02 / 05 / 2024

Taşınmaz mal nasıl haczedilir

Taşınmaz mal nasıl haczedilir

Taşınmaz mal haczi ile ilgili esaslar, İcra ve İflas Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre, taşınmazın haczi ile tasarruf hakkı Medeni Kanunun 920 nci maddesi anlamında tahdide uğruyor...

Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal edinmesine yönelik yasa çalışmalarında sona gelindi!

Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal edinmesine yönelik yasa çalışmalarında sona gelindi. UBP Güzelyurt Milletvekili Dr. Ziya Öztürkler, konuya ilişkin bilgi verdi.

MTV nereden ödenir 2022? Motorlu Taşıt Vergisi nasıl öğrenebilirim?

MTV vergisine dair pek çok soru sorulmaktadır. İşte “MTV nereden ödenir 2022? Motorlu Taşıt Vergisi nasıl öğrenebilirim?” sorularının yanıtı!

Tapu sorgulama şifresiz nasıl yapılır?

Tapu sorgulama işlemi kimi zaman taşınmaz mal satışı için, kimi zaman miras durumu için, kimi zamansa sebepsizce yapılmak istenebiliyor. Peki, tapu sorgulama şifresiz yapılır mı, nasıl yapılır?

Kapalı Maraş'ta Taşınmaz Mal Komisyonu’na 344 başvuru!

KKTC tarafından yapılan “Burada mal, mülk sahibi Rumlar gelsin, mallarını kendilerine iade edebiliriz” çağrısı yanıt aldı. Rumlar, Maraş’taki mülklerini almak amacıyla başvurularını yapmaya başladı. Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar 344 adet başvuruda bulunuldu.

Bursa Yenişehir Belediyesi'nce alınan taşınmaz mal satışı kararı mecliste!

Bursa Yenişehir Belediyesi'nce alınan bir taşınmaz mal satışı kararı meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Erozan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

11 soruda miras nasıl reddedilir?

Vefat halinde kalan miras her zaman taşınır veya taşınmaz mal olamıyor. Kimi zaman mirasçılara borç da kalabiliyor. Peki bu gibi durumlarda miras nasıl reddedilir?

10 soruda kira depozitosu nasıl ödenir?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kiracılardan ilk ayın kirası ile depozito bedeli peşin olarak isteniyor. Peki, kira depozitosu ne kadar ve nasıl ödenir? İşte 10 soruda kira depozitosu..

Taşınmazlarda veraset intikal işlemleri nasıl yapılır?

Tapu sicile kayıtlı taşınmaz malın, taşınmaz sahibinin vefatı halinde, mülkiyet hakkının mahkemeden ya da noterden alınan veraset belgesi ile tescil edilmesi işlemine mirasın intikali deniyor. Peki Taşınmazlarda veraset intikal işlemleri nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı...

Kiracı kredi notu nasıl sorgulanır?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan en büyük sorun kira bedelinin tahsilatı oluyor. Ancak bu sorun, artık kredi notuna bakılarak çözülebiliyor. Peki, kiracı kredi notu nasıl sorgulanır?

Tapu sahibi nasıl öğrenilir?

Bir taşınmaz mal almak istediğinizi ancak sahibinin kim olduğunu bilmediğinizi düşünelim. Bu durumda, tapu sahibi nasıl öğrenilir? Tapunun sahibi nasıl bulunur? İşte yanıtı..

Ev takası nasıl yapılır?

Tapu dairesine yapılabilen yasal işlemler arasında takas işlemi de yer alıyor. Bu işlemde iki taraf da birbirine taşınmaz mal tapusu devretmiş oluyor. Peki, ev takası nasıl yapılır?

Kira arttırım davası nasıl açılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira bedelinin belirlenmesi konusunda kimi zaman mal sahibi ile kiracı anlaşmazlık yaşayabiliyor. Bu durumda kira arttırım davası açılabiliyor. Peki, kira arttırım davası nasıl açılır?

Cins değişikliği talebi nasıl yapılır?

Bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale gelmesi halinde cins değişikiği işlemi için tapuya müracaat edilebiliyor. Peki, cins değişikliği talebi nasıl yapılır?

Taşınmaz mal nasıl haczedilir Haberi

Taşınmaz mal nasıl haczedilir

Taşınmaz mal haczi!

Taşınmazın haczi ile tasarruf hakkı Medeni Kanunun 920 nci maddesi anlamında tahdide uğruyor. Sicile kaydedilmek üzere haciz keyfiyeti, ne miktar meblağ için yapıldığı ve alacaklının adı ile tebliğe yarar adresi icra dairesi tarafından tapu siciline bildiriliyor. 


Adresi değişen alacaklı masrafını vermek sureti ile yeni adresinin tapuya bildirilmesini icra dairesinden istemeye mecbur oluyor. Hacze yeni alacaklılar iştirak eder veya haciz kalkarsa bu hususlar da tapu siciline haber veriliyor. 


İcra ve İflas Kanununda yer alan esaslara göre, hacizli taşınmazın el değiştirmesi hâlinde 148/a maddesi uygulanıyor. 

I - Taşınmaz haczinin şümulü, 

II - Alacakları rehinle sağlanmış alacaklıların mahfuz hakları, 

III - İdare ve işletme. 

Madde 92 – (Değişik: 18/2/1965 - 538/51 md.)  

Bir taşınmazın haczi hasılat ve menfaatlerine de şamildir. Haciz taşınmaz kendilerine rehnedilmiş olan alacaklıların...