27 / 05 / 2024

Teselsül ne demektir

Teselsül ne demektir

Borçlar Kanunu kapsamında "Borç İlişkilerinde Özel Durumlar" teselsül ve müteselsil kelimeleri ile açıklanıyor. Buna göre teselsül nedir? Müteselsil borçluluk nedir? İşte sorularınızın yanıtları ve ayrıntıları...

Tapuda ana taşınmaz ne demektir?

Tapuda belli başlı bazı terimler vardır. Bunların hepsinin bir anlamı vardır. Peki Tapuda ana taşınmaz ne demektir? İşte detaylar!

Gabari nedir? Gabari ne demektir?

Gabari nedir? Gabari ne demektir? soruları merakla araştırılıyor. İşte gabarinin anlamına dair detaylar!

Turizm merkezi ne demektir?

Turizm merkezlerinde yapılacak imar planları, her ölçekte planlar gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri de alınarak Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır. Peki, turizm merkezi ne demektir?

Tapu maliki ne demektir?

Gayrimenkul hukukunda sıkça karşılaşılan malik nedir? Tapu maliki ne demektir? Medeni Kanun'a göre gayrimenkulde maliklik sıfatı hangi hallerde kazanılır? Tapu malikinin hak ve sorumlulukları nelerdir?

Arsa tapulu ev ne demektir?

Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının bağımsız bölümleri üzerinde Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre irtifak hakları kurulabiliyor. Bu aşamada karşımıza arsa tapulu evler çıkıyor. Peki, arsa tapulu ev ne demektir?

Bosaj ne demektir?

Mimarlık terimleri arasında yer alan bosaj ne demektir?: bir duvar yüzündeki taşların çeşitli şekillerde pürüzlü ve çıkıntılı olarak bırakılması uygulamasına "Bosaj" deniyor. İşte bosaj yapı örnekleri...

Muris ne demektir?

Bir kimsenin ölümü ile, ona ait para, mal, mülk gibi maddi varlıkların o kişinin yasal mirasçılarına geçmesi miras olarak nitelendiriliyor. Peki miras hukukunda muris kimdir? Muris ne demektir? İşte yanıtı..

Natamam bina ne demektir?

Natamam kelime anlamı olarak "tamamlanmamış, bitmemiş" anlamına geliyor. Buna göre natamam bina ne demektir? Natamam ev kredisi nasıl çekilir? İşte natamam konut kredisi bu haberde..

Mamelek ne demektir?

Kooperatiflerde, kooperatif dağıldıktan sonra mamelek paylaştırılıyor. Peki, mamelek ne demektir? Kooperatif dağıldıktan sonra tasfiye mameleki nasıl paylaştırılır? İşte Kooperatifler Kanunu kapsamında yer alan yasal esaslar...

Bucak ne demektir?

Coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında münasebet bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen bir idare bölümü olan bucak ne demektir? Bucak nasıl idare edilir? İşte kanun esasları....

Kadastral parsel ve imar parseli ne demektir?

Kadastral parsel nedir? İmar parseli nedir? Hangi durumlarda kadastral parseli imar parseli yerine kullanılır? İşte Kadastral parsel ve imar parseli ne demektir? sorusunun detaylı açıklaması...

Rölöve proje ne demektir?

Rölöve proje ne demektir?: Rölöve proje, var olan yapının yerinde alınan ölçülerle durumunu ortaya koyan proje olarak ifade ediliyor. İşte ölöve çıkarma yöntemleri bu haberde...

İnşai hak ne demektir?

İnşai hak ne demektir? Hangi haklar inşai haklar grubuna giriyor? İnşai haklar kaça ayrılıyor? İnşai hak konusu hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Teselsül ne demektir Haberi

Teselsül ne demektir

Teselsül nedir? 

Teselsül kelime anlamı olarak; Birbirine bağlı, birbiri ile ilgili şeylerin oluşturduğu dizi anlamına geliyor. Borçlar Kanunu kapsamında "Borç İlişkilerinde Özel Durumlar" teselsül ve müteselsil kelimeleri ile açıklanıyor:


Teselsül

A. Müteselsil borçluluk

I. Doğuşu

MADDE 162- Birden çok borçludan her biri, alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olmayı kabul ettiğini bildirirse, müteselsil borçluluk doğar.

Böyle bir bildirim yoksa, müteselsil borçluluk ancak kanunda öngörülen hâllerde doğar.


II. Dış ilişki

1. Hükümleri

a. Borçluların sorumluluğu

MADDE 163- Alacaklı, borcun tamamının veya bir kısmının ifasını, dilerse borçluların hepsinden, dilerse yalnız birinden isteyebilir.

Borçluların sorumluluğu, borcun tamamı ödeninceye kadar devam eder.


b. Borçluların savunmaları

MADDE 164- Müteselsil borçlulardan biri, alacaklıya karşı, ancak onunla kendi arasındaki kişisel ilişkilerden veya müteselsil borcun sebep ya da konusundan doğan def’i ve itirazları ileri sürebilir.


Müteselsil borçlulardan biri ortak def’i ve itirazları...