06 / 07 / 2024

Otomatik BES

Otomatik BES

Otomatik BES’te fonların ayrıntıları netleşti. Şirketlerin toplam 4 faizli ve 2 faizsiz kategoride fon sunma zorunluluğu bulunuyor. Paranın yüzde 10’u girişim sermaye ve gayrimenkul yatırım fonunda olacak

BES’te yüzde 30 devlet katkısı ne zaman hesaba geçer?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne olan ilgi artarken katılımcı sayısı 16.5 milyona ulaştı. Uzun dönem yatırım düşünenlerin tercihi olan BES’de en çok merak edilen sorulardan biri de devlet katkısının ne zaman hesaplara geçtiği. İşte o sorunun cevabı…

BES sisteminde iki yeni uygulama hayata geçiyor! Bu yeni uygulamalar neler?

Bireysel emeklilik sistemi 2003 senesinde uygulamaya alınmıştı. 2013 senesinde devlet katkısı uygulaması geldiği belirtildi. 2017 yılında ise çalışanların bireysel emeklilik sistemine girmesini sağlayan Otomatik Katılım Sistemi (OKS) başladığı kaydedildi.

BES’te yeni dönem 1 Temmuz’da başlıyor! İşte dikkat edilmesi gerekenler…

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki katılımcı sayısı 16,4 milyona yaklaştı. Yapılan yeni düzenlemelerle BES kullanıcılarına kredi avantajı sunulurken, uzmanı BES’i olanlar ve yeni girecekler için önemli tavsiyelerde bulundu.

Kredi ile ev almak artık hayal oluyor! Konut kredisi için BES teminat gösterilmeli!

Konut satış oranları her ay bir önceki aya göre gerilerken banka kredisi ile konut almak, giderek hayal oluyor. ATEM Başkanı Hakan Akçam, kredi alımlarında bireysel emeklilik sisteminde uygulanan (BES) teminat gösterebilme uygulamasının konut kredileri için de uygulanabileceğine vurgu yaptı.

BES'te yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor! 

Hükümet Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) çıkışları önlemek için yeni düzenlemeler yapıldığı kaydedildi. BES'te kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz itibarı ile başlamış olacak. Bu yeni sistemin avantajları ne olacak? 

Benzin ve motorine 1 Temmuz'da otomatik ÖTV zammı geliyor!

Hükümetin geçen sene akaryakıta 6 ayda bir ÖTV zammı kararı bu sene de sürecek. Benzin ve motorin fiyatlarına temmuz ayı başında otomatik ÖTV zammı geleceği duyuruldu.

BES'i olanlar için yeni dönem geliyor!

BES'i olanlar için yeni dönem başladığı kaydedildi. Bireysel Emeklilik Sistemi içinde olanlar birikimlerini bozmadan teminat göstererek kredi çekebilecekler. Üstelik birikimleri yine yükselmeye de devam edecek. 

Miras hakkında bilmeniz gereken önemli bir detay! Tüm miras hakkınız otomatik silinebilir...

Miras hukukunda yapılan değişiklikler kapsamında miras hakkınız otomatik olarak silinebilmektedir. Miras hukukunda yapılan yeni düzenlemeler kapsamında kardeşler arasında miras paylaşımından kaynaklanmış olan anlaşmazlıkları en aza indirmeyi de amaçlıyor.

BES birikimi ile kredi kullanma dönemi başladı

Bireysel emeklilik sistemindeki (BES) katılımcılar birikimlerini "alacağın devri yoluyla teminat göstererek" kredi kullanırken hem acil nakit ihtiyacını karşılayabilecek hem de hak ve birikimlerini koruyabilecekleri kaydedildi.

İş Bankası "BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi" uygulamasına başladı

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne olan ilgi artarken, katılımcılar için getirilen yeni düzenleme ve uygulamalarla sunduğu avantajlar da artırılıyor. Son olarak İş Bankası, BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi uygulaması başlattı. İşte ayrıntılar…

BES’te kaybettiren nedenler!

Bireysel Emeklilik Sistemi BES’e olan ilgi artsa da akıllardaki soru işaretleri bitmiyor.  Peki BES’te kazanmanın önündeki engeller neler? İşte cevabı

En az yakan 10 otomatik vitesli otomobil ve fiyat listesi!

Türkiye’de satılan otomobillerden benzinli ve otomatik vitesliler arasında en az yakanları ve fiyat listesi duyuruldu. Vatandaşlar araç satın alırken en önemli kriterlerin başında ‘yaktığı’ yakıt sorusunun cevabı da var.

Borsada hisse mi, BES’te BIST 100 fonu mu almak daha kazançlı?

Uzun dönem yatırımı düşünenler için borsanın yanı sıra Bireysel Emeklilik Sistemi BES’te sıkça tercih edilmeye başlandı.  Uzmanlar, borsa yerine BES’te hisse fonu alanların daha çok kazandığını belirterek, o hesabı paylaştı.

Otomatik BES Haberi

Otomatik BES

Ocak 2017’de başlayacak 45 yaş altı tüm çalışanların bireysel emeklilik sistemine girmesine imkan tanıyan otomatik katılımda fon seçimi netleşti. Fonlar arasında gayrimenkul sektörüne bir sürpriz çıktı. Altyapı projeleriyle emlak sektörünü destekleyecek fon zorunlu tutuldu.


Hazine Müsteşarlığı’nın hazırladığı sunuma göre, çalışanların maaşından kesilen paralar ilk bir yıl başlangıç fonunda değerlendirilecek. Başlangıç fonunun kurulmasının yetişmemesi durumunda bu fon devreye girene kadar ilk 2 aylık cayma döneminde ‘likit fon’ veya ‘faizsiz standart fon’ sunulabilecek. Ana paranın korunması sorumluluğu şirkette olacak.


2 aylık cayma süresi sonrasında başlangıç fonundan çıkmak isteyene Risk Profili Anketi yapılarak diğer fon seçenekleri önerilecek. 1 Temmuz 2017 tarihine kadar çalışan istese de başlangıç fonundan çıkamayacak.


Faizli veya faizsiz fon

Başlangıç fonunda katılımcının faizli ve faizsiz olmak üzere iki tercihi olacak. Faizli fonun yüzde...