11 / 05 / 2024

taşınır mallar kamulaştırılırmı

taşınır mallar kamulaştırılırmı

Neler Kamulaştırılabilir?: Özel mülkiyete tabi olan her türlü taşınmaz, tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, kamulaştırmanın konusu olabilir. Taşınır mallar ise kamulaştırmaya konu olamıyorlar. Kamulaştırmanın ilk şartı taşınmazın kamu yararı taşımasıdır...

1937 yılında çimento fabrikaları kamulaştırılmak istenmiş!

1937  yılında çimento fabrikalarının kamulaştırılmasına karar verilmiş fakat bu karar daha sonra iptal edilmiş. İşte ayrıntılar...

1945 yılında beş bin metreden büyük arsaların kamulaştırılması gündeme gelmiş!

1945 yılında 5 bin metreden büyük arsaların kamulaştırılarak vatandaşın arsaları ellerinden alınarak, şehirden kendilerine bir ev verileceği gündeme gelmiş 

Hisseli tapu nasıl alınır? Hisseli tapu nasıl bölüştürülür? 

Hisseli tapular, birden fazla hisseye sahip olan taşınmazlara verilen belirli bir tapu türüdür. Hisseli tapularda, mülkiyet payları farklı kişilere ait olduğundan, yönetim ve satış süreçlerinde bazı zorluklar ortaya çıkabilir. Hisseli tapu nedir ve nasıl bölünür, işte tüm cevapları…

Trafik cezaları peş peşe açıklandı! Hız sınır, kırmızı ışıkta geçme, emniyet kemeri takmamak...

Yeni yılın gelmesiyle birlikte trafik cezaları güncellendi. Peki, Hız sınır cezası, kırmızı ışıkta geçme cezası, emniyet kemeri takmamak, cep telefonu kullanmanın cezası ne kadar?

Emekli aylığı ikinci kez taşınır mı? 4A, 4B ve 4C için emekli maaşı nasıl taşınır?

Emekli maaşı taşıma konusu uzun bir süredir gündemde yer alıyor. Emekli maaşlarına bankaların getirdiği emekli promosyon ödemeleri ile taşıma işlemi yoğun şekilde araştırılıyor. İşte o detaylar!

Kamulaştırma nedir? Kamulaştırma nasıl yapılır?

Kamulaştırma nedir, kamulaştırma nasıl yapılır? sorularının yanıtları aranıyor. İşte merak edilenler!

Mülkiyeti hazineye ait taşınır ve taşınmazlar kiraya verilecek! Bu fırsat kaçmaz!

Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değikliği İl Müdürlüğü tarafından Manisa ili, Şehzadeler ilçesinde yer alan taşınır ve taşınmazlar kiraya verilecek.

Emekli maaşı nasıl taşınır? Hangi banka ne kadar emekli maaş promosyonu veriyor?

Emekli maaşı nasıl taşınır ve hangi banka ne kadar emekli maaş promosyonu veriyor? şu aralar sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte merak edilen soruların yanıtları!

Ölüm aylığı nasıl alınır? Ölüm aylığı kimlere bağlanır?

Ölüm aylığı nasıl alınır? Ölüm aylığı kimlere bağlanır? sorularına dair detaylar araştırılıyor. İşte merak edilen detaylar!

Tapu kayıt örneği nedir? Tapu kaydı örneği nasıl alınır?

Ev gibi taşınmaz mülkü olan insanların bazı zamanlarda ve işlemlerde tapu kaydı örneğine ihtiyacı olabiliyor. Peki, Tapu kaydı örneği nedir? Tapu kaydı örneği nasıl alınır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Ankara'nın o bölgesi doğal sit alanı ilan edildi! Trabzon ve Bartın'da acele kamulaştırma kararı

Ankara'nın Güdül ilçesindeki Sorgun Yaylası Doğal Sit Alanı "kesin korunacak hassas alan" ilan edildi. Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bazı taşınmazlar Trabzon Büyükşehir Belediyesince acele kamulaştırılacak.

Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır?

İntikal bir yerden başka bir yere geçme, geçirilme anlamına geliyor. Miras intikali ise kişinin ölümü halinde taşınmaz mallarının mirasçılarının üzerine geçirilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

Çankırı Çerkeş için acele kamulaştırma kararı!

Çankırı ili, Çerkeş ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Çankırı Çerkeş için verilen kamulaştırma kararı bugünkü 31537 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

taşınır mallar kamulaştırılırmı Haberi

taşınır mallar kamulaştırılırmı


Neler Kamulaştırılabilir?


Özel mülkiyete tabi olan her türlü taşınmaz, tapuda kayıtlı olsun veya olmasın, kamulaştırmanın konusu olabiliyor. Bu demektir ki tarlalar, araziler, üzerinde yapı olsun veya olmasın arsalar, kaynaklar, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar (üst hakkı gibi irtifak hakları) ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler (örneğin bir apartman dairesi) kamulaştırma işleminin konusunu oluşturabiliyor.


Taşınır mallar kamulaştırmaya konu olamıyor. Ancak olağanüstü durumlarda bedeli ödenmek şartıyla taşınır mallara da el konabiliyor. Buna "istimval" deniyor. İstimvalin, kamulaştırma ile bir ilgisi bulunmuyor.


Kamulaştırmanın şartları!


Hukuka uygun bir kamulaştırma işleminden bahsedebilmek için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekiyor. Bu şartlar şöyle ifade ediliyor:


- Kamulaştırma işleminin yetkili bir kamu kurumu tarafından yapılıyor olması gerekmektedir.

- Yetkili kamu kurumu tarafından alınmış, hukuka uygun bir "kamu yararı kararı"...