29 / 04 / 2024

sat-yap modeli

sat-yap modeli

Ülkemiz ekonomisi içerisinde önemli yer tutan gayrimenkul sektörünün finansmanında geleneksel yöntemler dışında alternatif finansman teknikleri çok da sık kullanılamamaktadır

Sinpaş Kızılbük Thermal devre mülk projesinden Şubat'ta 266.7 milyon TL'lik satış yapıldı! 

Kızılbük GYO, Marmaris Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde Şubat ayına ilişkin yapılan satış rakamlarını paylaştı. İşte ayrıntılar...

Ev alıp satacaklar dikkat! Noterde satış yapılabilir mi? Kaporalı sözleşme ile ev satılır mı? 

Binlerce kişi, noter dışında gayrimenkul satışı yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. Peki noterde satış yapılabilir mi? Kaporalı sözleşme ile ev satılır mı? İşte ayrıntılar...

Borsakule ve Borsakule 2 projesinde toplam 404.2 milyon TL'lik satış yapıldı! 

Kuyaş Yatırım, Borsakule ve Borsa Kule 2 projelerinde yapılan satışları açıkladı. Peki Borsakule ve Borsakule 2 projelerinde ne kadar satış yapıldı? İşte o rakamlar...

Son dakika.. Et ve Süt Kurumu'ndan müjde! Ucuza kırmızı et satışı yapılacak

Kırmızı etteki fahiş yükseliş, zaten geçim darlığı çeken vatandaş için lüks halini alırken, Et ve Süt Kurumu ile Türkiye Kasaplar Federasyonu arasında imzalanan protokole binaen, artık kasaplara uygun ücretli kırmızı et satışı yapılacak.

Mart ayında 277 bin 496 gayrimenkul satışı yapıldı!

Türkiye genelinde mart ayındaki gayrimenkul satış işlemleri şubat ayına göre yüzde 83 arttı. Mart ayında  toplam 277 bin 496 gayrimenkul satışı yapıldı.

389 bin TL’ye son model sıfır araç satışı yapılıyor! Parası olan kaçırmasın

Koronavirüs pandemisinin ardından fiyatı en çok artan ürünlerin başında arabalar gelmeye başladı. Vatandaşlar ucuz arabanın derdine düşerken 389 bin TL’ye son model sıfır araç satışı yapıldığını duyanlar konuya ilgi gösterdi.

O ilimizde belediye tarafından 383 bin TL teminatla arsa satışı yapılıyor! 2 Mart 2023’teki ihaleyi sakın kaçırmayın!

Belediye tarafından sadece 383 bin TL teminatla arsa satışı yapılıyor. 2 Mart 2023’teki ihaleyi sakın kaçırmayın!

Miras kalan tapuyu üzerine almadan satış yapılır mı? Hisseli tapu devredilebilir mi?

Miras yolu ile geçen hisseli tapular pek çok kişinin aklını kurcalamaktadır. Bundan dolayı da sorular “Miras kalan tapuyu üzerine almadan satış yapılır mı?” şeklindeki sorular sıkça sorulmaktadır. İşte detaylar!

Borsakule projesinde 104.3 milyon TL'lik satış yapıldı!

Kuyaş Yatırım A.Ş., Kasım ayındaki satış rakamlarını paylaştı. Borsakule projesinde Kasım 2022'de 104 milyon 360 bin TL+KDV tutarlı satış yapıldı. İşte ayrıntılar...

Kaç yaşından sonra mal satışı yapılamaz?

Tapuda mal alım ve satışlar belli kurallar çerçevesinde gerçekleşiyor. Peki bu kurallar nelerdir? Kaç yaşından sonra mal satışı yapılamaz? İşte detaylar!

Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı?

Mirasçılar arasında bazen anlaşmazlıklar, bir fikir etrafında buluşamama durumları baş gösterebilir. Böyle durumlarda satış işlemi için bir mirasçı imza vermezse ne olur? İşte Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı? sorusunun yanıtı!

Tapu dairesine gitmeden satış yapılabilir mi?

Tapuda satış yapmak pek çok kişinin kafasında büyüttüğü konuların başında gelmektedir. Tapu dairesine gitmeden bu satış işlemi yapılabilir mi? İşte detaylar!

A101 uygun fiyata iPhone SE satışı yapıyor! Bu fırsatı kaçırmayın! İşte 17 Nisan 2022 fiyat listesi...

A101 geçtiğimiz günlerde iPhone 11'i satışa sundu ve stoklar kısa sürede tükendi. Şimdi ise uygun fiyatıyla dikkat çeken iPhone SE modeli satışa sunuldu.Online satışa özel uygulanan kampanyayı sakın kaçırmayın! İşte 17 Nisan 2022 fiyat listesi...

sat-yap modeli Haberi

sat-yap modeli

Özellikle konut projelerinde kullanılan sat-yap modeli, güncel tabiri ile maketten satış modeli; projenin finansmanının inşaat yapımı başlamadan veya henüz tamamlanmadan ön satışlar ile elde edilen kaynaklar ile gerçekleştirilmesi oldukça yaygın bir yöntem.


Ayrıca projelerin şirket özkaynakları veya bankacılık sektöründen kullanılan krediler ile yapılıp satılarak finansmanının sağlanması modeli olan yap-sat modeli de çokça kullanılan geleneksel bir yöntem. Kooperatif modeli ise son dönemde bu modele uygulanan teşviklerin kaldırılması ile özelliğini yitirmiş bir model.


Geleneksel yöntemler dışında ise menkul kıymetleştirme ile sermaye piyasası araçlarından faydalanılarak gayrimenkul finansmanı mümkün.


Ülkemizde kısıtlı da olsa zaman zaman uygulanmakta olan bu yöntemler içerisinde gayrimenkul sertifikası geçmişte kullanılmış ancak beklentilerin karşılanamaması sebebi ile uzunca süre unutulmuş bir finansman yöntemi.


Sözlük tanımına bakacak olursak  Gayrimenkul sertifikası; belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler...