02 / 05 / 2024

tarihi eserler nasıl müzelere götürülür

tarihi eserler nasıl müzelere götürülür

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Gül Pulhan: " Bir eser müzede sergileninceye kadar eserin üzerinde büyük bir titizlikle çalışılıyor " dedi.

Kira gelir vergisi için son 13 gün uyarısı! Nasıl hesaplarım, nasıl beyan ederim 2024?

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresi 1 Nisan 2024 tarihi itibarıyla resmen doluyor. Peki kira geliri nasıl hesaplanır, kira geliri nasıl beyan edilir 2024?

Emlak vergisi 1. taksit ödeme ekranı Mart 2024! Emlak vergisi ödemesi nereden, nasıl yapılır? 

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisi 1. taksit ödemeler 1 Mart 2024 tarihi itibarıyla başladı. Peki emlak vergisi ödemesi nereden, nasıl yapılır? 

Emeklilikte son dakika! 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? Aman dikkat! 

Emekli maaşlarına yapılacak zam öncesinde, erken emekli olmanın yolları ve emeklilik tarihi hesaplama gibi konular sık sık gündeme geliyor. Peki 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? İşte o merak edilen soruların yanıtları...

Restorasyon nedir? Restorasyon süreci nasıl işler?

Aslını bozmadan onarmak anlamına gelen restorasyon, günlük hayatta en çok, yapıların onarımında kullanılmaktadır. Ancak bu yapılar özel olduğu için tarihi ve mimari değeri yüksek alanları içermektedir. Peki tarihi eserlerin restorasyonu ne anlama gelir ve restorasyon süreci nasıl işler?

Çocuk desteği parası hesaplara yattı mı? Çocuk desteği kaç TL oldu? e-Devlet çocuk desteği nasıl sorgulanır?

Çocuk desteği 2022 ödeme tarihi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan gelen açıklamalar yakından takip ediliyor. Peki çocuk desteği 2022 ödemeleri yapıldı mı? Çocuk desteği başvurusu nasıl yapılır? İşte çocuk desteği 2022 ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Emekli promosyon tarihi nasıl öğrenilir?

Emekli promosyonu hala gündemde yer alan konulardan biridir. Emekli promosyonunu almayan milyonlarca emekli, “Emekli promosyon tarihi nasıl öğrenilir?” şeklinde sorular soruyor. İşte detaylar!

Emekli promosyonlarında beklenmeyen Ekim rüzgarı! Emekli promosyon tarihi nasıl öğrenilir?

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği promosyon ödemelerine dair sıcak bir gelişme yaşandı. Vatandaşlar “Emekli promosyon tarihi nasıl öğrenilir?” sorusunu sormaya başladı. İşte detaylar!

TMO buğday paralarının ödeneceği tarihi açıkladı! Çiftçiler parasını nasıl alacak?

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin buğday alım fiyatlarını Haziran ayının ilk günlerinde açıklamasının ardından çiftçiler tarlalardaki hasatlarını toplamaya başladı. TMO, ürünlerini ofise satan üreticilere paraların ne zaman ödeneceğini açıkladı. Çiftçiler parasını nasıl alacak belli oldu.

Bir evin maliyeti nasıl hesaplanır 2021?

2021 yılında uygulanacak inşaat maliyet bedelleri 1 Eylül tarihi itibariyle belli oldu. Peki bir evin maliyeti nasıl hesaplanır 2021? 

Bir evin maliyeti nasıl hesaplanır 2020?

2020 yılında uygulanacak inşaat maliyet bedelleri 29 Ağustos tarihi itibariyle belli oldu. Peki bir evin maliyeti nasıl hesaplanır 2020? 

İmar barışı başvuru bedelleri nasıl belirleniyor?

İmar barışı başvuruları 15 Haziran 2019 tarihi itibariyle sona eriyor. Peki İmar barışı başvuru bedelleri nasıl belirleniyor?

Emlak vergisi muafiyeti nasıl olur? 

Emlak vergisi 2019 son ödeme tarihi vatandaşlar tarafından da oldukça merak ediliyor. Gayrimenkul sahibi olup muafiyet şartlarını taşımayan herkesin emlak vergisi ödemek zorunda olduğu da biliniyor. Peki emlak vergisi muafiyeti nasıl olur? 

Tarihi Yarımada imar barışından nasıl etkilenecek?

Tarihi Alan Başkanlığı, ‘imar barışı’nın İstanbul’da tarihi yarımadayı nasıl etkileyeceğiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan rapor istedi. Başkanlık, raporun UNESCO rehberine göre hazırlanmasını talep etti.

tarihi eserler nasıl müzelere götürülür Haberi

tarihi eserler nasıl müzelere götürülür

Arkeolojik kazılarda bulunan eserler, en az 5-6 aşamadan geçirilerek müzelerde teşhire sunuluyor.


Tarihi eserlerin ortaya çıkarılması için büyük bir özenle yapılan çalışmanın ardından elde edilen eserler, envanterlik ve etütlük diye ikiye ayrılıyor. Bu eserlerden envanterlik olanlar, müzede sergileninceye kadar en az 5-6 aşamadan geçiriyor.


Batman'ın Beşiri ilçesinde 4 yıldır süren Gre Amer Höyüğü'nde kazı başkanlığı yapan Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gül Pulhan, AA muhabirine kazılarda çıkan eserlerin müzelerde vitrine çıkana kadar olan süreci  anlattı. 


Arazide süren çalışma kadar kazıevinde de çok yoğun bir çalışmanın devam ettiğini, kazılarda en çok çanak çömlek parçası bulduklarını dile getiren Pulhan, bunların iyi bir yıkamadan geçtiğini, kurutulduğunu, ondan sonra iki elemeli bir seçme sisteminden geçtiğini söyledi.


"Bunların içinden birleşebilecek olanları...