18 / 05 / 2024

rayiç bedelin fazla olması

rayiç bedelin fazla olması

Tapu dairesinde ödenecek harç, yapılan gerçek satış bedeli üzerinden ödeniyor. Peki rayiç bedelin altında satış yapılırsa ne olur? Bu şekilde yapılan satışlar ceza gerektirir mi?

Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışında geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?

Fahiş kira zamlarının önüne geçmek isteyen Hükümet ev konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirdi. Peki, Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışı yaparsa geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?

Rayiç Bedel Nedir? Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Rayiç bedelin ne olduğu ve rayiç bedelin nasıl hesaplandığı ev veya mülk almak isteyenlerce merak edilmektedir. İşte Rayiç bedeline dair detaylar!

Kervansaray Holding'in gayrimenkulleri rayiç değerlerinin altında mı satıldı?

Kervansaray Yatırım Holding A.Ş.'nin 2013-2015 tarihleri arasında firma bünyesine ait gayrimenkulleri nin  rayiç bedelin altında satıldığı iddia edildi.

Sultangazi'de 40 yıllık tapu sorunu yüksek rayiç bedele takıldı!

Sultangazi'de 40 yıldır tapularını almak için bekleyen gecekondu sahipleri, belediye tarafından belirlenen rayiç bedelin yüksekliği sebebiyle mağdur durumda.

Hazine taşınmazları kiralamasında girişimciye destek!

139 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin yetiştirilmesi için devlet arazi desteği sağlıyor. Taşınmazlar rayiç bedelin binde biri üzerinden kiralanıyor.

Hazine arazileri 5 yıl taksitle satılıyor!

Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki tarım arazileri rayiç bedelin yüzde 50’si üzerinden hissedarlarına, kiracılarına, kullanıcılarına doğrudan satılabiliyor.

Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışına yeni düzenleme!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Milli Emlak Genel Tebliği’nde değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikle birlikte satış için ortaya çıkan rayiç bedelin yüzde 50’si ödenerek arazi satın alınabilecek...

Tapu değeri nereden öğrenilir?

Gayrimenkullerin rayiç bedelin belirlenmesinde semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor. Peki, bir taşınmazın tapu değeri nereden öğrenilir?

Tapu harcı rayiç bedelin altında olursa ne olur?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların devir süreçlerinde alıcı ve satıcı tarafından harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, tapu harcı rayiç bedelin altında olursa ne olur?

Satış bedeli rayiç bedelin altında ise ne olur?

Taşınmaz devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, satış bedeli rayiç bedelin altında ise ne olur?

Enerji Bakanlığı'ndan İncek TOKİ açıklaması!

Enerji Bakanlığı'ndan İncek TOKİ açıklaması geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından, Bakan Taner Yıldız'ın, Ankara İncek'te rayiç bedelin altında satıldığı iddia edilen TOKİ konutlarından almadığı bildirildi.

Rayiç bedelin altında satış yapılırsa ne olur?

Tapu dairesinde ödenecek harç, yapılan gerçek satış bedeli üzerinden ödeniyor. Peki rayiç bedelin altında satış yapılırsa ne olur? Bu şekilde yapılan satışlar ceza gerektirir mi?

Rayiç bedele itiraz edilebilir mi?

Bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedelin belirlenmesinde semt, ilçe mahalle, manzara, sokak gibi unsurlar göz önüne alınıyor. Peki, rayiç bedele itiraz edilebilir mi?

rayiç bedelin fazla olması Haberi

rayiç bedelin fazla olması

Rayiç bedelin altında satış yapılırsa ne olur?

Gayrimenkul alım satımları, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tarafların aralarında yaptıkları anlaşmaya istinaden tapu devir işlemi gerçekleşiyor ve hem alıcıdan hem de satıcıdan yapılan devire karşılık harç ödemesinin yapılması isteniyor.


Bilindiği üzere tapu harcı ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında talep ediliyor. Bu harç, gerçek satış bedeli üzerinden alınıyor. Ancak, bu satış bedelinin rayiç bedelin altında olmaması gerekiyor.


Örneğin rayiç bedeli ve gerçek satış bedeli 100 bin TL olan bir taşınmaz için alıcının ve satıcının ayrı ayrı 2 bin TL harç ödemesi yapması gerekiyor. 


Ancak, rayiç bedeli 100 bin TL olan ancak satış bedeli olarak 85 bin TL gösterilen ve bu miktar üzerinden harç ödeyen kimseleri birtakım cezalar bekliyor. Hata yapan ya da bilerek satış bedelini eksik...