23 / 12 / 2024

Ticaret Bakanlığı Resmi Gazete'de duyruldu: 1 yıl boyunca kur farkı dikkate alınmayacak

Ticaret Bakanlığı Resmi Gazete'de duyruldu: 1 yıl boyunca kur farkı dikkate alınmayacak

Kur farkı zararının şirketlerin borçluluk durumunu değerlendirirken göz ardı edilmesi uygulaması, bir yıl daha uzatıldı. Bu karar, Türkiye Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. Karara göre 1 Ocak 2025 tarihine kadar kur farkı dikkate alınmayacak. İşte ilgili ayrıntılar...



Ticaret Bakanlığı, "6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 376. Maddesi Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayınladı. Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde şirketlerin sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden kaynaklanan kur farkı zararı 1 Ocak 2025 tarihine kadar hesaplamaya dahil edilmeyecektir. Bakanlıktan duyurulan bilginin  detayları haberin devamında...

Resmi Gazete’de duyruldu

Türkiye Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan "6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 376'ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ," Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ ile sermaye kaybı yaşayan veya borca batık durumda bulunan şirketlerin finansal hesaplamalarına ilişkin önemli düzenlemeler getirildi.

Sermaye kaybı yaşayan veya borca batık şirketlerin finansal durumunu değerlendiren hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsinden borçlardan kaynaklanan döviz kuru farkı zararlarının tamamı ile 2020 ve 2021 yıllarında tahakkuk eden bazı giderlerin dikkate alınmaması imkanı, önceki olarak 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçerliydi. Ancak, bu uygulamanın süresi 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatılmıştır.

Ticaret Bakanlığı Resmi Gazete de duyruldu: 1 yıl boyunca kur farkı dikkate alınmayacak

Borca bataklık nedir?

Türk Ticaret Kanunu'nun 376. maddesi, son yıllık mali tablodan anlaşılacağı üzere şirketin sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı durumlarda uygulanır. Bu durumun tespit edilmesi halinde, yönetim kurulu derhal bir genel kurul toplantısı düzenlemekle yükümlüdür.

Maddeye göre, son yıllık bilançoya göre, şirketin sermayesi ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılanamadığı bir durumun tespit edilmesi halinde şirketin genel kurulu derhal bir toplantı düzenlemek üzere çağrılacaktır. Bu toplantının amacı mevcut zararı ele almak ve uygun kararları almak olacaktır.

Akaryakıt sektöründe 5,6 milyar Türk Lirası kamu zararı ortaya çıkarıldı

Ticaret Bakanlığı 1500 memur alımı için başvuru tarihleri açıklandı mı? Ticaret Bakanlığı personel alımı 2023 detayları!

Ticaret Bakanlığı'ndan gizli zam ve hileli reklamlara idari para cezası!


Geri Dön