30 / 04 / 2024

tarihi eser emlak vergisi

tarihi eser emlak vergisi

Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve Torba Yasa olarak nitelendirilen 6552 sayılı Kanun kapsamında tarihi eserler ile ilgili esaslara yer verildi. Peki, hala tarihi eserler emlak vergisinden muaf mı?

Kadıköy'deki o inşaat için koruma amaçlı imar planı hazırlandı! İBB, 'kurul kararına aykırı' dedi.

İstanbul Kadıköy’de bulunan tescilli tarihi eser Sokullu Konağı ve arkasında yer alan 2 bloklu sitenin iskan ruhsatını alabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koruma amaçlı imar planı hazırladı... İşte detaylar...

Tarihi eser mülk alırken nelere dikkat edilmelidir?

Tarihi eser, değeri fazla eşya olarak kabul edildiği için bir mülk sayılır. Tarihi eserlerin maddi değeri fazla olmasına rağmen, bu mülke de talep fazladır. Ancak tarihi eser mülk alırken bazı unsurlara dikkat etmek gerekiyor. Peki bu mülkü satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Emlak vergisi son ödeme tarihi 2022! Emlak vergisi ne zamana kadar ödenir?

Emlak vergisi ödemeleri 1 Mart'ta başladı. Mükellefler vergi için son tarihin ne zaman olduğunu araştırıyor. Peki, emlak vergisi ne zamana kadar ödenir?

Kadıköy'deki Razi Trak Köşkü satılıyor!

İstanbul'da bulunan ve Fransız bir mimar tarafından yapıldığı tahmin edilen 1’inci derece tarihi eser Razi Trak Köşkü, 85 milyon TL'ye satışa çıkarıldı.

Emlak vergisi borcu olanlara müjde!

Yeni yapılandırma kapsamında 30 Nisan 2021 tarihi öncesinde emlak vergi borcu olanlara müjde geldi. Borcu olan mükellefler yapılandırmayla borcunu kapatabilecek. 

Beylerbeyi'ndeki tarihi köşk 44.7 milyon TL'ye satışa sunuldu!

19. yüzyıl Neo-Osmanlı tarzında inşa edilmiş, ikinci derece tarihi eser olan Beylerbeyi Yalıboyu'ndaki bir yalı satışa çıkarıldı. 13 odalı ve 9 banyolu yalının satış fiyatı 44 milyon 750 bin TL olarak belirlendi.

Ömer Niziplioğlu: Eyüp ve Balat’ın mesken imarı iptal edilmeli!

Ulikad Başkanı Ömer Niziplioğlu, Eyüp ve Balat’taki tarihi eser sayısının İtalya’da bulunan Floransa’dan daha çok olduğunu söyledi. Niziplioğlu, “O bölgeler turizm kültür sanat eğlence bölgesi ilan edilmeli mesken imarı iptal edilmelidir'' dedi. 

Gülizar Biçer Karaca'dan Kanal İstanbul açıklaması!

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tarihi eser ve sit alanını içeren itirazlarının Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunda yer almadığı belirtildi.

Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanlarına belge zorunluluğu!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 26 mesleğe daha belge zorunluluğu getirilildiğini duyurdu. Bahsi geçen meslekler arasında Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanları, Liman Forklift Operatörü, gibi meslek grupları yer alıyor...

Paşabahçe Andonaki Yalısı 55 milyon TL'ye satışta!

Paşabahçe'de bulunan, Andonaki Yalısı 55 milyon TL'ye satışa sunuldu. Tarihi eser niteliğine sahip yalıya yabancı ve yerli yatırımcıların ilgisi yoğun.

AEK'nın yeni stadı Ayasofya açılışa hazır!

Yunanistan'ın köklü kulüpleri arasında yer alan AEK'nın yeni stadı açılışa hazırlanıyor. İstanbul'daki tarihi eser Ayasofya Müzesi'ne benzetilerek inşa edilen 32 bin kişilik stadın ismi de "Ayasofya Stadı" olacak.

Boğaz'ın tarihi eser yalıları satışta!

Dünyanın hayran olduğu Boğaz’daki satılık yalıların fiyatları sizler için araştırıldı. Yalıların satış değeri; tarihi eser statüsü, rıhtımı ve bahçe büyüklüklerine göre değişiyor.

İstanbul'un satılık 250 köşkü!

Saraylar, yalılar, köşkler... İstanbul’da bulunan tarihi eser niteliğindeki 34 bin köşkün 250’si satılık.

tarihi eser emlak vergisi Haberi

tarihi eser emlak vergisi

Tarihi eserler emlak vergisinden muaf mı?

Emlak vergisi mevzuatı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma mevzuatı gereğince tarihi eser niteliğindeki binalar emlak vergisinden muaf tutuluyordu.


Ancak, Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve Torba Yasa olarak nitelendirilen 6552 sayılı Kanun ile bu muafiyet kaldırıldı.


MADDE 98 – 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 21 inci maddesinin mülga fıkralarından sonra gelen ilk fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.


“Tapu kütüğüne “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerinde kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Ancak,...