03 / 05 / 2024

su yapı kalıntısı

su yapı kalıntısı

İnsanoğlu su ihtiyacını karşılamak için binlerce yıl öncesinden bugüne su kaynaklarını artırmak amacıyla türlü yapılar inşa etti. Bu da, su çevresinde zamanla birçok medeniyet oluşmasını sağladı.

İnşaatlarda kalıcı sürdürülebilirlik sağlamak için ne yapılması gerekir? 

İnşaat sektöründe yaşanan sorunlar yaşayan kalıcı sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağı konusu gündemdeki yerini korudu. Buna göre, sürdürülebilir mimarlık, çevre ile ve insanla ilişkisini sağlıklı bir şekilde devam eden ve yere ve yöreye özgü tasarımları da içerdiği belirtildi.

İşte İstanbul Boğaziçi'nin 1980'deki görüntüsü: 'Keşke böyle kalsaydı' diyen de oldu, 'Kokuyordu' diyen de!

İstanbul Boğaziçi'nin 1980 yılına ait bir görüntüsü sosyal medyada gündem oldu. 62,6 bin takipçili Tarih Enstitüsü hesabından yapılan paylaşıma yorum yağdı. İşte o yorumlar...

Narenciyede kalıntı sorunu kalmayacak! Üreticilere 8 bin sinek tuzağı dağıtıldı!

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, biyoteknik ve biyolojik mücadele ve İyi Tarım Uygulamalarının organik ve kalıntısız üretimin temeli olduğunu belirterek, “Bütün zararlılarla hemen ilaçla mücadele etmemeliyiz” ifadesini kullandı.

Emekli maaşında kök maaş ayrıntısı kafa karıştırdı! Temmuz ayındaki zam hesabında nasıl bir yol izlenecek?

Emeklilerin gündeminde şu ara maaşlara yapılan zam var. En düşük emekli maaşı 2 bin lira artışla 7 bin 500 liraya çıktı. Bununla birlikte en düşük emekli aylığındaki kök maaş ayrıntısı da dikkat çekti. İşte detaylar!

Doğal gaz sıkıntısına karşı dünya alarmda, sıcak suya sınırlama gelebilir

Dünyada doğal gaz sıkıntısına karşı alarma geçildi. Doğal gaz konusunda açıklama yapan ülkelerden biri de Almanya oldu. Almanya'da Hamburg Eyalet Çevre Senatörü Jens Kerstan, doğal gaz sıkıntısının baş göstermesi durumunda özel haneler için sıcak su sınırlamasını gündemde tuttuklarını belirtti.

Yapı kayıt belgesinde kaçak yapı ayrıntısı!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 92 evli siteden daire aldığını belirten okuyucu sitede sığınakların mesken yapıldığını, imar affına başvurulduğunu ve kat mülkiyeti kurma yolunun açıldığını belirtti. Okuyucu bunların mümkün olup olmadığını sordu.

Diyarbakır'da tarihi kalıntıların üzerine bina inşa edildi!

Diyarbakır Silvan'da Eyyübiler dönemine ait tarihi hamam ve şehir kalıntıları üzerine bina yapıldığı ortaya çıktı. 

TOKİ'den Mamak'taki konutlarda yaşanan su sıkıntısıyla ilgili açıklama!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Ankara Mamak'ta bulunan toplu konut projesi kapsamındaki bazı konutlarda meydana gelen su sıkıntısıyla ilgili açıklama yaptı. 

Fatih'te sur kalıntıların üstüne yapılan otel şaşkına çevirdi!

Fatih'te tarihi sur kalıntılarının ve tarihi çeşmenin üzerinde bulunan 5 katlı otel görenleri şaşıtıyor.

Kadıköy'de otel inşaatında tarihi kalıntılar bulundu!

Kadıköy'de 21 katlı bir otel inşaatının temel kazısı sırasında tarihi kalıntılar bulundu. Zeminin hemen birkaç metre altında bulunan kalıntıların 2 bin yıllık olduğu düşünülüyor.

Üsküdar’daki İSKİ kazısında mimari kalıntılar bulundu!

Üsküdar’daki İSKİ kazı çalışmasında asfaltın 1 karış altından Osmanlı döneminden kalma konut, dükkân gibi mimari kalıntılar bulundu.

Muğla Milas’ta inşaat kazında tarihi kalıntılar bulundu!

Muğla'nın Milas ilçesinde bir inşaatın temel kazısında tarihi oda mezar kalıntıları çıktı. Kazı alanında çalışma başlatıldı.

Nitelikli işgücü sıkıntısı inşaat sektörün büyümesini engelliyor!

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, Mersin'de nitelikli işgücü sıkıntısının sektörün büyümesini engellediğini savundu.

su yapı kalıntısı Haberi

su yapı kalıntısı

Su, en başta gelen ihtiyacımız. Bu yüzden şehirler su kaynakları yakınına kurulurken, su ihtiyacının giderilmesi için de türlü yapılar inşa edilmiş. Suyun serüveni içinde çok farklı su yapıları yer almış. Bunlar arasında aşağıda verilen bazı örnekler sayılabilir: Suyun alınması (derleme yapısı, kuyu), suyun iletilmesi (açık kanal, galeri, büz) biriktirilmesi (hazne, sarnıç, bent), yükseltilmesi (su çarkları), basınç kırılması ve dengelenmesi (maslak ve su terazileri), su dağıtılması (büz), uzaklaştırılması (galeri), akarsu ve liman koruma ve iyileştirme yapıları (sedde, iskele), yer kazanma yapıları (suyun üzerini kapayan yapılar), akarsu çevirme yapıları, sanat yapıları (ters sifon, su köprüsü, menfez).


Anadolu’da yukarıda belirtilen her çeşit yapıya yüzlerce örnek var. Bu örneklerin Batı ve Güney Anadolu’ya daha sıklıkla yayıldığı söylenebilir. Orta Anadolu’da M.Ö. ikinci binyıldan Hitit döneminden...