04 / 05 / 2024

sözleşmeden doğan ön alım hakkı

sözleşmeden doğan ön alım hakkı

Ön alım hakkı, yasadan doğan önalım hakkı ve sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkı nedir? Sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkında süre ne kadardır?

Boğaziçi Beton'dan 250 milyon liralık sözleşme! Dünyanın en büyük beş tesisinden biri olacak!

Boğaziçi Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kalyon İnşaat San. ve Tic. A.Ş. ile Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. İstanbul Havalimanı MRO Tesisleri (Faz 2) İnşaat Yapımı için 250 milyon liralık hazır beton sözleşmesi imzaladı. 

Kira sözleşmesi biten kiracının hakları var mı?

Kira sözleşmesi, gayrimenkul sahibi ile kiracı arasındaki koşulların yanı sıra kiralanan tapı için genel şartları da belirleniyor. Peki, Kira sözleşmesi biten kiracının hakları var mı?

Orange City Balat projesiyle doğanın içinde modern bir yaşam başlıyor!

Özdilek Holding bünyesinde yer alan Orange İnşaat, Bursa’nın nezih semti Balat’ta yükselen Orange City Balat ile doğanın içinde huzurlu ve modern bir yaşamı da başlatıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 450 sözleşmeli personel alacağını duyurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, farklı şehirlerde bulunan birimlerine, sözleşmeli sanatçı alımı yapacaktır. Bu alım, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilecek olup bazı şehirler ve branşlarda belirlenen sayıda sanatçıya ihtiyaç duyulmaktadır.

Kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılır mı? Sözleşmeden ne kadar sonra kiracı çıkarılır?

Kiracıları ilgilendiren konulardan biri de sözleşme durumlarıdır. Genelde senelik imzalanan sözleşmelerin bitiminde kiracıların hemen çıkarılıp çıkarılmaması merak ediliyor. Bu konuda yasal düzenlemelere göre belirli kurallar uygulandığı için sorunun yanıtları farklıdır.

Toplu sözleşmede kritik gün geldi çattı! Arap saçına dönen zam pazarlığı bugün çözülecek mi?

Kamu işçileri için zam pazarlığı devam sürerken, 1 Mayıs’ta imzalanması beklenen toplu iş sözleşmesi zam oranı için iki rakam gündemde. Bakan Vedat Bilgin ile Türk-İş Genel Başkanı Atalay’ın yaptıkları açıklamalar sonucu zam pazarlığında sonu ne olacak?

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Sözleşmeli Personel alım ilanını yayımladı!

Diyarbakır Dicle Üniversitesi çok sayıda Sözleşmeli Personel alacağını duyurdu. İşte detaylar…

Çok sayıda sözleşmeli personel alınıyor! İş arayanlar sakın kaçırmasın! İşte kadro dağılımı ve detaylar…

Çeşitli kadrolarda çok sayıda sözleşmeli personel alınacağı belirtildi. İş arayanlar sakın kaçırmasın! İşte kadro dağılımı ve detaylar…

Herkes başvurabiliyor! ODTÜ çok sayıda sözleşmeli personel alacağını duyurdu! Son başvuru 20 Mart 2023!

Yazılı ve sözlü sınav yok! Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 156 Sözleşmeli Personel istihdam edeceğini duyurdu. İlana başvuruların 20 Mart 2023 Pazartesi günü saat 17.30'da sona ereceği bildirildi. İşte kadro dağlımı ve başvuru şartlarının detayları…

Yazılı ve sözlü sınav yok! Herkes bu ilana başvuruyor! İzmir’de çok sayıda sözleşmeli personel alınıyor!

Yazılı ve sözlü sınav yok! İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi 4/B kapsamında Sözleşmeli olarak 147 Personel alım ilanını duyurdu. İşte kadro dağılımı ve detaylar…

Gümüşhane Üniversitesi sözleşmeli personel alıyor! Bu ilanları kaçırmayın!

Gümüşhane Üniversitesi sözleşmeli personel alacağını duyurdu. Bu ilanları kaçırmayın!

KPSS’den 70 alanlar kaçırmayın! Trabzon Üniversitesi 4/B Sözleşmeli Personel alıyor! İşte kadro dağılımı…

KPSS’den 70 alanların kaçıramayacağı bir iş ilanı duyurusu geldi. Trabzon Üniversitesi 4/B Sözleşmeli Personel alacağını duyurdu. Peki hangi alanlarda alım yapılacak? İşte detaylar…

Kütahya’da 100 sözleşmeli personel alınıyor! Başvurmak için geç kalmayın! Bu son fırsatınız olabilir!

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi 100 sözleşmeli personel alacağını duyurdu. Peki başvuru şartları neler? İşte detaylar…

sözleşmeden doğan ön alım hakkı Haberi

sözleşmeden doğan ön alım hakkı

Sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkı!

Ön alım hakkı, yasadan doğan önalım hakkı ve sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sözleşmeden doğan önalım hakkı malike mülkiyet hakkını hukuksal işlemle sınırlandırabilme imkanını veriyor.


Ön alım hakkı sözlesmesi adi yazılı şekle tabi tutuluyor. Önalım hakkının yer aldığı önalım sözleşmesi, sadece taraflar arasında hüküm ifade ediyor. Hakkın tapuya şerh edilmesi ile de hakkın sonraki maliklere karşı ileri sürülmesi olanaklı hale gelebiliyor. Şerhin etkisi on yıl geçmekmesi halinde sona eriyor.


Sözlesmeden doğan önalım hakkının satımın hak sahibine alıcı veya satıcı tarafından bildirilmesinden itibaren üç ay ve her halde satımdan itibaren iki yıl içinde kullanılması gerekiyor. 


Bu hak şerh edildiği takdirde tapu kütüğünde malik olarak görünen kişiye, şerh edilmemişse satıcıya karşı dava açılmak suretiyle kullanılabilinir.


Hak sahibinin hakkını kullanmasıyla,...