06 / 07 / 2024

tellaliye harcı yüzde kaç

tellaliye harcı yüzde kaç

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı, tellaliye harcına tabi tutuluyor. Peki tellaliye harç oranı yüzde kaçtır?

Gayrimenkulde tapu harcı yüzde 1’in altına indirilsin önerisi! 

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörü için arsa üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek, tapu harcının yüzde 1’inin altına düşürülmesine ilişkin çağrıda bulundu. İşte ayrıntılar... 

2023 yılında harçlardan 107 milyar TL gelir hedefleniyor! Yüzde 51,2'si gayrimenkul satışlarından olacak!

2023'te tahsil edilmesi beklenen 107 milyar Türk Lirası tutarındaki harcın detayları belli oldu. Bu tutarın yüzde 51,2'si gayrimenkul alıp satanlar tarafından ödenecek. İşte ayrıntılar...

Memurlar maaşlarının yüzde 65'ini kira ve gıdaya harcıyor!

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, Ağustos 2021'e ait asgari geçim endeksini açıkladı. Gıda ve kira harcamaları bir memur maaşının yüzde 65,02’sini meydana getiriyor.

Türkiye’deki mevcut yapı stokunun yüzde 80’i yalıtımsız!

Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu yaptığı açıklamada Türkiye'deki mevcut yapı stokunun yüzde 80’inin yalıtımsız olduğunu belirterek "Enerjimizi evlerimizin içini değil, atmosferi ısıtmak için harcıyoruz” diye konuştu.

30.2 milyar liralık harcın yüzde 53'ü gayrimenkul için ödenecek!

2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi verilerine göre, 2019 yılında 30.2 milyar lira harç tahsil edilecek. Bu harcın yaklaşık yüzde 53'ünü gayrimenkul alıp satanlar ödeyecek.

İlk kez ev alan yüzde 1 harç ödesin!

Sinpaş Yönetim Kurulu Üyesi Çelik, ev sahibi olma oranının düştüğüne dikkat çekerek, kamu ve özel sektöre yeni model önerdi: İlk evini alan yüzde 1 tapu harcı ödesin, KDV yüzde 1 olsun, konut kredisi ev fiyatının yüzde 90’ına kadar kullandırılsın...

Yüzde 0,98 konut kredisine ek tapu indirimlerini kaçırmayın!

Kamu bankalarının anlaşmalı konut projelerinde uyguladı yüzde 0.98 konut kredisi faiz oranlarına ek yıl sonuna kadar uygulanan tapu harcı ve KDV indirimlerinden 52 bin 500 TL’ye kadar kar etmek mümkün.

Skyland İstanbul’da peşin alımlarda yüzde 20 indirim!

Eroğlu Gayrimenkul, Bakanlar Kurulu tarafından KDV ve tapu harcı oranlarında uygulanan teşvik kararına destek veriyor. Skyland İstanbul'da peşin ve banka kredili alımlarda geçerli, yüzde 20 indirim fırsatı sunuluyor. 

Skyland İstanbul’da peşinde yüzde 20 indirim!

Skyland İstanbul’da peşinde yüzde 20 İndirim kampanyası başlıyor. Eroğlu Gayrimenkul, kamudan gelen KDV ve tapu harcı indirimine destek verdi. 

Daire Kartal'da yüzde 25 indirim fırsatı!

Hükümetin KDV, tapu harcı ve kamu bankalarında konut kredi faizlerinde indirim kararı sektörde etki yarattı. GYODER, Konutder ve İNDER üyesi firmalar hep birlikte yüzde 20 indirim kararı aldı.

Konutta yüzde 20 indirim kampanyası nasıl olacak?

Konutta önce KDV ve tapu harcında indirim yapıldı, sonra konut kredi faizi yüzde 0.98’e çekildi. Kamunun bu desteğine özel sektör de sessiz kalmadı. 41 firma bir araya gelerek indirim kararı aldı.

Zülfikar Soyvural: Tapu harcı yüzde 1'e düşmeli!

Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Zülfikar Soyvural, konut satışlarındaki ciddi düşüşe dikkat çekti. Soyvural, tapu işlemleri üzerinden alınan tapu harcının yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Konut alıcısı yüzde 25 kazanç sağlayacak!

İnşaat sektöründe yaşanan bir dizi gelişme sektörü olumlu etkiledi. Tapu harcındaki yüzde 25 indirim alıcıyı rahatlattı.

tellaliye harcı yüzde kaç Haberi

tellaliye harcı yüzde kaç

Tellaliye harç oranı!

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyelere ait hal, balıkhane, mezat yerleri ve ilgilinin isteğine bağlı olarak belediye münadisi veya tellalı bulundurulan sair yerlerde, gerçek veya tüzel kişiler tarafından her ne surette olursa olsun her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı, Tellaliye Harcına tabi tutuluyor. 


Tellallık veya çığırtmalık olarak da ifade edilen tellaliye harcını, mal ve mahsullerini satan gerçek veya tüzel kişiler ödemekle mükellef oluyor.


Gerçek veya tüzel kişilerin yapacakları satışları, satış yapmadan önce belediye veya mahallindeki belediye ilgililerine haber vermeleri gerekiyor. Haber verilmediği takdirde bu harç yüzde 50 fazlasıyla tahsil ediliyor.


Tellaliye harç oranı ve harç ödemesi ile ilgili yasal hükümler, Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Matrah:

Madde 69 – Telallık Harcının matrahı, harcın konusuna giren satışların...