28 / 04 / 2024

TAKS alanı

TAKS alanı

Yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olan TAKS hesabına hangi alanlar dahil ediliyor? İşte TAKS hesabına dahil alanlar...

TAKS oranları 2017!

Taban alanının imar parseli alanına oranı olan TAKS oranları ve sınırlamaları Ekim 2017'de yürürlüğe girecek İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. İşte TAKS oranları 2017..

Taban alanı katsayısı oranları 2015!

Taban alanı katsayısı TAKS, yapılacak inşaatın taban oturum alanının arsaya oranı’nı ifade ediyor. İşte, taban alanı katsayısı oranları 2015!

TAKS nasıl bulunur hesaplanır?

TAKS değerleri, bir yapının arsa alanı üzerinde ne kadarlık bir kısımda yayılacağı ve kaç katlı olacağını belirliyor. Peki, TAKS nasıl bulunur hesaplanır?

Bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

TAKS, yani taban alanı katsayısı, taban alanının imar parseli alanına oranı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

Taks alanına dahil olmayan alanlar!

Tak, taban alanı katsayısı olarak tanımlanıyor. Bir yapının taban alanının, arsa alanının ne kadarına yapılabileceğinin oranını gösteriyor. Peki, taks alanına dahil olmayan alanlar neler?

Taks 2015 oranları!

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor. Peki, taks nasıl hesaplanır? İşte, taks 2015 oranları!

TAKS oranları 2015!

İnşaat hesaplamaları arasında yer alan TAKS hesabı, TAKS oranları ile yapılıyor. TAKS (Taban Alan Katsayısı), arsa alanının bu katsayı ile çarpılması halinde bulunuyor. İşte TAKS oranları 2015..

İnşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak binanın inşaat hesaplamaları TAKS oranları ile yapılıyor. Peki, inşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır? İnşaat alan hesaplamasında hangi oranlar kullanılır?

İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sahip olacağı alan için TAKS ve KAKS hesaplamaları yapılıyor. Bu hesaplamalar projenin gerçekleşeceği arsanın imar planında yazan oranlar baz alınarak yapılıyor. Peki inşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

TAKS'a girmeyen alanlar!

Taban alanı kat sayısı TAKS; Taban alanının imar parseli alanına oranı olarak tanımlanıyor. İmar yönetmeliği gereğince bazı alanlar TAKS'a dahil edilmiyor. İşte TAKS'a girmeyen alanlar...

TAKS değeri nedir?

Bir yapı inşaatı sürecinde, inşaat alan hesabında gerekli olan değerler arasında TAKS değerleri de bulunuyor. Peki, TAKS değeri nedir? TAKS hesaplaması nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Arsa inşaat alanı hesaplama programı!

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaat hesabında imar planlarında belirlenen TAKS oranları kullanılıyor. Peki, bir arsa üzerinde yapılacak inşaat nasıl hesaplanır? İşte arsa inşaat alanı hesaplama programı...

Genişleme alanı olmayan OSB'ler dikey yapılanma istiyor!

OSB Uygulama Yönetmeliği 'nde geçen yıl yapılan değişiklikle Taban Alan Katsayısı Uygulaması 'nın ( TAKS ) kaldırılması, genişleme alanı olmayan bölgelerdeki işletmelerin büyüme sorununa çare olamadı.

TAKS alanı Haberi

TAKS alanı

TAKS hesabına dahil alanlar!

Yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı (TAKS) olarak tanımlanıyor. TAKS hesabına kimi alanlar dahil edilirken, kimi alanlar da dahil edilmiyor.


TAKS hesabı ile ilgili açıklamalar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yer alıyor. Yönetmeliğe göre TAKS hesabına dahil alanlar ve TAKS hesabına dahil olmayan alanlar şu şekilde sıralanıyor.


Madde 14- Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık...