04 / 05 / 2024

taşınmaz malların kiraya verilmesi

taşınmaz malların kiraya verilmesi

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi' ndeki bugünki yazısında Kooperatiflerin kira gelirleri ve vergilendirme usulü konusunu kaleme aldı. Kooperatiflerin, ihtiyaç fazlası ve taşınmaz mallarını kiraya vermeleri mümkündür...

Taşınmaz ticareti ne demektir?

Taşınmaz ticareti, emlak alanında taşınmaz malların alım-satımı işlemlerinin tümünü kapsar. Buna göre, taşınmaz mallar, bir yerin doğal yada yapay özelliklerini kullanan-kullanmayan her türlü mülkiyet hakkını da kapsayan yerleşim alanları, arsalar, binalar anlamına geliyor.

Oturduğu ev satılan kiracının hakları 2022!

Mal sahipleri kiraya verdikleri taşınmaz mallarını satabiliyor. Kiracılar ise bu durumda karşılaşmaları halindeki haklarını merak ediyor. İşte oturduğu ev satılan kiracının hakları 2022...

Trend GYO Nilüfer taşınmazı hakkın tespiti raporu!

Trend GYO, Bursa İli Nilüfer İlçesi 7561 Ada 2 Parsel için taşınmazın satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı hakkın tespiti raporunu yayınladı. 

Baraj İnşası için Yapılan Kamulaştırmalarda Taşınmaz Malların Kamulaştırılması Hakkında Yönetmelik!

Baraj İnşası için Yapılan Kamulaştırmalarda Kamulaştırma Sahasına Mücavir Taşınmaz Malların Kamulaştırılması Hakkında Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kira gelir vergisi istisna sınırı 2018!

1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler 2018 yılında vergi mükellefi oluyor. İşte kira gelir vergisi istisna sınırı 2018..

Kira gelirini elden alanların vergisi!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler kira gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, kira gelirini elden alanların vergisi olur mu? Kira gelirini elden alanların vergisi ne kadar?

Hazineye ait taşınmaz mallar hakkında kanun teklifi verildi!

İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ve 13 Milletvekili, Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi..

Kira gelir vergisi beyanname sınırı 2017!

2016 yılında taşınmaz malını kiraya vererek istisnadan yüksek gelir elde eden kimseler bu sene vergi mükellefi oluyor. İşte kira gelir vergisi beyanname sınırı 2017..

Hazineye Ait Taşınmaz Mal Kanunu'nda değişiklik teklifi verildi!

4706 Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasın Dair Kanun Teklifi verildi..

Hazine Taşınmaz Mallarının Değerlendirilmesi ve KDV Kanununda değişiklik teklifi!

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "Katma Değer Vergisi Kanununda" ve "Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda" Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi.

Değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemeleri için son 3 gün!

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malların elden çıkarılması durumunda ödenen vergi değer artış kazancı vergisi oluyor. 2016 yılı değer artış kazancı vergisi 2. taksit ödemeleri için son 3 gün bulunuyor..

Kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri için son 3 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ev ve işyeri gibi taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden mal sahipleri, vergi mükellefi oluyor. 2016 yılı kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri için son 3 gün kaldı..

Yazılımlar gayrimenkul sektörüne yön veriyor!

Yazılım sektörü son yıllarda gayrimenkul sektöründe ön planda. Yazılımlar, özel ve kamuya ait tüm taşınmaz malların yönetilebildiği bir sistem halini aldı.

taşınmaz malların kiraya verilmesi Haberi

taşınmaz malların kiraya verilmesi


Kooperatiflerin, ihtiyaç fazlası taşınmaz mallarını kiraya vermeleri mümkündür. 

Kooperatiflerin kurumlar vergisi muafiyet şartlarından biri de "münhasıran ortakları ile iş görülmesi" olarak sayılmıştır. Bu sebeple, kooperatifin sahibi bulunduğu taşınmazı üçüncü kişilere veya ortaklarına kiraya vermesi, ortak dışı bir işlem olarak kabul edilmektedir. Anılan muafiyet şartı bu durumda ihlal edilmiş sayılır ve kurumlar vergisi muafiyeti ortadan kalkar. Ancak, kiralamanın tevkifat yapmak zorunda olanlarla, olmayanlara yapılmış olması, kooperatif açısından farklı sonuç doğurur. 


1- Kooperatif Gayrimenkulünün Tevkifat (Vergi Kesintisi) Yapmakla Sorumlu Olanlara Kiraya Verilmesi Kooperatif aktifinde kayıtlı gayrimenkulün 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15/1. maddesine göre tevkifat yapmakla sorumlu bulunan gerçek ve tüzel kişilere kiralanması halinde; bu kişiler kooperatife ödedikleri kira bedelleri üzerinden, ödeme sırasında vergi sorumlusu olarak tevkifat yapmak ve tevkif ettikleri bu vergiyi...