03 / 05 / 2024

önalım davası davalısı

önalım davası davalısı

Paylı mülkiyetle bağıntılı olan önalım hakkının tanımı nedir? Önalım hakkı paydaşlar arasında nasıl oluşur? Önalım hakkı konusu hakkında detaylı bilgi edinmek için haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Boşanma durumunda çiftler arası mal paylaşımı nasıl yapılır? Mal paylaşımı davası nasıl açılır?

Boşanma sürecinde merak edilen konulardan bir de mal paylaşımdır. Mal paylaşımı davası açılarak, çiftler arasında bazı mallar paylaştırılır. Peki mal paylaşımı nasıl açılır, mal paylaşımı davası nasıl açılır ve hangi mallar paylaşılır? İşte boşanma sürecinde mal paylaşımı detayları…

Ev sahibi olanlar dikkat! 3 ay süre tanındı

Tapu sahipleri dikkat. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)'nde yer alan tapu ile ilgili kayıtlar için düzenleme çalışmaları başlatılıyor. Önalım hakkı sahibi paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerekiyor. İşte tüm ayrıntılar...

Hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkı kaç aydır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in merak edilen konuyla ilgili o yazısı...

Mal paylaşım davası ne zaman açılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun '3 yıl önce anlaşmalı boşandım. Eski eşim daha sonra bir gerekçe göstererek veya göstermeyerek yeniden mal paylaşım davası açabilir mi? Boşandıktan sonra bu davayı hak edemeyeceği bir süre var mı?' sorusunu yanıtladı.

Tarım arazisinde önalım hakkı!

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 2015'te yapılan düzenleme ile tarım arazisi satışları kısıtlanmıştı. Peki, tarım arazisinde önalım hakkı kimlere getirildi?

8 soruda önalım hakkı nedir?

Paylı mülkiyette herhangi bir paydaşın payını üçüncü kişilere satması halinde diğer paydaşlara söz konusu payı öncelikle satın alma hakkı veren hak olan önalım hakkı nasıl kullanılır?

Iğdır’da yıkım çalışmaları sırasında bina çöktü!

Iğdır’da 6 katlı bir binanın yıkım çalışması sırasında çökme meydana geldi. Alican Açkan isimli vatandaş, binanın hiçbir önlem alınmadan yıkılmasına tepki gösterdi.

Antakya Aksaray Dönüşüm Projesi'nde sözleşmeler imzalanıyor!

Kentsel dönüşüm çalışmalarına son sürat devam eden Antakya Belediyesi Aksaray Dönüşüm Projesi'nde sözleşmeleri imzalama devam ediyor.

Nazilli'de müteahhit sayısı hızla artıyor!

Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı Gürdal Yüzügüler, bölgede yaşanan müteahhitlik sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yüzügüler, müteahhit sayısının kriz denilecek noktaya geldiğini açıkladı'dedi.

Ürdün’den Türk müteahhitlere yatırım çağrısı!

Ürdün ekonomi yönetimi Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri başkanları ile yatırım fırsatlarını değerlendirdi. Bölgede, Türkiye'den bekledikleri yatırımı alamadıkları söylendi.

Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı davası!

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi farklı bir karara imza attı. Yargıtay, çiflerin “mal talepleri olmadığını” bildirmeleri halinde daha sonra mal paylaşımı davası açamayaca

Faruk Özcan'dan kentsel dönüşümün 5N1K'sı!

Sosyolog Faruk Özcan ''Kentsel dönüşümün 5N1K'sını'' açıkladı. İşte, Faruk Özcan'ın www.emlakkulisi.com okurları için hazırladığı yazı...

10 soruda TOKİ kentsel dönüşüm ve yenileme süreci!

TOKİ'nin kentsel dönüşüm ve yenileme projelerinde süreç nasıl işliyor? İşte bu konu hakkında vatandaşların aklına takılan sorular ve cevapları.. 10 soruda TOKİ kentsel dönüşüm ve yenileme süreci..

önalım davası davalısı Haberi

önalım davası davalısı

Önalım hakkının tanımı


Yenilik doğuran inşai bir hak olan önalım hakkı, taşınmaz mülkiyetinin yasadan doğan daraltımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Paylı mülkiyetlerde paydaşa, bir payın üçüncü bir kişiye satılması durumunda, o pay alıcıya neye mal oldu ise (satış bedeli, tapu harç ve masrafları) o miktar ile, belirli süre içinde satın alma hakkı veriyor. Yasal önalım hakkının tanınması ile paylı mülkiyete dahil olan taşınmazlara, paydaşları arasındaki müşterek kullanılmaya yabancıların sokulmasının önlenmesi amaçlanmış oluyor. 



Önalım hakkı dava konusu taşınmazlar taraflar ve dava dışı paydaşlar arasında müşterek mülkiyet üzerine oluyor. Ancak bütün paydaşların iştiraki ile payları karşılığı intifalarına bırakılan kesimleri belirleyen fiili kullanmaya ilişkin bir anlaşma yapılmış olmuyor. Taşınmazdaki mevcut paydaşlardan cüzi bir kısmı taşınmazın belirli bir kesiminde kendi aralarında bir taksim yapmışlarsa da...