23 / 12 / 2024

5 yıl içinde satılan gayrimenkul vergisi hesaplama 2015!

5 yıl içinde satılan gayrimenkul vergisi hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Mevzuatı gereğince; 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin 5 yıl içerisinde elden çıkarılması sonucu doğacak kazanç vergilendiriliyor. İşte 5 yıl içinde satılan gayrimenkul vergisi hesaplama 2015 kuralları..



5 yıl içinde satılan gayrimenkul vergisi hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Kanununda gerçek kişilerin sahip oldukları gayrimenkulleri elden çıkarmalarından doğan kazancın niteliği ve vergilendirilmesi hakkında iki ayrı gelir türünde düzenlemeye yer veriliyor. 


Bunlardan ilki "ticari kazanç", diğeri ise "diğer

kazanç ve iratlar" hükümlerinde yer alan düzenlemedir.


Ticari kazanç..

Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançtır. Ticari kazancı belirleyen temel unsur faaliyetin sermaye ve emekten oluşan bir organizasyona dayanması ve bu organizasyonun işlemlerindeki devamlılıktır. Gelir Vergisi Kanununda "gayrimenkullerin alım satımı ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerden elde ettikleri kazançlar"ın ticari kazanç olarak vergilendirileceği belirtilmiştir.


Diğer kazanç ve iratlar..

Belirli kaynaklara bağlanması mümkün olmayan, belirli

dönemlerde (periyodik olarak) meydana gelmeyen, devamlı değil arızi olan ve çoğu zaman bir teşebbüs sonucu olmaksızın, kişilerin bazı mal varlıklarında kendiliğinden meydana gelen kazanç ve iratlardır. Bu gelir türünü diğerlerinden ayıran en önemli özellik, devamlılık göstermeyen gelirlerin bu kapsamda değerlendirilmiş olmasıdır.


Diğer kazanç ve iratlar, "değer artış kazançları" ve "arızi kazançlar" olmak üzere iki alt ayrıma tabi tutulmuştur.


Gayrimenkul alım satım işinden elde edilen gelirin niteliğinin belirlenmesinde ilk önemli unsur "faaliyetteki devamlılık"tır.


Gayrimenkul alım satım işleri devamlı olarak, bir meslek halinde sürdürülüyorsa elde edilen kazanç ticari kazançtır. Burada devamlılık unsurunu belirleyen en belirleyici ölçüt 'kazanç doğuran işlem sayısındaki çokluktur. 


İşlem sayısındaki çokluk gayrimenkullerin aynı takvim yılı içerisinde birden fazla veya takip eden birden fazla takvim yılında art arda satılmış olmasına göre belirlenir.


Alım satım işlemlerinin birden fazla olması halinde kazanç şeklinin belirlenebilmesi için ikinci önemli unsur olan "satışın hangi amaçla yapıldığı"nın tespit edilmesi gerekmektedir.


Gelir Vergisi Mevzuatı gereğince; 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin 5 yıl içerisinde elden çıkarılması sonucu doğacak kazanç vergilendiriliyor. Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniyor. 


5 yıl içinde satılan gayrimenkul vergisi hesaplama 2015..

Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Değer artış kazancı beyanı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön