11 / 05 / 2024

Tahkim komisyonu

Tahkim komisyonu

Tahkim nedir?: Tahkim, taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların devletin resmi yargı organları yerine, kendileri tarafından belirlenen hakemlerce çözümlendiği bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. İşte Tahkim hukuku esasları...

DASK ile anlaşamayan depremzedeye müjde: TOBB uyum devreye girdi!

Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından, DASK ile anlaşamayanların bazıları mahkemelere, bazıları da Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurdu. Bu süreçte depremzedeler, kötü olaylarla karşılaşması sonrasında DASK ile anlaşamayan depremzedeler için ''TOBB uyum'' devreye alındı.

Deprem bölgesindeki DASK tarifeleriyle ilgili flaş karar! Son dakika müjdesi! 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, bölgedeki sigorta ödemelerine ilişkin mağduriyetlerde artış yaşandı. Sigorta Tahkim Komisyonu'ndan konuya ilişkin bir son dakika kararı çıktı.

Yatırımcılar dikkat! AB Komisyonu, Euro Bölgesi için enflasyon tahminlerini açıkladı!

AB Komisyonu "2023 yılı Kış Dönemi Ekonomik Tahminler" raporunu yayınladı. AB Komisyonu’nun, Euro Bölgesi için enflasyon tahminleri merak konusuydu. İşte detaylar…

'Uçak modu' resmen tarihe karışıyor! Avrupa Komisyonu o tarihi duyurdu!

Avrupa Birliği ülkelerinde seyahat eden havayolu yolcularının telefonlarını uçak moduna almalarına gerek bırakmayacak. Konu ile ilgili olarak tarih veren Avrupa Komisyonu yolculara yeni hizmetler sunulacağını duyurdu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda gündeme gelen maaş önerisi belli oldu

Asgari ücretlilere yıl ortası zammını görüşecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ikinci kez toplandı. Asgari ücretin ne kadar olacağı hükümetin enflasyon farkını maaşlara nasıl yansıtacağı merak ediliyor. Komisyona teklif edilen asgari ücret maaş sınırı ilk kez açıklandı.

Asgari ücret komisyonu toplandı! Gözler çıkacak sonuçta

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücret zammı için bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında toplandı. Bakan Bilgin çalışmaların yarın sonuçlanacağını duyurudu.

Asgari Ücret Komisyonu'nun önündeki ek zam miktarı ve hesaplanan miktar belli oldu!

Asgari ücrete ek zam yapılması için son kez bugün bir araya gelecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu milyonlarca çalışanın gelir düzeyini yeniden ele alacak. Yılbaşında yapılan yüzde 50'lik zammın 6 ayda erimesi gündeme yeni maaş miktarını getirdi.

Asgari ücretlilerin gözü kulağı bu haberde! Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantı günü ve saati belli oldu

Milyonlarca asgari ücret ile çalışan vatandaşın ilgilendiren haber geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının detayları belli oldu.

Fahiş ev kiraları Meclis gündeminde! Kira fiyatları için araştırma komisyonu kurulacak!

CHP Grup başkanvekilleri, enflasyondaki yükselişle beraber gerçekleşen kira krizine ilişkin çözüm bulunabilmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını talep ederek önerge sundu.

Emlakçı komisyonu 2022 kaç TL oldu?

Gayrimenkul alım, satım ve kiralama işlemlerinde vatandaşların en büyük yardımcıları emlakçılar oluyor. Emlakçılar verdikleri bu hizmet karşılığında komisyon alabiliyorlar. Peki, bu yıl emlakçı komisyonu ne kadar oldu? İşte tüm detaylar..

Avrupa Komisyonu’ndan çiftçiye 555 milyon euroluk dev destek!

Avrupa Komisyonu, 555 milyon euroluk IPARD-3 Programı'nı (2021-2027) kabul etti. Söz konusu duyuru, Bakan Kirişçi tarafından yapıldı.

Emlakçıdan ev alırken komisyonu kim öder? Alıcı mı, satıcı mı?

Ev satın alınırken bir emlakçı ile çalışılması halinde alınan hizmet karşılığında komisyon ödenmesi gerekiyor. Peki, emlakçıdan ev alırken komisyonu kim öder? Alıcı mı, satıcı mı?

Emlakçı satış komisyonu 2022 ne kadar?

Emlakçı aracılığı ile gayrimenkul alım satım işlemleri daha hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Emlakçı aracılığı ile gayrimenkul alanlar da satanlar da ne kadar komisyon ödeyeceğini merak ediyor. Peki, emlakçı satış komisyonu 2022 ne kadar?

Tahkim komisyonu Haberi

Tahkim komisyonu

Tahkim nedir?

Tahkim, taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların devletin resmi yargı organları yerine, kendileri tarafından belirlenen hakemlerce çözümlendiği bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Kimi görüşlere göre bir alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemi olan tahkim, kimilerine göre doğrudan yargısal bir faaliyet olarak tanımlanıyor.


Tahkim hukuku ile ilgili yasal esaslar, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında açıklanıyor:


Tahkim

Uygulanma alanı

MADDE 407- (1) Bu Kısımda yer alan hükümler, 21/6/2001 tarihli ve 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanununun tanımladığı anlamda yabancılık unsuru içermeyen ve tahkim yerinin Türkiye olarak belirlendiği uyuşmazlıklar hakkında uygulanır.


Tahkime elverişlilik

MADDE 408- (1) Taşınmaz mallar üzerindeki ayni haklardan veya iki tarafın iradelerine tabi olmayan işlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar tahkime elverişli değildir.


İtiraz hakkından feragat

MADDE 409- (1) Tarafların aksini kararlaştırabilecekleri bir hükme veya tahkim sözleşmesine uyulmaz ise ilgili taraf bu aykırılığa itiraz...