29 / 04 / 2024

Parselasyon neden yapılır

Parselasyon neden yapılır

Arazi üzerinde yapılan çalışmalardan biri olan parselasyon ile ham arazi imar parseline dönüştürülüyor. Peki, parselasyon uygulamaları kapsamında hangi işlemler, nasıl yapılır? Parselasyon ne işe yarar?

İmar affı nedir? Neden yapılır ve avantajları nelerdir?

3194 sayılı İmar Kanunu'nda gerçekleştirilen düzenleme, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı inşa edilen yapıların kayıt altına alınmasını sağlayarak devlet ile vatandaş arasında uzlaşmayı amaçlayan bir uygulamadır. Peki imar affı neden yapılır ve yapı sahiplerine ne kazandırır?

Parselasyon nedir? Parselasyon planı nasıl yapılır?

Taşınmaz ürünlerden olan arsalar için kullanılan parselasyon, önemli bir terimdir. ‘Parsel’ kelimesinden türetilen bu kelime, belirli bir kavramı ifade etmektedir. Peki parselasyon nedir, parselasyon ne işe yarar ve parselasyon planı nasıl yapılır? İşte parselasyon hakkında tüm merak edilenler…

Neden altına yatırım yapılır? Neden dolara yatırım yapılmaz?

Tebernüş Kireçci bugün saat 16.00'da doların tarih süreci ışığında dolara neden yatırım yapılmaz? Altına neden yatırım yapılır?" konusunu anlatacak.

Kamulaştırma neden yapılır?

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yolu olarak tanımlanıyor. Peki, kamulaştırma neden yapılır?

18. madde uygulaması nasıl yapılır?

Parselasyon haritaları, imar parsellerini oluşturmak amacıyla imar Kanununun 18. maddesine dayanılarak belediye tarafından yapılan 18. madde uygulaması nedir? 18. madde uygulaması nasıl yapılır?

Şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Tek bit çatı altında yer alan ve aynı tip özelliklere sahip dairelerin fiyatları aynı olmuyor bu değer farkına neden olan hesaba şerefiye deniyor. Peki, şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Vasiyet nedir neden yapılır?

Miras aktarmanın başlıca biçimlerinden olan vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, vasiyet nedir neden yapılır?

Yangın sigortası nasıl yapılır?

Yapıda kendiliğinden meydana gelen yangın, yıldırım, infilak ile bunlardan kaynaklanan buhar, hararet, duman gibi tehlikelerin neden olduğu fiziki hasarlara karşı teminat altına alan yangın sigortası nasıl yapılır?

İstimlak işlemi neden yapılır?

İstimlak ile özel kişilere ait gayrimenkuller, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınıyor. Peki istimlak işlemi neden yapılır? İstimlak işlemi nasıl yapılır?

Zemin etüdü neden yapılır?

Zemin etüdü, üzerinde yerleşim kurulacak arazinin yer altı tabakaları ile ilgili tüm bilgilerin tespit edildiği araştırmalar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, zemin etüdü neden yapılır?

İmar revizyonu neden yapılır?

İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu işlenmiş plana imar planı deniyor. Peki, imar revizyonu neden yapılır?

Çatılı işyeri tahliyesi nasıl yapılır?

Çatılı işyerinin kiraya verilmesi durumunda, mal sahibi kiracısını haklı bir neden olmadığı sürece çıkaramıyor. Örneğin, Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Peki, çatılı işyeri tahliyesi nasıl yapılır?

İfraz neden yapılır?

Bir taşınmaz malın, birden fazla parsele bölünmesi ve tapu kütüğüne bu şekilde kaydedilmesi işlemi, ifraz işlemi olarak ifade ediliyor. İfraz neden yapılır? Peki ifraz neden yapılır? İfraz işlemleri nelerdir?

Parselasyon neden yapılır Haberi

Parselasyon neden yapılır

Parselasyon ne işe yarar?

Arazi üzerinde yapılan çalışmalardan biri olan parselasyon ile ham arazi imar parseline dönüştürülüyor.


Parselasyon planları imar planlarına göre yapılıyor. Bu işlemin onayı ise belediye ve mücavir alanlar içinde belediye encümeni, dışında da il idare kurulu tarafından veriliyor.


Parselasyon planlarının idarede asılı kalma süresi 1 ay olup; Bu süre sonunda uygulamaya geçmesi kesinleşen parselasyon planları tapu dairesine gönderiliyor. Peki, parselasyon ne işe yarar?


Parselasyon işleminin amacı...

Düzenli kentleşmenin sağlanması, yapılaşmanın kentsel alt ve üst yapı hizmetlerinden yararlanması için parselasyon çalışmaları yapılıyor. Bu işlem ile planlama alanında kalan arazi, imar planı hükümlerine uygun hale getiriliyor.


Parselasyon uygulamaları...

Parselasyon işlemlerinde ifraz, tevhit ve tahsis uygulamaları yapılıyor. Bu kapsamda öncelikle; ifraz ile araziler imar mevzuatına uygun olarak imar adası ve imar parseline dönüştürülüyor. 


Farklı imar parsellerinin imar...