28 / 04 / 2024

Arsada gabari nasıl hesaplanır?

 Arsada gabari nasıl hesaplanır?

Gabari kelimesi gayrimenkul alanında, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Peki, arsada gabari nasıl hesaplanır? İşte, arsa gabari hesaplama örneği..



Arsada gabari nasıl hesaplanır?

Gabari kelimesi gayrimenkul alanında, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Gabari yüksekliğinin belediye tarafından onaylanması gerekiyor. Peki,  arsada gabari nasıl hesaplanır?


Yeni yapılacak bir binanın, bölgenin imar dairesinin ve belediyesinin onayladığı azami yüksekliğine gabari deniyor. Gabari, gayrimenkul, trafik ve aynı zamanda demiryolları üzerinde bulunan tünel ve köprülerin ölçülerine verilen isim olarak da karşımıza çıkıyor. 


Gabari kelimesi gayrimenkul alanında, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Eski binaların yıkılıp eğer yerine yeni bina yapılacaksa yeni yapılacak bina eski binanın yüksekliğini aşamıyor.   Buna Kontur Gabari deniyor. 


Gabari hesaplamaları nda; Gabari "H" olarak ifade ediliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat sayısı bulunmuş oluyor. Peki,  arsada gabari nasıl hesaplanır?


Arsada gabari hesabı.. 

Elinizde 1.000 metrekarelik bir arsanızın olduğunu ve sizin bu arsa üzerine apartman yapmak istediğinizi düşünelim. Söz konusu arsanın emsal değeri de 1.5 olursa ikisinin çarpımı yani toplamları bin 500 metrekareyi geçmeyecek kadar daire yapabiliyorsunuz.


Gabari nasıl belirlenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön