06 / 11 / 2024

TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

TAKS (Taban alanı kat sayısı); yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. Peki TAKS hesaplaması nasıl yapılır?




TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

TAKS (Taban alanı kat sayısı); yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. 


Taban alanı katsayısı, arsanın imar planı yönetmeliğinde belirleniyor. Bu Taban alanı katsayısı (TAKS), belediyece belirleniyor; 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişebiliyor. Peki, TAKS hesaplaması nasıl yapılır?


Belirlenen imar durum belgelerinde TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. 


Taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor.


TAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar:

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmiyor.


İmar planında TAKS nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön