08 / 05 / 2024

Tamer Heper 7 oca 2015

Tamer Heper 7 oca 2015

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısında ikinci evlilikte eşe kalan miras ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;

Kirayı ödemeyen kiracıya icra takibi başlatılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kiracım kirayı 6-7 aydır ödemiyor. Üzerine kayıtlı bir daire var ama orada eşi oturuyormuş ve aile konutuymuş. Aidat ödemiyor. Ama bizden lüks yaşıyor. Bu durumda alacağımızı nasıl alacağız? Üzerine kayıtlı daireye haciz koydursak sonuç alabilir miyiz?' sorusunu cevapladı.

Miras kalan gayrimenkuller sözlü olarak paylaştırılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '7 kardeşiz. Babamdan fındık bahçeleri miras kaldı. 6 dönüm araziyi abimin eşi, iki kardeşin üzerine geçirdi. Bana karşılığında şahitler huzurunda bir yer gösterildi. Kendi kafalarına göre geçirilmiş bir yer, şahitler de tanık. Hakkıma nasıl kavuşurum?' sorusunu cevapladı.

Apartmanları için yeni proje yaptıracaklar dikkat!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, 'Apartmanımızda 24 daire var, benim dairem 6 numara. Şimdi kapıcı dairesine numara verilecek, daire numaraları değişecek. ‘Yeni proje yapılsın’ diyorlar. Tapuda 6 kalacak ama değişikliğe gidilirse kapı numaram 7 olacak. Böyle bir şey doğru mu?' sorusunu yanıtladı.

Siteden toplu yapıya geçilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'İki parselden oluşan bir sitede daire sahibiyim. Bir parselde 4 konut, diğer parselde 7 konut var. Parsellerde sekiz konuttan az olduğu için kat mülkiyeti çerçevesinde yönetimi kuramıyoruz. Bu durumda ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

Mirasçılar borçtan sorumlu mudur?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babam vefat etti ev miras kaldı. 7 kişi evin mirasçılarıyız. Babamın hissesine annem, ben ve babamın ilk eşinden ablam sahip. Toplamda 37 bin TL borç ben dahil 7 kişiye çıkarılmış. Hiçbir yere imza atmadım, borçtan hissem oranında mı mesul oluyorum?' sorusunu yanıtladı.

Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Posta yazarı Tamer Heper, '6 Nisan 2020’de kiracıya tebliğ olunan 30 günlük ödeme talepli ihtarname ile kiracıma 7 Nisan 2020’de tahliye davası açacaktım ancak bu tarih itibarıyla kesintiye uğradığı söylendi, tahliye davası açabilecek miyim? ' sorusunu yanıtladı.

AVM'ler korona sürecinde ortak gider masrafı isteyebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'AVM’de buz pisti çalıştırıyorduk. Virüs genelgesi ile 17 Mart’ta faaliyetimize ara verdik. AVM kira istemedi ama 7.200 TL ortak gider masrafı istiyor. Bunu isteyebilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Tamer Heper'den icra takipleri için erteleme süresi önerisi!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında koronavirüs için alınan ekonomik önlemleri kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o yazısı...

Kiralık evdeki demirbaş arızası kime aittir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kirada oturduğumuz evin termosifonu su kaçırıyor. Mal sahibine durumu söylediğimizde, ‘siz 7 sene önce girerken ben size sağlam teslim etmiştim, ben termosifon falan alamam’ diyor. Bu durumda biz nasıl bir hukuki yol takip edebiliriz? ' sorusunu yanıtladı.

Bina dayanıklılık testi her zaman yaptırılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '5/7 hissesi annem, babam ve bende olan binada 2/7 hisse bir başka ailenin. Evi yeniden yaptırmak istiyoruz ama 2/7 hisseye sahip olanlar buna yanaşmıyor. Depreme dayanıklılık testi yaptırıp sonra yeni bina yaptırabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı

Kiralanan evdeki ayıbın giderilmemesi halinde ne yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '7 yıldır kirada oturmaktayım. Çürük mutfak dolapları minik sinekler üretiyor. Ben her ay kiramı da düzenli ödeyen birisiyim. Mutfak dolapları demirbaş olduğuna göre tadilatının yapılmamasından dolayı kanuni haklarım nedir?' sorusunu yanıtladı.

Miras kalan evin kullanımı nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Dedemin üzerine bir ev var. Dedem öldükten sonra annem mirasçı oluyor. 7 sene önce annem de vefat etti. Teyzem dedemin üzerine olan evde 8 senedir kira vermeden oturuyor. Bizim bunda hakkımız nedir, hakkımızı alabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.

Tamer Son: 7.5 milyon bina acilen yenilenmeli!

Çukurova Gayrimenkul Başkanı Tamer Son, Dünya Şehircilik Günü kapsamında kentsel dönüşüme dikkat çekerek, 7.5 milyon binanın acilen yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Tamer Heper 7 oca 2015 Haberi

Tamer Heper 7 oca 2015

Ben evli bir kadınım. Benim ilk evliliğim ama eşimin ikinci evliliği. Eşimin evliliğinden bir çocuğu var, bizim müşterek çocuğumuz yok. Eşime ait iki daire var. Benim önce ölmem halinde bence bir problem yok, ancak eşimin önce ölmesi halinde malvarlığının dörtte birinin bana kalacağını öğrendim. Acaba hiç olmazsa yarısına sahip olmam mümkün mü? Yasal olarak buna imkan var mı?


Size söylenen doğru. Yasal miras payları olarak eşinizin önce ölümü halinde size mirastan dörtte bir pay kalacak. Bu yasal payınız. 

Bu durumda eşinizin çocuğunun miras payı dörtte üç. Ancak bu miras payları yasal paylar. 

Bu payların içinde bir de saklı paylar var. Sizin saklı payınız yine dörtte bir. Ancak eşinizin evladının mahfus hissesi (saklı payı) miras payının yarısı. 

Yani miras payı dörtte üçtü ya, işte...