Genişleme alanı olmayan OSB'ler dikey yapılanma istiyor!
OSB Uygulama Yönetmeliği 'nde geçen yıl yapılan değişiklikle Taban Alan Katsayısı Uygulaması 'nın ( TAKS ) kaldırılması, genişleme alanı olmayan bölgelerdeki işletmelerin büyüme sorununa çare olamadı.
Emsal uygulamasının kaldırılarak OSB'lere dikey büyüme olanağı getirilmesini isteyen İzmir Atatürk Başkanı Hilmi Uğurtaş, bunun sağlanması halinde bölgelerinin 3 katı büyüyebileceğini söyledi.
Günümüzde sanayicinin en önemli sıkıntısının finansman olduğuna dikkat çeken Hümi Uğurtaş, özellikle yeni kuru lan işletmelerde sabit yatırım kalemlerinden biri olan arsaların değerinin çok önemli olduğunu söyledi. Uğurtaş, "Çoğu zaman sabit yatırıma yapılan harcamalar nedeniyle işletme sermayesi sıkıntısı yaşanıyor. Genişleme alanı olmayan ve arsa değerleri yüksek bölgelerde mevcut alanların verimli kullanılması daha da önemli hale geliyor. Yüksekliğin serbest olduğu bölgelerde sanayi tesislerinin Kat Alanı Katsayısı (KAKS) nedeniyle katlı yapılar inşa edememesi ciddi şeküde tartışılıyor. Bugün Çin, Güney Kore gibi üretim ve istihdam patlaması yaşanan bölgelerde dikey büyüyen OSB'ler görmek mümkün" diye konuştu.
'Buradan 3 OSB daha çıkar' Konuyu geçen yıl sonunda Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a açtıklarını ve hızlı reaksiyon aldıklarını hatırlatan Uğurtaş, "Emsal artış taleplerimizle ilgili yönetmelik değişikliğine gidildi. Teşekkür ediyoruz. Ancak değişiklik beklentimizin altında kaldı. TAKS uygulaması kaldırıldı. Bundan sonra OSB sanayicileri 0.70'lik emsal alanını yatay ve dikey olarak kullanabilecek" diye konuştu.
OSB'lerdeki emsal sorununa kalıcı çözüm bulunmasını isteyen Uğurtaş, "Rezidans, AVM gibi direkt üretimin olmadığı alanlarda 3 emsal, 5 emsal gibi uygulamalar sürerken, OSB'lerin emsal uygulamalarının tartışüması düşündürücü. Çekme mesafelerine uymak şartıylayukarıya doğru serbest bırakın. Sonuçta gökdelen dikilecek değil. Bu kıskaçtan kurtulursak İzmir Atatürk OSB, kendi içinde 3 tane daha OSB yaratır" dedi.
Dünya