27 / 07 / 2024

Muvazaanın ispatı

Muvazaanın ispatı

Gayrimenkul Hukuku'nda en sık rastlanan sorunlardan bir tanesi de muvazaalı satışlar oluyor. Peki, muvazaalı satış nasıl yapılır?Muvazaalı satışın iptali mümkün mü? Muvazaa nedir?

Mirastan mal kaçırma nedir? 

Mirastan mal kaçırma konusu vatandaşlar arasında merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Böyle bir süreçte bu olay mahkemelere konu olabiliyor ve çok sayıda mirasçı da bu durumdan mağdur oluyor. Peki, Mirastan mal kaçırmanın ispatı nasıl yapılabilir?

Miras paylaşımında nelere dikkat edilmeli! Mirastan mal kaçırma nasıl ispat edilir?

Mirastan mal kaçırma ile ilgili konu sıklık ile mahkemelere kadar taşınan ve mahkemelerde de konu olabilen bir durumdur. Buna göre, çok sayıda mirasçı bu konuda maalesef mağdur olmaktadırlar. Peki mirastan mal kaçırmanın ispatı nasıl yapılabilir?

Regal BM 210 2 programlı bulaşık makinesi satışa çıktı! İşte teknik özellikleri ve fiyatı...

Beyaz eşya sektöründe rüştünü ispat eden Regal, büyük ses getirecek bir bulaşık makinesini görücüye çıkardı. BM 210 2 programlı bulaşık makinesini üreten Regal, ürüne ilişkin tüm detayları paylaşırken, ürünü cazip fiyatla piyasaya sundu.

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

Türkiye, yüksek teknolojili ürün ihracatında payını yükseltiyor!

Ülkelerin gelişimi ve refahının artması için en önemli unsurların başında ihracat gelirken, yüksek teknolojili ürün ihracatı ise bunu gerçekleştirebilen ülkeyi gelirde adeta ‘uçuruyor’.  Özellikle Çin, ABD, Almanya gibi ülkelerin bu anlamdaki başarısı ise ispat niteliğinde.   Peki Türkiye geçen y

Eska Mühendislik Tuzla'yı dönüştürüyor!

Öğretmenler Sitesi projesiyle inşaat sektöründeki bilgi ve tecrübesini en iyi şekilde ispat eden Eska Mühendislik Tuzla'nın dönüşümle yenilenen yeni yüzüne projeleriyle katkı sağlıyor..

Ahmet Arslan: Dünyanın en büyük köprüsünü yapacağız!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ilişkin, "Dünyanın en büyük köprüsünü yapmış olacağız. Bu, 'Türkler'de çok oluyor' lafının tam da ispatı." dedi.

Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?

3. kişileri aldatmak için yapılan satışlar muvazaalı satış olup iptali için dava açılabiliyor. Ancak her zaman yapılan satışlar muvazaalı olmayabiliyor. Peki, bu durum nasıl ispatlanır? Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?

Ofis projeleri yatırmcıların gözdesi oldu!

Son yıllarda sayısı hızla artan ofis projeleri, yatırımcıların gözdesi haline geldi. Yılın ilk yarısında ofis projelerinde, toplam 140 bin 500 metrekareye ulaşan yeni ofis kiralama hacmi, bunun en büyük ispatı.

Sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Peki, buna karşılık açılan sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü kimde oluyor?

Ayıplı mal ispat yükü!

Tüketicilerin ayıplı mal karşısında hak ve sorumlulukları Tüketici Kanunu kapsamında açıklanıyor. Ayıplı mal karşısında seçimlik haklarını kullanmak isteyen tüketicilerin öncelikle ayıplı malı ispat etmeleri gerekiyor.İşte ayıplı mal ispat yükü..

Ev kapora sözleşmesi örneği!

Kapora verirken kapora sözleşmesinin imzalanması gerekiyor. Bu sözleşmenin imzalanması verilen kaporanın ispatı ve iadesi gibi durumlarında kanıt niteliği taşıyor. İşte ev kapora sözleşmesi örneği...

Kira bedelinin ödendiğinin ispatı nasıl olur?

Ev ve işyeri kiralamalarında tarafların anlaşmaları neticesinde kira bedelinin elden ödenmesine karar verilebiliyor. Peki, ödemesi elden yapılan kira bedelinin ödendiğinin ispatı nasıl olur? İşte yanıtı..

Muvazaanın ispatı Haberi

Muvazaanın ispatı

Muvazaa nedir?

Hukuki tanımıyla tarafların üçüncü kişileri ya da kurumları aldatmak amacıyla gerçek iardelerine uymayan bir işlem yapmaları, fakat görünürdeki bu işlem kendi aralarında geçerli olmayacağı  konusunda aralarında anlaşmalarına muvazaa deniyor. 


Muvazaa borçlu bir kimsenin sahip olduğu evin borcundan dolayı satılmaması için, para ödemesi söz konusu olmamakla birlikte evi tapuda bir başka kimseye satmış gibi göstermesi şeklinde yapılabilyor. Bunun yanı sıra eşiden veya çocuklarından da mal kaçırmak isteyen kişiler muvazaa satışlar gerçekleştiriyorlar.


Muvazaalı işlemden etkilenen üçüncü kişiler muvazaalı bir sözleşmenin varlığını mahkemeler önünde ileri sürebiliyor ve zararlarının tazminini talep edebiliyorlar. Fakat bunun belgelerle ispat edilmesi gerekiyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Borçlar Kanunu'nun 19. maddesinde yer veriliyor.


Kanuna göre; bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için...