24 / 11 / 2024

pergole ruhsat izni

pergole ruhsat izni

Üstü açık veya yarı açık ahşap ya da demir malzemelerden yapılmış gölgeleme elemanlarına "Pergole" deniyor. Peki pergole ruhsata tabi midir? İşte, İmar kanununda pergole esasları..

Yıkım ruhsatı nedir? 

Risk taşıyan binaların yıkılması için belediyelerden alınan resmi yıkım izni yıkım ruhsatı olarak adlandırılır. Bu izin tehlikeli veya sağlık açısından riskli olduğu tespit edilen binaların güvenli bir şekilde yıkılabilmesi için gereklidir. Bu izin bazı yapılar için zorunludur.

Kaçak prefabrik ev yapmanın cezası ne kadar?

Kolay kullanımından dolayı tercih edilen bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekiyor. Aksi durumda kaçak yapı olan prefabrik evler için ceza kesiliyor.

İstanbul’da yabancılara oturum izni verilmesi yasaklandı!

İstanbul’da 10 ilçede yürürlüğe giren yabancılara oturum izni verilmemesi uygulaması İstanbul’un genelinde uygulanmaya başlandı. Konutunu kiraya verip, otelinde kaçak yabancı uyruklu barındıran kişilere de para ve ruhsat iptali cezasının yanı sıra hapis cezası da devam ediyor.

İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir?

İskan ruhsatı kısaca oturma izni anlamına geliyor. İskan ruhsatı alınmamış evler aslında yasal olarak oturmaya müsait olmuyor. Peki, İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Düşük faiz konut stoklarını eritti!

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan düşük faizli kampanya sayesinde konut stoklarının erimesi inşaat sektörünü hareketlendirdi. Ocak-Eylül'de yapı ruhsat izni verilen daire sayısı Kovid-19'a rağmen ikiye katlandı.

İnşaat ruhsatı harcı 2019!

Arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için belediyeden ruhsat izni gerekli oluyor. Ruhsat belediyeden alınıyor. Bunun için belli oranda harç tahsil ediliyor. İşte inşaat ruhsatı harcı 2019...

Konut yapı ruhsat başvurusu yüzde 60 azaldı!

2017 yılının Temmuz-Eylül döneminde 524 bin dairelik inşaat ruhsat izni alındığı, bu yıl aynı döneminde ise rakamın 135 bin olduğu açıklandı.

Ruhsat şartı her adımda aranıyor!

İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamıyor. Ruhsat şartı bulunan herhangi bir yapı inşaatı için eğer mücavir alan içerisinde ise belediyelerden, mücavir alan sınırları dışında ise valiliklerden yapı ruhsatı izni alınıyor.

Adana Sarıçam'da 2 katlı evlere ruhsat izni çıktı!

Adana'da merkez ilçesi Sarıçam'da Belediye Başkanı Bilal Uludağ, İncirlik Üssü çevresindeki mahallelerde, hava trafiğini tehlikeye soktuğu için 'mania' adı verilen yükseklikle ilgili engele takılan binalara ruhsat izni çıktığını söyledi.

Sit alanlarında kalan yapılarda yapı ruhsatı değişikliği ilke kararı!

Sit alanlarında kalan yapılarda yapı ruhsatı değişikliği ve basit onarımlara dair ilke kararı yayımlandı. Böylece bu değişilik ve onarımlar idare izni ile yapılabilecek. İşte sit alanlarında kalan yapılarda yapılara dair karar..

Bursa Nilüfer Sitesi için ruhsat alındı mı?

Nilüfer’de yıkılan ve yeniden inşaatı için müteahhitle sözleşme yapan Nilüfer Sitesi’nin izni davalıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe dün"Nilüfer Sitesi, ruhsatı aldı” diyordu... İşte Serkan İnceoğlu'nun Bursa Hakimiyet Gazetesi'ndeki yazısı:

Bingöl’de 4 bin 817 daireye yapı ruhsatı izni verildi!

TÜİK yapı ruhsatı verilen daire istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, geçen yıl Malatya’da 9 bin 119, Bingöl’de 4 bin 817 Elazığ’da 4 bin 962 ve Tunceli’de Bin 258 daireye yapı ruhsatı verildi.

EKB'siz binalara yapı kullanma izni verilmeyecek!

BES Enerji kurucu ortaklarından Emin: "Yeni binalar ruhsat aşamasında bu belgeyi almak zorunda. Binanın enerji planı yoksa yapı izni de yok. C sınıfından daha düşük belgeli binaya ruhsat verilmiyor" dedi.

pergole ruhsat izni Haberi

pergole ruhsat izni

İmar kanununda pergole esasları!

Üstü açık veya yarı açık ahşap ya da demir malzemelerden yapılmış gölgeleme elemanlarına "Pergole" deniyor.


Pergole ile ilgili esaslar, pergolenin ruhsat iznine tabi olup olmadığı İmar kanunu, yönetmelik ve Yargıtay Kararlarında açıklanıyor. 


3194 sayılı imar Kanunu'nun 5. maddesinde yapı; karada ve suda daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler olarak tanımlanıyoer.


Kanunun 21. maddesinin 1. fıkrasında ise, bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 27 maddesinde belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınmasının mecburi olduğu, 3. fıkrasında da, ancak, derz, iç ve dış sıva, boya, badana oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve...