27 / 04 / 2024

Özelge talep hakkı

Özelge talep hakkı

Vergi mükelleflerinin, kendi vergi durumlarıyla ilgili ve vergi uygulamaları sırasında açık olmayan ve tereddüde düştükleri konular hakkında özelge talep edebiliyor. İşte özelge talep hakkı ve özelge sistemi...

Selenium Park ön talep topluyor! Yeni proje!

Aşçıoğlu, Zeytinburnu Kazlıçeşme’de Marmaray’a yürüme mesafesinde, tarihi kara surlarına ve 32 dönüm büyüklüğe sahip parka komşu yeni projesinde ilk fiyat ve öncelikli seçim hakkı için ön talep sürecini başlattı. 

Arz ve Talep Derinliği Bulunan Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik!

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Tüketici bedel indirimi hakkını hiç kullanmıyor!

Tüketicilerin aldığı malın iadesini, değişimini, ücretsiz onarımını ve bedel indirimini talep etme hakkı olduğu ancak 22 yıldan bu yana bedel indirimiyle ilgili bir talepte bulunmadıklarını bildirildi.

II. Wilhelm'in torunları Cecilienhof Sarayı'nda yaşamayı talep ettiler! 

Son Alman İmparatoru ve Prusya Kralı II. Wilhelm'in soyundan gelen Hohenzollern ailesi Potsdam'da bulunan Cecilienhof Sarayı'nda yaşama hakkı talep etti. 

Ev sahibinden kira indirimi talep edilebilir mi?

Kiracılar, ev sahiplerinden kira artışı yapmamasını ya da kirada indirime gitmesini talep edebilirler mi? Ev sahiplerinin her sene kiraya zam yapma hakkı var mıdır? İşte en çok merak edilen soruların yanıtı... 

Ersa Yapı konkordato talep etti!

Mali anlamda dar boğaza düşen Ersa Yapı konkordato talep etti. Mahkeme şirket hakkında 5 Kasım 2018 tarihinden başlamak üzere 3 ay süre ile geçici mühlet kararı verdi...

AVM'lerdeki kiracılar serbest çıkma hakkı talep ediyor!

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, AVM'lerdeki kiracıların serbest çıkma hakkı talep ettiğini söyledi.

Şehitlerin anne ve babalarına konut hakkı tanınması meclis gündeminde!

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, şehit yakınlarına TOKİ'den verilen konut hakkını meclis gündemine taşıdı. Köksal, yalnız eş ve çocuklara değil, anne ve babalara da konut hakkı tanınmasını talep etti..

Mahalli idareler hakkında Meclis araştırması talep edildi!

MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir başta olmak üzere 20 milletvekili mahallî idareler hakkında Meclis araştırması açılmasını talep etti..

Yeni Nesil Eyüp ve Mod İstanbul projelerinde ön talep toplanıyor!

Ortadoğu Eyüp ve Kağıthane'deki 2 projesine ön talep topluyor. Yeni Nesil Eyüp ve Mod İstanbul projeleri hakkında bilgi almak için www.2proje.com adresi ziyaret edebilirsiniz.

Çürük binaya yüzde 30 yapılaşma hakkı verilmeli!

Mühendisler, çürük binalarını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşlara yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar yapılaşma hakkı verilmesini talep etti.

Mod İstanbul ve Yeni Nesil Eyüp'te ön talep toplanıyor!

Ortadoğu Grup tarafından hayata geçirilen Mod İstanbul ve Yeni Nesil Eyüp projelerinde ön talep toplanıyor. Ön talepler hakkında bilgi almak için www.2proje.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi cezaları hakkında özelge!

Taşınmaz malların el değiştirilmesi halinde belediyeye bildirim verilmesi gerekiyor. Aksi halde bazı vergiler için ceza uygulanıyor. Söz konusu emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi cezaları hakkında özelge bulunuyor. İşte özelge metni..

Özelge talep hakkı Haberi

Özelge talep hakkı

Özelge talep hakkı!

Vergi mükelleflerinin, kendi vergi durumlarıyla ilgili ve vergi uygulamaları sırasında açık olmayan ve tereddüde düştükleri konular hakkında Maliye Bakanlığı’ndan veya yetkili kıldığı makamlardan bilgi alma hakkı Vergi Usul Kanununda düzenlenmiştir.


Buna göre, yetkili makamlar kendilerinden yazı ile istenecek açıklamaları en kısa zamanda yazı (özelge veya diğer bir deyişle mukteza) veya sirküler ile yanıtlamak zorundadır. 


Özelge sistemi nasıl çalışır?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesinde, mükelleflerin Maliye Bakanlığından veya Maliye Bakanlığının bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulanması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında izahat isteyebilecekleri belirtilmektedir.


16/01/2010 tarihinde uygulamaya konulan özelge sistemi ile mükellefe kısa zamanda doğru ve net cevap vermek, muhatabın teke indirilmesi, başvuruların ve cevapların bir standarda kavuşturulması, internetten yayın yoluyla şeffaflık sağlamak,...