere 150 milyar dolarlık davette bulundu.

İş arayanlara İŞKUR'dan müjde! Tam 3 bin 249 güvenlik personeli alınacak!

Ekonomik zorlukların yaşanmasıyla birlikte artan işsizlik ülke gündeminde yer alan konulardan biri. İŞKUR’dan atılan istihdam adımı sayesinde Türkiye’de pek çok kişinin iş arayışına çözüm olacak. İŞKUR’dan gelen müjdeli habere göre tam 3 bin 249 güvenlik personeli alımı yapılacak.

Dolar ve altın alımında Merkez Bankası'ndan hamle! Kur Korumalı Mevduat faizi yüzde 50 yolunda ilerliyor

Döviz talebinin yükselmesine karşılık, Merkez Bankası, bankalara verdiği dövizden TL'ye ek dönüşüm hedefini yukarı çekti. Vatandaşı döviz ve altın alımından Kur Korumalı Mevduat’a kaydırmayı hedeflediğinin dile getiren Merkez Bankası'ndan yeni hamle geldi.

Müteahhitlere kur farkı ödemesi Haberi

Müteahhitlere kur farkı ödemesi

AKP tarafından 18 maddelik ekonomi paketi TBMM’ye sunuldu. Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; teklifle beraber Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a kamuya iş gerçekleştiren müteahhitlere maliyet yükselişleri sebebiyle fiyat farkı kararnamesi çıkarması için yetki tanınacak. 

Sektör temsilcileri ise kararnameden hem yüzde 50 ila yüzde 100 aralığında ek bir fiyat farkının çıkmasını hem de artık mali gücünü yitiren firmalar için tasfiye fırsatı sunuyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, “Beklentilerimizin karşılanmaması sektörde olağanüstü bir dökülme yaratabilir. Bu da kamu yatırımlarının çoğunda durma anlamına gelir” diye konuştu.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise konuyla ilgili olarak “Sektörün taleplerinden kopuk düzenlemeler gelmesi durumda 20 bin müteahhitin batacağını, 300 bin insanın da işsiz kalacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı. 

YÜZDE 50 İLAVE...