11 / 05 / 2024

Taban oturumu nasıl hesaplanır

Taban oturumu nasıl hesaplanır

İnşaat işlerinde inşaatına başlanacak olan binaların taban oturumu nasıl hesaplanıyor? Taban oturumu ne demek? İşte taban oturumu ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtı bu haberde...

Yeni yönetmelik ile taban alanı nasıl hesaplanacak?

Taban alanı hesaplamaları yeni yönetmelik kapsamında yeniden düzenleniyor. Peki, yeni yönetmelik ile taban alanı nasıl hesaplanacak?

Bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

TAKS, yani taban alanı katsayısı, taban alanının imar parseli alanına oranı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

Taks nasıl bulunur?

Taban alanı katsayısı olarak da ifade edilen TAKS, inşaatı yapılacak bir yapının taban alanının ne kadar olması gerektiğini belirliyor.Peki taks nasıl bulunur?Taks hesabına dahil olmayan alanlar nelerdir?

Taks kaks hesabı nasıl yapılır?

Bir inşaat yapılmak isteniyorsa inşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısının öğrenilmesi gerekiyor.Taks ve kaks bize yapının boyutlarıyla ilgili bilgi veriyor.Peki,taks kaks hesabı nasıl yapılır?

Taban alanı kat sayısı nasıl hesaplanır?

Yapıların tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı oluyor. Peki, taban alanı kat sayısı nedir? Taban alanı kat sayısı nasıl hesaplanır?

Taban alanı hesabı nasıl yapılır?

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan, taban alanı olarak tanımlanıyor. Peki, taban alanı hesabı nasıl yapılır?

TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

TAKS (Taban alanı kat sayısı); yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. Peki TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

Taks ve Kask hesabı nasıl yapılır?

İnşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısı, bir yapının hangi boyutlara sahip olacağına ilişkin kesin kararlar veriliyor. Peki, Taks ve Kask hesabı nasıl yapılır?

İnşaatta emsal hesaplaması nasıl yapılır?

Herhangi bir arsa üzerinde hayata geçirilecek projeler, arsa emsal değerine göre belirlenen boyutlarla şekil alıyor. Emsal arsa üzerine yapılacak inşaatın taban oturum alanının arsaya oranıdır. Peki, inşaatta emsal hesaplaması nasıl yapılıyor?

Taban oturumu ne demek?

İnşaat işlerinde inşaatına başlanacak olan binaların taban oturumu nasıl hesaplanıyor? Taban oturumu ne demek? İşte taban oturumu ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtı bu haberde...

Taban alanı formülü!

Bir arsanızın olduğunu ve buraya bir bina inşa etmek istediğinizi farz edelim. Binanın kaç katlı olacağı, arsada nasıl ve nereye konumlandırılacağı, alanının ne olacağı taban alanı formülü ile hesaplanıyor...

TAKS nedir, nasıl hesaplanır?

İnşaat projeleri yapılırken, dikkat edilen noktalardan biri de TAKS oluyor. TAKS hesabı göz önünde bulundurularak, projenin taban oturum alanı belirleniyor. Peki TAKS nedir, nasıl hesaplanır?

TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır?

İnşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısı, bir yapının hangi boyutlara sahip olacağına ilişkin kesin hükümler veriliyor. Buna göre TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...

Taban oturumu nasıl hesaplanır Haberi

Taban oturumu nasıl hesaplanır

Taban oturumu ne demek?

Taban oturumu, bir yapının arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı ve kaç katlı olarak inşa edilebileceği hususuna doğru orantılı olarak hesaplanıyor. Taban oturum hesabı nda TAKS değeri ve arsa alanı kullanılıyor.


TAKS için belediyece belirlenen değer ile arsa alanının çarpılması sonucu ortaya taban oturum alanı çıkıyor. Bu alan, yapının arsa üzerinde nasıl ve kaç katlı olarak konumlandırılacağını söylüyor.


TAKS değerleri:

TAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 oranları arasında değişkenlik gösteriyor.


İmar durum belgelerinde belirtilen TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. Örneğin 0.40 – 0.60 olarak TAKS değeri belirlenmişse, istenirse TAKS değeri 0,50 olarak hesaplanabiliyor.


Taban oturumu hesaplamalarında taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor;...