15 / 05 / 2024

Muvazaa nedir?

Muvazaa nedir?

Gayrimenkul Hukuku'nda en sık rastlanan sorunlardan bir tanesi de muvazaalı satışlar oluyor. Peki, muvazaalı satış nasıl yapılır?Muvazaalı satışın iptali mümkün mü? Muvazaa nedir?



Muvazaa nedir?

Hukuki tanımıyla tarafların üçüncü kişileri ya da kurumları aldatmak amacıyla gerçek iardelerine uymayan bir işlem yapmaları, fakat görünürdeki bu işlem kendi aralarında geçerli olmayacağı  konusunda aralarında anlaşmalarına muvazaa deniyor. 


Muvazaa borçlu bir kimsenin sahip olduğu evin borcundan dolayı satılmaması için, para ödemesi söz konusu olmamakla birlikte evi tapuda bir başka kimseye satmış gibi göstermesi şeklinde yapılabilyor. Bunun yanı sıra eşiden veya çocuklarından da mal kaçırmak isteyen kişiler muvazaa satışlar gerçekleştiriyorlar.


Muvazaalı işlemden etkilenen üçüncü kişiler muvazaalı bir sözleşmenin varlığını mahkemeler önünde ileri sürebiliyor ve zararlarının tazminini talep edebiliyorlar. Fakat bunun belgelerle ispat edilmesi gerekiyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Borçlar Kanunu'nun 19. maddesinde yer veriliyor.


Kanuna göre; bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınıyor. Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan üçüncü kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunmuyor. 


Muvazaalı işlemin ispatı iddianın kim tarafından ileri sürüldüğüne göre değişiklik gösterebiliyor.  Muvazaa iddiasının muvazaalı işlemin taraflarından biri tarafından ileri sürülmesi halinde iddia yazılı delille ispatlanması gerekiyor. 


Muvazaalı satış iptali nasıl ispat edilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön