Ruhsat şartı her adımda aranıyor!
İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamıyor. Ruhsat şartı bulunan herhangi bir yapı inşaatı için eğer mücavir alan içerisinde ise belediyelerden, mücavir alan sınırları dışında ise valiliklerden yapı ruhsatı izni alınıyor.
Ruhsat alınmadan hafriyat bile yapılamıyor. Mücavir alan içerisi için belediyelerden, mücavir alan dışında da valiliklerden mutlaka izin alınması gerekiyor.
ZEMİN ETÜT RAPORU
Yapı izninden önce Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine ve ilgili belediyelere başvurarak aplikasyon tutanağı, röperli kroki, röperli kroki yoksa ebatlı kroki veya imar durumunu gösterir çapın ve yol kotu tutanağı ile parselin kanal kotu tutanağı kotuna göre pis su kanal bağlantısının hangi nokta ve kotlarda yapılabileceğini gösteren bir belgenin alınması gerekiyor. İlgili mühendisler bu bilgiler dahilinde zemin etüt raporu hazırlanıyor.
DETAYLAR MİMARİ PROJEDE
Detayların mimari projede saklanıyor. Mimar tarafından çizilecek proje vaziyet planı, bodrum katı, normal katlar ve çatı kah ile bunlara ait en az iki kesit ve yeteri kadar görünüşten oluşuyor. Mimari proje kapsamında dilekçede kat planlan, tam kesit, cephe resimleri, vaziyet planı, nokta detaylan, ısı yalıtım projeleri yer alıyor.
Yapı ruhsatı için; yapılacak bina türüne göre "Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre inşaat mühendisi tarafından hazırlanmış statik projeler, jeolojik veya jeoteknik etüt raporları dikkate alman zemin etütleri ile birlikte mimari proje ile birleştirilmiş olarak beş nüsha ozalit halinde ilgili belediyeye sunuluyor.
Hürriyet Ankara Ek