04 / 05 / 2024

pafta haritası

pafta haritası

Ada, dört tarafı sokak, cadde, meydan, demiryolu, akarsu gibi doğal ve yapay engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna deniyor. Peki pafta nedir? Ada mı büyük pafta mı?

Pafta nedir?

Tapu ve Kadastro ile ilgili terimler arasında ada pafta parsel de bulunuyor. Peki pafta nedir? Coğrafyada pafta neye denir? İşte tüm merak edilenler...

Yol haritası hazırlanıyor! Türkiye'nin yüzde 95'i riskli!

TÇMB öncülüğünde bir araya gelen Türkiye’nin lider sivil toplum örgütleri, “Türkiye Deprem Hazırlık Yol Haritası” hazırlanması konusunda güçlerini birleştirecek.

Kırşehir'in deprem risk haritası TBMM gündeminde!

Kırşehir'in deprem risk haritası meclis gündemine taşındı. CHP'li İlhan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Ahmet Aras: Deprem için yol haritası çıkaracağız!

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yaptığı açıklamada, İzmir depreminin kendileri için bir deneyim olduğunu, Bodrum’da yaşanacak olası bir deprem sonrası neler yapılacağını koordine edeceklerini belirterek yeni bir yol haritası çıkaracaklarını belirtti.

Birevim Türkiye’nin tasarruf finansı haritasını oluşturuyor!

Birevim, “180 Günde Tasarruf Seferberliği” kapsamında Türkiye’nin “tasarruf finansı” haritasını hazırlıyor. Bu amaçla, Türkiye temsili genel ve şehirler bazlı olmak kaydıyla ayrı ayrı gerçekleştirilen “Tasarruf ve Finans Davranışlarına Yönelik Tutum Araştırmaları” projesinde 8 şehri mercek altına al

Riskli binada oturan ve evini yenilemek isteyenler için yol haritası!

İzmir'de yaşanan deprem acı gerçeği ortaya çıkardı. Riskli binada oturan ve evini yenilemek isteyenler için nasıl bir yol haritası izlenmesi gerekiyor. İşte 10 adımda kentsel dönüşüm...

İstanbul'un deprem haritası yayınlandı!

GABORAS, İstanbul’da yaşanması beklenen depremin muhtemelen en fazla etkileyeceği bölgeleri gösteren ‘İstanbul Deprem Haritası’nı hazırladı. Haritada, İstanbul'un riskli bölgeleri belirlendi.

İstanbul’da ev fiyatlarının artış haritası!

Koronavirüs salgını sonrası gayrimenkul sektörü de etkilendi. Peki hangi ilçede konut fiyatları ne kadar oldu? İşte İstanbul’da ev fiyatlarının artış haritası...

Hasan Sözbilir: Türkiye'nin diri fay haritası acilen güncellenmeli!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'da 1 Temmuz'dan itibaren 3.7 büyüklüğüne varan depremlerin diri fay haritasına çizilmemiş faylardan kaynaklandığını, güncellenmesi gerektiğini söyledi. 

Engin Er: Bursa için acilen deprem haritası çıkarılmalı ve plan hazırlanmalı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Bursa beklenen 7 büyüklüğündeki depreme her geçen gün yaklaşıyor. Büyükşehir Belediyesi ise hâlâ bir deprem haritası çıkarabilmiş değil" dedi.

Samsun'un deprem haritası oluşturulmalı!

Samsun'un 2. derece deprem kuşağında bulunduğunu söyleyen Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu, "Samsun, depreme hazırlıklı olan bir şehir değil. Samsun'un acilen deprem haritası oluşturulmalı" diye konuştu.

İstanbul toplanma alanları haritası!

İBB tarafından 39 ilçe için "İstanbul toplanma alanları haritası 2020" belirlendi. Peki İstanbul'daki toplanma alanları nerelerde? İşte İstanbul toplanma alanları haritası...

Pafta Desing Mimarlık Anonim Şirketi kuruldu!

Pafta Desing Mimarlık Anonim Şirketi Bahçelievler'de 100 bin TL sermaye bedeli ile Sinan Sönmez tarafından kuruldu.

pafta haritası Haberi

pafta haritası

Ada mı büyük pafta mı?

Ada, dört tarafı sokak, cadde, meydan, demiryolu, akarsu gibi doğal ve yapay engellerle çevrilmiş parseller topluluğu olarak tanımlanıyor.


Belirli ölçekteki büyük harita, plan veya modeli oluşturan ayrı parçalardan her birine ise pafta deniyor. 


Pafta bölümlemesi..

- Yeryüzünün tümünün ya da bir bölgesinin haritaları yapılırken, ölçeğe bağlı kalarak tüm harita bölgesinin bir paftada göstermek çoğu kez olanaksızdır. 


- Bu nedenle haritası yapılacak bölgenin paftalara ayrılması gerekir.


- Paftalara ayırma ise rasgele değil, belli bir sisteme göre yapılır. 


- Böyle bir sistem pafta bölümlemesi ya da pafta indeksi olarak adlandırılır.


- Pafta boyutları ölçeğe göre belirlenen sabit enlem ve boylam farkları olarak alınır. 


- Pafta boyutları enlem ve boylam farkı olarak küre yüzeyinde sabittir.


- Harita düzleminde pafta boyutları, projeksiyon türüne göre ve yerdeki konuma bağlı...