03 / 05 / 2024

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar

Konutun tüm alanlarının toplamı ‘brüt metrekare’; konut içindeki ‘süpürülebilir alan’ ise ‘net metrekare’ ile ifade ediliyor. İşte, net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!

AVM'lerin 2023 yılı cirosu ikiye katlandı! Metrekare başına toplam ciro 89 bin 432 TL oldu!

Alışveriş merkezi metrekare verimliliğini düzenli biçimde analiz eden AVM Endeksi verilerine göre, alışveriş merkezi metrekare cirosu 2023 yılında bir önceki seneye göre nominal değerde yüzde 99,6 arttı.

İstanbul'da ofis stoku geçen yıl 8 milyon metrekareyi aştı, kira bedelleri metrekare başına 1.100 TL oldu!

İstanbul'daki ofis stokunun 2023 yılında 8 milyon metrekareyi aşarken, kira artışları şirket sahiplerinin gündeminde yer alıyor. Merkezi iş alanlarında ofis kiraları metrekare başına 1.100 TL'ye kadar yükseldi. 

Yapım işlerinde uygulanacak artırımlı fiyat farkı hesaplamasına ilişkin düzenleme!

Kamu ihaleleri kapsamına giren yapım işlerinde uygulanacak olan artırımlı fiyat farkının hesaplanmasına ilişkin düzenlemeye gidildi. İşte konu ile ilgili detaylar...

Levent - Etiler'deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro'yu buldu!

İstanbul'daki paylaşımlı ofis alanları, yılın ilk çeyreğinde yüzde 25 büyürken, Levent - Etiler'deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro'yu buldu. İşte bölge bölge kira rakamları...

Avrupa’da kiralar metrekare başına 32,8 Euro’ya ulaştı!

Avrupa'da konut krizi derinleşirken kira fiyatları aldı başını gitti. Kiralık konut kapsamında en pahalı kent olan Dublin’de aylık kiralar metrekare başına 32,8 Euro’ya ulaştı.

Enflasyon hesaplamasına doğalgaz ayarı; Yapılacak indirim dikkate alınacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğalgazın bir ay boyunca ücretsiz olarak verilmesi nedeniyle Mayıs ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) hesaplamasında "sıfır fiyat" yöntemini uygulayacağını duyurdu. Bu değişiklik, Mayıs ayı enflasyonunda sert bir düşüşe neden olacak.. İşte detaylar...

İstanbul’da premium ofis kiraları metrekare başına 55 dolara yükseldi! 

Premium Ofis Kira Takibi 2022 Raporu, 2022 yılında birinci sınıf ofis kiralarının küresel çapta yüzde 4,8 yükseldiğini ortaya koydu. İstanbul’da premium ofis kiraları etrekare başına 55 dolara yükseldi! 

Dolarla kiraya verenlerin sayısı arttı, İstanbul’da ofis kiraları metrekare başına 20 doları aştı!

Türkiye’nin en büyük kenti ve iş dünyasının kalbi sayılan İstanbul’da ofis kiralarının metrekare başına 20 doları geçtiği ortaya çıktı.

Deprem bölgesindekiler kaç para tazminat alacak? İşte metrekare başına ödenecek paralar!

Yaşanan deprem felaketinin ardından bölgedeki vatandaşlar, hasar gören veya yıkılan evlerin tazminat ödeme sürecini merak etmekte. Peki bu durumdaki hangi vatandaş metrekare başına DASK’tan ne kadar tazminat alacak? İşte detaylar…

İstanbulda barınabilmek artık hayal değil kabus! Konutta metrekare fiyatı 27 bin TL’ye fırladı!

Yüksek enflasyonun en çok hissedildiği illerin başında gelen kentte karın doyurmak zorlaşırken, 1 yılda 3-4 kat artan kiralardan kurtulmak isteyen İstanbullu artık ev almayı hayal bile edemiyor.  Metropol kentte konutta metrekare başına fiyat 27 bin TL’ye çıktı. İstanbul’un hemen ardından konutta za

Canlı yayında tek tek açıkladı! İşte Ocak zammı sonrası en düşük memur ve emekli maaşı... Hemen bakın...

Memur ve emekli Ocak zammı için net rakamlar son iki enflasyon sonrası tamamen belli olacak. Genç, yaşlı, kadın, erkek milyonlar yeni maaş hesaplamasına başlarken geçtiğimiz 2023 Ocak zammı için yeni bir açıklama geldi.

TOKİ İlk Evim Arsa projesi nedir? TOKİ İlk Evim Arsa kaç metrekare?

TOKİ İlk Evim Arsa projesi gündemde yer alıyor. Bu projeye dair detayları bilmeyenler, TOKİ İlk Evim Arsa projesi nedir? TOKİ İlk Evim Arsa kaç metrekare? sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar!

Metrekare nasıl hesaplanır? Dikdörtgen ve yuvarlak odaların metrekare hesaplaması nasıl yapılır?

Metrekare hesaplama işlemi genellikle ev alırken vatandaşların başını ağrıtsa da oldukça kolaydır. İşte, Metrekare nasıl hesaplanır? Dikdörtgen ve yuvarlak odaların metrekare hesaplaması nasıl yapılır? sorularının yanıtları…

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar Haberi

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!


Bir dairenin metrekare hesabı iki şekilde yapılabiliyor. Net alan ve brüt alan. Net metrekare, daire içerisinde duvarların arasında kalan, süpürülebilir, temiz alanlara yani kullanılabilir alanlara net metrekare deniyor. Net metrekare ıslak hacimleri, balkon ve terasları dahil bir evin süpürülebilir alanları olarak ifade ediliyor.


Bir dairenin ilk önce brüt alanın nasıl hesapladığından yola çıkılarak net alanı düşünmek gerekiyor. Brüt alan dediğimizde duvarlar,balkonlar,hacimler,ıslak hacimler,kuru hacimler ve bütün dairenin dış konturları içine alan alanlar olarak biliniyor. 


Net alan ise bu hacimlerin içinde duvar hariç odaların kullanım alanları, koridorlar, ıslak hacimlarin duvar hariç kullanım alanlarının toplamı olarak hesaplanıyor.


Brüt alan içerisinde bazen hesaplamalarda projelerde dışardaki bir takım kısımlarda ilave ediliryani ortak hacim dediğimiz daireye ulaşımı sağlayan asansörler, merpen boşlukları, yangın merpeni gibi...