12 / 05 / 2024

mütekabiliyet ilkesi ne demek

mütekabiliyet ilkesi ne demek

Kelime anlamı olarak "karşılıklılık" ilkesini ifade eden mütekabiliyet ne demektir, ayrıntıları...

Mütekabiliyet ilkesi ne demektir?

Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde ayrıntılı bir şekilde ele alınan mütekabiliyet ilkesi ne demektir, detayları...

Vatandaşlar, Kanal İstanbul projesine itiraz için il müdürlüğüne akın etti!

Çılgın proje Kanal İstanbul'un iptali için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, bir itiraz dilekçesi hazırladı. Bu dilekçenin bir örneğini çıkaran vatandaşlar, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne adeta akın etti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğüne Ait Taşınmazların İdaresine İlişkin Yönetmelik!

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğüne Ait Taşınmazların İdaresine İlişkin Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğüne Ait Taşınmazların İdaresine İlişkin Yönetmelik!

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğüne Ait Taşınmazların İdaresine İlişkin Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

İstanbul İmar AŞ Genel Müdürlüğüne Onur Soytürk atandı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İstanbul İmar AŞ Genel Müdürlüğüne Onur Soytürk getirildi...

Hangi mülk sahipleri ne kadar 'değerli konut vergisi' ödeyecek?

Yeni vergi paketi genel kurulda görüşülmeye devam ediliyor. Paketin içindeki yeni vergilerden birisi de ‘değerli konut vergisi’. Peki hangi mülk sahipleri ne kadar 'değerli konut vergisi' ödeyecek?

Hangi yatırım enstrümanı, ne vaat ediyor?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından “Hangi yatırım enstrümanı, ne vaat ediyor?” başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...

Esenler Otogarı İBB Emlak Müdürlüğü'ne geçti! 

Esenler Otogarı İBB Emlak Müdürlüğü'ne geçti. Yüzlerce dükkan, ofis ve yazıhane bulunan otogardan dev kira geliri bekleniyor. 

Geminbeli ve Yağdonduran tünellerinin yapımının ne zaman tamamlanacağı TBMM'de!

Geminbeli ve Yağdonduran tünellerinin yapımının ne zaman tamamlanacağı meclis gündemine taşındı. CHP'li Karasu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Kentsel dönüşüm kira yardımı 2019 zammı ne kadar?

Kentsel dönüşüm kira yardımı zam oranı açıklandı mı? Kentsel dönüşüm kira yardımı 2019 zammı ne kadar? İşte tüm detaylar...

Arazi yatırımında vade ne olmalı?

Arazi yatırımı uzun vadeli bir yatırım mıdır? Arazi yatırımında vade ne olmalı? Arazi yatırımı karlı mıdır? Remax 7tepe arazi yatırım uzmanı Mert Başaran tüm soruları yanıtladı... 

Gölcük Saraylı'daki bina Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğüne Tahsis edildi!

Gölcük Belediye Meclisi Şubat Ayı toplantısında Saraylı'daki binanın Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğüne Tahsis edilmesine karar verildi.

Kentsel dönüşüm kira yardımı 2019'da ne kadar olacak?

Kentsel dönüşüm kapsamında anlaşma sağlanarak tahliye edilen yapıların maliklerine, kiracılarına veya işyeri sahiplerine Bakanlık tarafından çeşitli yardımlar yapılıyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı 2019'da ne kadar olacak?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne sözleşmeli pilot alınacak!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne sözleşmeli pilot alınacak. Adayların sözlü sınava katılmak için 7- 11 Ocak tarihleri arasında istenilen belgelerle birlikte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanlığı’na bizzat başvurmaları gerekiyor...

mütekabiliyet ilkesi ne demek Haberi

mütekabiliyet ilkesi ne demek

Mütekabiliyet ne demektir?

Mütekabiliyet ne demektir, tanımı; Mütekabiliyet, kelime anlamı olarak karşılıklılık anlamına geliyor.


Mütekabiliyet ilkesi kapsamında Yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye'deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılması esasına dayanılıyor.


Buna göre, bir yabancı uyruklunun Türkiye'deki bir tapu işlemi yaptırabilmesi için onun ülkesinde Türklerin de aynı tapu işlemini yaptırabiliyor olması gerekiyor.


Mütekabiliyet ne demektir sorusunun yanıtı ve ayrıntıları Tapu Kanunu'nun 35. maddesinde şu şekilde ele alınmıştır;


Madde 35- Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği  hallerde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel...