04 / 05 / 2024

tapuda gabari anlamı

tapuda gabari anlamı

Emsal gabari, bilindiği üzere bir arsa üzerinde nasıl ve hangi boyutlarda inşaatın yapılacağına ilişkin değerleri söylüyor. Peki tapuda gabari ne demek? Tapuda gabari nasıl hesaplanır?

Tapuda ana taşınmaz ne demektir?

Tapuda belli başlı bazı terimler vardır. Bunların hepsinin bir anlamı vardır. Peki Tapuda ana taşınmaz ne demektir? İşte detaylar!

Tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur?

İfrazın kelime anlamı ayırmak olarak biliniyor. Tapu kütüğünde büyük boyutlardaki parsellerin başvuru üzerine tek tapu altındayken bölünmesi işlemidir. Peki, tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Gabari nedir? Gabari ne demektir?

Gabari nedir? Gabari ne demektir? soruları merakla araştırılıyor. İşte gabarinin anlamına dair detaylar!

Tapuda hisse satışı için gerekli evraklar!

Hisseli tapu özetle, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğu anlamına geliyor.Hisseli tapu satış işlemlerinde bazı evraklar isteniyor. İşte, tapuda hisse satışı için gerekli evraklar!

Arsada gabari nasıl hesaplanır?

Gabari kelimesi gayrimenkul alanında, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Peki, arsada gabari nasıl hesaplanır? İşte, arsa gabari hesaplama örneği..

Gabari nasıl belirlenir?

Gabari kelimesi mimari alanda, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Peki, gabari nasıl belirlenir? İşte, gabarinin belirlenmesi..

Tapuda döner sermaye ne kadar?

Döner sermaye, özellikle kamu kurum ve kuruluşların hizmet kalitesini artırması için ihtiyaç duyulan mal ve diğer hizmetleri alabilmesi için alınan ücrete deniyor. Peki, tapuda döner sermaye ne kadar?

Tapuda nakit ödeme nasıl yapılır?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların tapu devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu devir işlemlerinde satıcı, belli bir bedel karşılığında taşınmazını alıcıya satıyor. Peki, tapuda nakit ödeme nasıl yapılır?

Tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Bir bedel karşılığı edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergiye tabi tutuluyor. Peki, tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..

Tapuda bedelsiz devir için gerekenler!

Tapu devir işlemleri, taraflar arasında bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi, bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Peki, tapuda bedelsiz devir işlemi nasıl yapılır? Tapuda bedelsiz devir için gerekenler nelerdir?

Tapuda bedelsiz devir işlemleri nasıl yapılır?

Tapuda taşınmaz mal devri, bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Peki, tapuda bedelsiz devir işlemleri nasıl yapılır? Tapuda bedelsiz devir işlemleri nelerdir?

Tapuda randevu dönemi büyük ilgi gördü!

Tapuda randevu dönemi büyük ilgi gördü. 'Alo Tapu Hattı' ile 'online randevu sistemini' hizmete alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu uygulamasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Tapuda randevu dönemi rahatlığı!

Tapuda randevu dönemi rahatlığı başladı. " Alo Tapu Hattı " ile "online randevu sistemini" hizmete alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu uygulamasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

tapuda gabari anlamı Haberi

tapuda gabari anlamı

Tapuda gabari ne demek?

Emsal gabari, bilindiği üzere bir arsa üzerinde nasıl ve hangi boyutlarda inşaatın yapılacağına ilişkin değerleri veriyor. Peki tapuda gabari ne demek? Tapuda gabari nasıl hesaplanır?


Gabari, mimaride yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği ifade ediyor. Ayrıca, kimi eşyaya verilmesi gereken boyutları, yan görünüşü çizmeye, hazırlamaya ya da denetlemeye yarayan örnekler için de kullanılıyor.


Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor. Arsa gabari ölçüleri, arsa üzerinde yapılacak binanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor.


Tapuda gabari hesabı..

Gabari hesaplamaları nda; Gabari "H" olarak ifade ediliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat sayısı bulunmuş oluyor. 


Örnek: 

Elinizde 1.000 metrekarelik bir arsanızın olduğunu ve sizin bu arsa üzerine apartman yapmak istediğinizi düşünelim. 


Söz konusu arsanın emsal değeri de 1.5...