28 / 04 / 2024

Kirayı ödemeyen kiracıya icra takibi başlatılabilir mi?

Kirayı ödemeyen kiracıya icra takibi başlatılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kiracım kirayı 6-7 aydır ödemiyor. Üzerine kayıtlı bir daire var ama orada eşi oturuyormuş ve aile konutuymuş. Aidat ödemiyor. Ama bizden lüks yaşıyor. Bu durumda alacağımızı nasıl alacağız? Üzerine kayıtlı daireye haciz koydursak sonuç alabilir miyiz?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Kiracım kirayı 6-7 aydır hiç ödemiyor. Üzerine kayıtlı bir daire var ama orada eşi oturuyormuş ve aile konutuymuş. Aidat da ödemiyor. Ama bizden lüks yaşıyor. Bu durumda biz alacağımızı nasıl alacağız? Üzerine kayıtlı daireye haciz koydursak sonuç alabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.

Kiracım kirayı 6-7 aydır hiç ödemiyor. Üzerine kayıtlı bir daire var ama orada eşi oturuyormuş ve aile konutuymuş. Aidat da ödemiyor. Ama bizden lüks yaşıyor. Bu durumda biz alacağımızı nasıl alacağız? Üzerine kayıtlı daireye haciz koydursak sonuç alabilir miyiz? H.Ç.

*****

Kirayı ödemeyen kiracıya icra takibi başlatılabilir mi?

Önce ‘aile konutu’ nedir, buna bakalım. Şimdi yasa maddesini vereceğim ama nedense yasa metninde bir tarif göremeyeceğiz, anlatımdan sonuç çıkaracağız: “Eşlerden biri, diğer eşin rızası bulunmadıkça aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.” Maddenin devamı var da aile konutu için nelerin yapılamayacağı vs. yazılı ve sonunda da tarif yok. Ancak uygulamadan çıkan husus, eşlerin birlikte oturdukları mesken aile konutudur. Bu mesken kendi malları olabileceği gibi kiralık da olabilir. Ancak ikinci ev veya yazlık, aile konutu olamaz. Bu soru çerçevesinde bakıldığında okuyucum kiracısının, kendi evinde kiracı olarak oturduğunu, eşinin başka binada oturduğunu falan yazmış ya işte bu halde eşinin oturduğu kendisine ait daire aile konutu değildir.

*****

Peki bunları niye anlattım. Aile konutları ile ilgili bir takım sınırlamalar var. İşte okuyucum bunlara takılmayacak. Peki ne yapacak? Ödenmeyen kira bedelleri için icra takibi yapacak. Takip kesinleştiğinde kiracısının evine haciz koyacak, gerekirse satışını talep edecek. Kendisi tahliyeyi birtakım nedenlerle istemediğine göre de başka başvuracak yolu yok. Bir de icra takibi kesinleştiğinde, kiracının başka malvarlığının araştırılması da mümkün olacak. Dolayısıyla okuyucuma icra takibi yolunu öneriyorum.

Kirayı ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?


Geri Dön