11 / 05 / 2024

Taban oturumu hesaplama

Taban oturumu hesaplama

İnşaat işlerinde inşaatına başlanacak olan binaların taban oturumu nasıl hesaplanıyor? Taban oturumu ne demek? İşte taban oturumu ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtı bu haberde...

Zamlı emekli maaşlarında çok gizli detay çekmeceden çıktı! Hesaplama yöntemi sil baştan değişti!

Son torba yasa teklifinin Meclis'te onaylanmasıyla, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaş artışları hesaplama yöntemi değişti. Yeni düzenlemeye göre, zam hesaplamalarında taban maaş yerine kök maaş temel alınacak.

Kira geliri beyanı hesaplama 2015!

Ev ve işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. Beyannameyi yapılan hesaplama sonucu yüksek gelir elde edenler veriyor. İşte kira geliri beyanı hesaplama 2015 formülü...

Arazi emlak vergisi hesaplama 2015!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm arsa ve araziler, emlak vergisine tabi tutuluyor. Aksine hüküm olmadıkça kanunun diğer maddelerinde yer alan arazi tabiri arsaları da kapsıyor. Peki, arazi emlak vergisi hesaplama 2015 nasıl hesaplanır?

İşyeri emlak vergisi hesaplama 2015!

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın yer aldığı belediye sınırlarına göre, taşınmazın türüne ve değerine göre farklılık gösteriyor. Peki, işyeri emlak vergisi nasıl hesaplanır? İşte işyeri emlak vergisi hesaplama 2015 örneği...

Şerefiye hesaplama programı nedir?

Aynı çatı altında bulunan, aynı özelliklere sahip fakat manzara ve cephe farkından dolayı daire fiyatının artmasına ve yükselmesine şerefiye deniyor. Peki, şerefiye hesaplama programı nedir?

Kira beyanname hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için beyanname verilerek kira gelir vergisi ödeniyor. Peki, kira beyanı nasıl hesaplanır? İşte kira beyanname hesaplama 2015...

İşyeri çöp vergisi hesaplama 2015!

Belediye gelirleri arasında işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödenen çöp vergisi de bulunuyor. Peki, iki eşit taksit halinde ödenebilen vergi nasıl hesaplanır? İşte işyeri çöp vergisi hesaplama 2015..

Gayrimenkul gelir vergisi hesaplama 2015!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Peki, gayrimenkul satışında gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte gayrimenkul gelir vergisi hesaplama 2015...

Tapu bağış harcı hesaplama 2015!

Tapuda yapılan mülkiyet devir işlemleri bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi herhangi bir bedel almaksızın da yapılabiliyor. Peki, tapu bağış harcı ne kadar? İşte tapu bağış harcı hesaplama 2015..

Tapu harcı hesaplama!

Taşınmaz malını elden çıkaran kimselerin satış işlemini gerçekleştirmeleri için alıcısı ile birlikte tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor. Peki, harç ne kadar? İşte tapu harcı hesaplama formülü...

Emlak vergisi hesaplama aracı 2015!

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için devlete ödenen vergiler arasında yer alıyor. Ödenecek bedel, taşınmaz malın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. İşte emlak vergisi hesaplama aracı 2015..

TEFE ÜFE'ye göre kira hesaplama!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde kira sözleşmesinin 1 senenin sonunda yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. İşte TEFE ÜFE'ye göre kira hesaplama formülü..

5 yıl içinde satılan gayrimenkul vergisi hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Mevzuatı gereğince; 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin 5 yıl içerisinde elden çıkarılması sonucu doğacak kazanç vergilendiriliyor. İşte 5 yıl içinde satılan gayrimenkul vergisi hesaplama 2015 kuralları..

Taban oturumu hesaplama Haberi

Taban oturumu hesaplama

Taban oturumu ne demek?

Taban oturumu, bir yapının arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı ve kaç katlı olarak inşa edilebileceği hususuna doğru orantılı olarak hesaplanıyor. Taban oturum hesabı nda TAKS değeri ve arsa alanı kullanılıyor.


TAKS için belediyece belirlenen değer ile arsa alanının çarpılması sonucu ortaya taban oturum alanı çıkıyor. Bu alan, yapının arsa üzerinde nasıl ve kaç katlı olarak konumlandırılacağını söylüyor.


TAKS değerleri:

TAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 oranları arasında değişkenlik gösteriyor.


İmar durum belgelerinde belirtilen TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. Örneğin 0.40 – 0.60 olarak TAKS değeri belirlenmişse, istenirse TAKS değeri 0,50 olarak hesaplanabiliyor.


Taban oturumu hesaplamalarında taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor;...