05 / 05 / 2024

paylı mülkiyette paydaşlıktan çıkarma esasları

paylı mülkiyette paydaşlıktan çıkarma esasları

Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor. Bazı durumlarda paydaşların paylı mülkiyetten çıkarılması istenebiliyor. Peki, paylı mülkiyette paydaşlıktan çıkarma şartları nelerdir?

Hisseli taşınmazda istenmeyen ortak paydaşlıktan nasıl çıkarılır?

Hisseli taşınmazlarda diğer paydaşlar için durumu çekilmez hale getiren paydaş mahkeme yoluyla paydaşlıktan çıkarılabilir. Bu durumda ortaklıktan çıkarılan hissedara 3 seçenek sunulur.

Hisseli mülkiyette satış nasıl yapılır? Satışa itiraz hakkı var mı?

Hisseli tapuda elbirliği mülkiyet ve paylı mülkiyet hakları ve farkları neler? Satış durumunda nasıl bir yol izlenir? Hisseli tapu alırken ya da satarken nelere dikkat edilmeli? İtiraz hakkı var mı?

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyeti genellikle miras yolu ile elde edilen gayrimenkullerde görülmektedir. Bu tarz mülkiyetlerde tapu üzerinde ortakların isimleri yer alsa da kişilerin payları ve oraları belirtilmemiştir. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir? İşte elbirliği mülkiyeti hakkında bil

Paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Paylı mülkiyette bir paydaşın, paydaşlıktan çıkarılması için dava açılabiliyor. Peki, paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Paylı mülkiyette gayrimenkul hisseleri satılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde paylı mülkiyeti ve hisse satış şartlarını kaleme aldı.

Özel mülkiyette olan orman vasfına sokulan bazı alanlar meclis gündeminde!

Özel mülkiyette olan ve kadastro işlemiyle orman vasfına sokulan bazı alanlar nedeniyle yaşanan hak kayıpları meclis gündemine taşındı. CHP'li Tığlı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Paylı mülkiyette malikler alanları nasıl paylaşır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Tamamına üç ortak olarak sahip olduğumuz üç katlı binanın bir katındaki dairenin bir odasını ortaklardan biri kilitlemiş, kendine tahsis etmiş, geri kalan alanı da kiraya veremiyoruz. Böyle bir durumda hukuken nasıl davranılır?' sorusunu yanıtladı.  

Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl dönüştürülür?

Gayrimenkullerde birden fazla sahip bulunması halinde mülkiyet türü elbirliği veya paylı mülkiyet olabiliyor. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl dönüştürülür?

Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

Miras hukuku gereğince mirasbırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor. Peki, Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

10 soruda paylı mülkiyette hak ve sorumluluklar nelerdir?

Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor. Peki, paylı mülkiyette hak ve sorumluluklar nelerdir?

8 soruda önalım hakkı nedir?

Paylı mülkiyette herhangi bir paydaşın payını üçüncü kişilere satması halinde diğer paydaşlara söz konusu payı öncelikle satın alma hakkı veren hak olan önalım hakkı nasıl kullanılır?

Elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş dilekçesi!

Medeni Kanun gereğince elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş mümkün olabiliyor. Peki, elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş nasıl olur? İşte elbirliğinden paylı mülkiyete geçiş dilekçesi örneği..

paylı mülkiyette paydaşlıktan çıkarma esasları Haberi

paylı mülkiyette paydaşlıktan çıkarma esasları

Paylı mülkiyette paydaşlıktan çıkarma şartları!

Medeni Kanun gereğince; paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor.


Taraflar arasında başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılıyor. Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip oluyor. Bazı durumlarda paydaşların paylı mülkiyetten çıkarılması istenebiliyor. Peki, paylı mülkiyette paydaşlıktan çıkarma şartları nelerdir?


Paydaşlıktan çıkarma şartları...

Paydaşın çıkarılması

MADDE 696.- Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hâle getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir.


Davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmesine bağlıdır.


Hâkim, çıkarma istemini haklı...