03 / 01 / 2025

tarihi istanbul binaları

tarihi istanbul binaları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, 4.yüzyıldan günümüze İstanbul’un tarihine damgasını vuran 100 binayı bir kitapta topladı. İstanbul’un 100 Binası isimli kitap, araştırmacı-yazar Rose Mary Samanoğlu tarafından yayıma hazırlandı.

1935 yılında Galata Zürafa sokakta , Büyükada'da ev ve arsa fiyatları 54 lirayla 2 bin 250 lira arasındaymış!

1935 yılında İstanbul Galata'da iki dükkan ve bir evin 2/5'lik hissesi bin 987 liraya satılacakmış. Yine aynı ilanda Galata'da Mumhane sokakta dünkan ve odaları yarı hissesi 2 bin 250 liraya satılacakmış.

1942 yılında İstanbul'da 1230 tarihi bina varmış! 

1942 yılında İstanbul'da 1230 tarihi binanın olduğu tespit edilmiş. Bu binaların tadilatı için harekete geçilmiş.

Şerdil Dara Odabaşı'ndan tarihi tren istasyonları açıklaması!

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ilçede atıl kalan tarihi istasyon binalarının Kadıköylülerin görüşünü alarak müze, kütüphane, kültür ve sosyal yaşam merkezine çevirmek amacıyla çağrıda bulunmuştu. Çağrısına yanıt alamayan Odabaşı, yeni açıklamalarda bulundu.

Ziraat GYO İstanbul binalarının değeri ne kadar?

Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul'da yer alan binalarına ilişkin 2021 yıl sonu değerleme raporlarını yayınladı. İşte Ziraat GYO'nun İstanbul binalarının değeri...

Mardin’de tarihi dokuyu bozan betonarme binalar yıkılıyor!

Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından sit alanında kalan ve tarihi dokuyu bozması sebep gösterilerek yıkılmasına karar verilen betonarme binalar için harekete geçti.

Bursa'da, Tarihi Çarşı ve Hanlar proje çevresindeki çürük binalar yıkılıyor!

Bursa'daki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni çevreleyen çürük binalar teker teker ortadan kaldırılıyor. Projede bir binanın yıkımı daha tamamladı. 

Mahir Polat'tan tersane binalarındaki inşaata tepki!

Haliç kıyısında Fatih Sultan Mehmet’in kurduğu tarihi tersane binaları üzerinde gerçekleştirilen büyük bir inşaatın içine kurulan Çağdaş Sanat Fuarı’nın buradaki yıkımları unutturmasına tepki gösteren İBB Genel Sekreter yardımcısı Mahir Polat, konuyla ilgili açıklama yaptı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin taşınmasında deprem ayrıntısı!

Topkapı Sarayı'nın, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin ve eserlerin yer aldığı tarihi Darphane binalarının 2012'de İstanbul Valiliğince acil durum hazırlık projesi kapsamına dahil edildiği belirlendi. Taşınma haberlerinin ardından şimdi gündeme deprem riski geldi.

İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyesi binaları tarihi çarşıya taşınsın önerisi!

EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi, 30 Ekim'deki depremde hasar gören ve tahliye edilen İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyesi hizmet binalarının tarihi Kemeraltı Çarşısı’na taşınması yönünde öneride bulundu.  

Tarihi İstanbul Radyosu deprem güçlendirmesi için boşaltılıyor!

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun Ulus Yerleşkesi ve Harbiye’deki İstanbul Radyosu tarihi binası "depreme dayanıksız olduğu" sebebiyle eş zamanlı şekilde tahliye ediliyor.

Bitlis'te binaların arasında kaybolan tarihi yapılar gün yüzüne çıkarılıyor!

Bitlis'te Osmanlı döneminden kalan ve zamanla yapılan binaların arasında kaybolan tarihi yapılar, gün yüzüne çıkıyor.

Tekirdağ'daki tarihi binalar restore ediliyor!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarihi binaları restore ediyor...

Finike'deki tarihi binalar yenileniyor!

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Eski Mahalle’deki tarihi ve eski binaların aslına uygun olarak yenileceğini açıkladı.

Tarihi binalar halkın hizmetine giriyor!

Beyoğlu Kültür Yolu Planı için, kullanılmayan tarihi binaların sahipleriyle görüşmelerde bulunduklarını söyleyen  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bunların tamamını sadece kültür ve sanat amaçlı olarak başta İstanbul olmak üzere Türk halkının kullanımına kazandıracağız” diye konuştu. 

tarihi istanbul binaları Haberi

tarihi istanbul binaları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, 4.yüzyıldan günümüze İstanbul’un tarihine damgasını vuran 100 binayı bir kitapta topladı. Tarihin sessiz tanıkları olan binalar hakkında çarpıcı bilgilerin derlendiği İstanbul’un 100 Binası isimli kitap, araştırmacı-yazar Rose Mary Samanoğlu tarafından yayıma hazırlandı.


İstanbul’un 100 Binası, İstanbul’un sembolü haline gelmiş binaların yanı sıra, günümüze ulaşmamış ve pek bilinmeyen binaları da okuyucunun dikkatine sunuyor. 4. Yüzyıldan günümüze kadar uzanan zaman dilimini ele alan kitap, ilk’ler ve en’ler gibi özellikleriyle merak uyandıran binaları kapsıyor. Kitapta binaların mimari özelliklerine ayrıntılı olarak değinilmektense, tarihi olaylardaki rolleri ve ilgi çeken öykülerine yer veriliyor.



Kitapta yer alan bilgilere göre bu gün sadece fotoğraflarda görebileceğimiz İmrahor Köşkü, bir zamanlar İstanbul’un önemli mesire yerlerinden biri olan Kâğıthane’de inşa edilen ilk köşktü. Şişhane’den Taksim’e giden...