16 / 05 / 2024

Temellük ne demektir

Temellük ne demektir

Temellük nedir? Temellük hakkı nedir? Kendine mal etme anlamına gelen temellük, mülk edinme ve mülk alma anlamlarında da kullanılıyor. İşte temellük ile ilgili diğer bilgiler...

Ayıplı mal nedir? Ayıplı mal ne demektir?

Ayıplı mal nedir, Ayıplı mal ne demektir? soruları sık sık sorulmaktadır. İşte sorulan soruların yanıtları!

Kentsel arkeolojik sit alanı ne demektir?

Mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları sebebiyle daha kıymetli alanlar oluyor. Bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmiyor. Peki, kentsel arkeolojik sit alanı ne demektir?

Turizm merkezi ne demektir?

Turizm merkezlerinde yapılacak imar planları, her ölçekte planlar gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri de alınarak Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır. Peki, turizm merkezi ne demektir?

Tapu maliki ne demektir?

Gayrimenkul hukukunda sıkça karşılaşılan malik nedir? Tapu maliki ne demektir? Medeni Kanun'a göre gayrimenkulde maliklik sıfatı hangi hallerde kazanılır? Tapu malikinin hak ve sorumlulukları nelerdir?

Arsa tapulu ev ne demektir?

Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının bağımsız bölümleri üzerinde Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre irtifak hakları kurulabiliyor. Bu aşamada karşımıza arsa tapulu evler çıkıyor. Peki, arsa tapulu ev ne demektir?

Bosaj ne demektir?

Mimarlık terimleri arasında yer alan bosaj ne demektir?: bir duvar yüzündeki taşların çeşitli şekillerde pürüzlü ve çıkıntılı olarak bırakılması uygulamasına "Bosaj" deniyor. İşte bosaj yapı örnekleri...

Ticari arsa ne demektir?

Ticari arsa ne demektir?: Ticari imarlı arsa; üzerine dükkan, mağaza ve ofis yapılabilen arsa olarak karşımıza çıkıyor. Yatırım açısından ticari arsanın nerede olduğu; konumu önem teşkil ediyor...

Mülga ne demektir?

Mülga, hukuk terimleri arasında yer alıyor. Kanun, yasa, yönetmelik ve tebliğlerde sık sık karşımıza çıkan mülga ne demektir? Mülga kanun ne demektir? Mülga madde ne demektir?

Muvazaalı satış ne demektir?

Muvazaa, gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, muvazaalı satış ne demektir?

A 4 ne demektir?

A 4 ne demektir? Uygulama imar planı ile belirlenen ayrık nizam, blok nizam ve bitişik nizamdan biri olarak ifade ediliyor. Peki ayrık nizamda A 4 ne anlama geliyor?

Bucak ne demektir?

Coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında münasebet bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen bir idare bölümü olan bucak ne demektir? Bucak nasıl idare edilir? İşte kanun esasları....

İmar planının askıya çıkması ne demektir?

İmar planı askıya çıktı ne demek? İmar planının askıya çıkması nedir? İmar planı neden askıya çıkar? İmar plan tadilatı askıya çıkınca ne olur? İmar planı neden askıya çıkar? İmar planının askıya çıkması ne demektir? İşte cevaplar!

Muvakkat haciz ne demektir?

Borçluya yapılan icra takiplerinde konulan hacizlerden biri olarak karşımıza çıkan muvakkat haciz ne demektir? Muvakkat haciz halinde hangi hükümler uygulanır? İşte Muvakkat haczin yasal esasları...

Temellük ne demektir Haberi

Temellük ne demektir

Temellük nedir?

Kendine mal etme anlamına geliyor. Mülk edinme, mülk alma anlamına gelen temellük işleminde temellük eden kimse, mülk edinen kimse oluyor.


Osmanlıca hukuk terimi olarak karşımıza çıkan temellük, günümüzde hala kullanılıyor. Temellük, ayrıca alacağın devralınması anlamında da kullanılıyor.


Alacağın temliki, hukuki bir işleme dayalı olarak bir alacağın bütün hak ve vecibeleri ile birlikte alacaklıdan (temlik eden, devir eden) başka bir kişiye (temellük eden, temlik alan, temlik edilen, devir alan) devir edilmesi olarak ifade ediliyor. 


Değişik amaçlarla yapılan temlik, genellikle tediyenin sağlanması (borcun ödenmesi) için yapılmaktadır.


Temellük hakkı nedir?

Temellük hakkı, mülk edinme hakkı bulunan kimseye deniyor. Temellük hususu ile ilgili yasal hükümler kanun ve yönetmelikler ile açıklanıyor.


Alacağı temellük eden..

Alacağı temellük eden kavramı ise, "alacak geçirilen" anlamında kullanılan bir terim olarak karşımıza...