03 / 05 / 2024

sit alanı kaldırma

sit alanı kaldırma

Bakanlıkça tespiti yapılan taşınmaz kültür varlıkları ile sitlerin korunması gerekli olanlar, koruma bölge kurulu kararıyla tescil edilebiliyor. Peki, bu tescile itiraz edilebilir mi? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur. 

Hatay'da enkaz kaldırma çalışmaları başlıyor!

Türkiye'yi sarsan depremin en çok hasar verdiği iller arasında yer alan  Hatay'da yarın enkaz kaldırma çalışmaları başlıyor. Enkazdan halen canlı çıkan vatandaşlar olması nedeniyle tartışılan enkaz kaldırma çalışması Hatay Valiliği'nin resmi internet sitesinde yer aldı.

Ankara'nın o bölgesi doğal sit alanı ilan edildi! Trabzon ve Bartın'da acele kamulaştırma kararı

Ankara'nın Güdül ilçesindeki Sorgun Yaylası Doğal Sit Alanı "kesin korunacak hassas alan" ilan edildi. Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bazı taşınmazlar Trabzon Büyükşehir Belediyesince acele kamulaştırılacak.

Demre'de doğal sit alanına inşa edilen villa yıkılıyor!

Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Kekova Koyu'nda, koruma altındaki birinci derece doğal sit alanında, koronavirüsü salgını süreci fırsat bilinerek 48 saatte inşa edilen kaçak villa sahibi tarafından kaldırılıyor. Söküm işleminin ardından hafriyat alandan toplanacak...

Gebze Eskihisar'da sit alanı olan alanlar TBMM'de!

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi'nde sit alanı statüsü kaldırılan alanlar TBMM gündemine taşındı. CHP'li Tükkan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Rize Çamlıhemşin'de sit alanı kararı protesto edildi!

Rize Çamlıhemşin'de, yerleşim bölgelerinin sit alanı kapsamı dışına alınması için düzenleme yapılmasını isteyen bazı vatandaşlar üzerinde "sit" yazan tabutu dereye attı. Vatandaşlar yerleşim alanlarından sit özelliğinin kaldırılmasını istedi.

Sit alanında onarım izni kaldırıldı mı?

Doğal sit alanlarında yer alan gerçekleştirilecek onarım ve tadilatlarda Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’ndan izin alma şartını kaldırdı. Peki, bundan sonra sit alanında onarım ve tadilat işleri nasıl yapılacak?

Ordu Fatsa'daki maden projesi sit alanında mı kalıyor?

Fatsa'da Bahçeler Mahallesi sınırları içindeki altın madenciliğiyle ilgili bilirkişi raporunda, maden firmasının ruhsatlarından birinin sit alanında kaldığını, bu şekilde faaliyete devam edilmesinin koruma politikaları ile uyuşmayacağı belirtildi.

İzmit Belediyesi kentsel sit alanı ihalesi yapılacak!

İzmit Belediyesi Tarih Koridoru kapsamına Kapanca Sokakla Akçakoca Meydanını birbirine bağlayan Kentsel Sit Alanı içinde kalan Sırrıpaşa Caddesi için hazırlanan sokak sağlıklaştırma proje Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onayland

Sit alanı nasıl kaldırılır?

Bakanlıkça tespiti yapılan taşınmaz kültür varlıkları ile sitlerin korunması gerekli olanlar, koruma bölge kurulu kararıyla tescil edilebiliyor. Peki, bu tescile itiraz edilebilir mi? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Arkeolojik sit alanı kamulaştırma!

Sit alanları koruma altına alınmış yapılaşmaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli şartlar altında verildiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arkeolojik sit alanı kamulaştırma nasıl yapılır?

Sit alanı kamulaştırma!

Sit alanları, koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlar olarak biliniyor. Peki, bu alanlarda kamulaştırma yapılabilir mi? İşte, sit alanı kamulaştırma!

Doğanşehir'de 3.derece arkeolojik sit alanı iptal kararı!

Malatya İli, Doğanşehir İlçesi’nde bulunan bölgede yapılan incelemeler sonucunda 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı şerhinin kaldırılmasına karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

sit alanı kaldırma Haberi

sit alanı kaldırma

Sit alanı nasıl kaldırılır?

Taşınmaz kültür varlıklarının muhafazaları veya tarihi çevre içinde korunmalarında etkinlik taşıyan korunması zorunlu olan alanları, korunma alanları oluyor.


Bakanlıkça tespiti yapılan taşınmaz kültür varlıkları ile sitlerin korunması gerekli olanlar, koruma bölge kurulu kararıyla tescil edilebiliyor. Peki, bu tescile itiraz edilebilir mi? Sit alanı nasıl kaldırılır?


Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları Yönetmeliği gereğince, Koruma Yüksek Kurulu tarafından sit alanı ilan edilen taşınmazların malikleri bu sit alanı kararına itiraz edebiliyor. 


Koruma bölge kurullarınca alınan kararlara, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce Koruma bölge kurulu kararının tebliğ veya ilanından itibaren altmış gün içinde Koruma Yüksek Kuruluna itiraz edilebiliyor.


Koruma Yüksek Kuruluna yapılacak itirazlar

MADDE 18 – (1) Koruma bölge kurullarınca alınan kararlara, kamu kurum ve...