19 / 05 / 2024

Teselsüllü nedir

Teselsüllü nedir

Borçlar Kanunu kapsamında "Borç İlişkilerinde Özel Durumlar" teselsül ve müteselsil kelimeleri ile açıklanıyor. Buna göre teselsül nedir? Müteselsil borçluluk nedir? İşte sorularınızın yanıtları ve ayrıntıları...

Deprem korkusuna son! Akıllı mobil capsül ev geliyor!

6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ardından beklenen İstanbul depremi ve ülkemizin deprem bölgesi olması gerçeği güvenli yaşam alanları arayışını başlattı. İşte ''Akıllı mobil capsül evler'' deprem korkusunu ortadan kaldırmak için geliyor. Peki akıllı mobil capsül ev nedir, özellikleri neler?

Carrefoursa'dan Oppo akıllı telefonlara indirim! 15 Ekim 2022 fiyat listesi...

Carrefoursa, Oppo tutkunlarına akıllı telefonlarda harika indirimler sunuyor! Peki, Oppo markalı akıllı telefonların Carrefoursa'daki fiyatı nedir? 15 Ekim 2022 itibariyle fiyat listesi...

Kiracı tahliye davası nedir? 10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur?

Ev sahipleri kimi zaman kiracılarının evi tahliye etmesini istiyorlar. Bu gibi durumlarda kiracı tahliye davası açılabiliyor. Peki, kiracı tahliye şartları nelerdir? 10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur? İşte tüm merak edilenler...

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ 2022! Vergi dilimi nedir, nasıl hesaplanır?

Gelir vergisi dilimleri, Maliye Bakanlığı tarafından her sene başında yeniden düzenleniyor ve kişinin yıllık toplam geliri üzerinden yapılan hesaplamalarla belirleniyor. Peki vergi dilimi nedir, nasıl hesaplanır? İşte 2022 yılına ait vergisi dilimleri…

Akıllı şehir ne?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 81 ilin valiliğine "Akıllı Şehirler Strateji Belgesi" gönderdi. Peki nedir bu akıllı şehir uygulaması? Akıllı şehir daha önce Türkiye'de uygulandı mı? Akıllı şehir ne? İşte detaylar...

4 soruda 10 yıllık kiracının tahliyesi!

Gayrimenkul sahipleri oturan kiracılarını belirli nedenlerle evden çıkarma hakkına sahip oluyor. Peki 10 yıllık kiracı nasıl tahliye edilir? 10 yıllık kiracı tahliye şartları nedir? diyorsanız işte yanıtı...

Konut kredisinde cari faiz oranı nedir?

Cari faiz oranı ile yıllık maliyet oranı ile ilgili bilgilere konut kredi sözleşme öncesi bilgi formunda da yer veriliyor. Peki, konut kredisinde cari faiz oranı nedir?

Konut kredisinde akdi faiz oranı nedir?

Konut kredisi kullanma sürecinde akdi faiz oranı ile yıllık maliyet oranına ilişkin bilgilerine sözleşme öncesi bilgi formunda da yer veriliyor. Peki, konut kredisinde akdi faiz oranı nedir?

Yıllık kira artış oranı 2016 nedir?

Ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında anlaşılan kira bedeli, sözleşmenin uzaması halinde zamlanıyor. Yapılan bu zam, yıllık olarak uygulanıyor. Peki, yıllık kira artış oranı 2016 nedir?

Yasal yıllık kira artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Peki, yasal yıllık kira artış oranı nedir? Yıllık zam nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi 5 yıllık muafiyet nedir?

Gayrimenkul sahiplerinin her sene ödemek ile mükellef olduğu emlak vergisinde Kanun kapsamında meskenler için birtakım vergi muafiyetlikleri uygulanıyor. Bu uygulamalardan biri olan emlak vergisi 5 yıllık muafiyet nedir?

Yıllık kira artış oranı Eylül 2015!

Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline yıllık zam uygulanıyor. Yıllık kira artışı hesaplamaları, Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen kurala göre yapılıyor. Peki, yıllık kira artış oranı Eylül 2015 nedir?

Bina enerji performansı hesaplama yöntemi nedir?

Bir binanın enerji performansının belirlenmesi; Binanın m2 başına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi, Bu değere göre CO2 salımının hesaplanması ile gerçekleşiyor. Peki, bina enerji performansı hesaplama yöntemi nedir?

Teselsüllü nedir Haberi

Teselsüllü nedir

Teselsül nedir? 

Teselsül kelime anlamı olarak; Birbirine bağlı, birbiri ile ilgili şeylerin oluşturduğu dizi anlamına geliyor. Borçlar Kanunu kapsamında "Borç İlişkilerinde Özel Durumlar" teselsül ve müteselsil kelimeleri ile açıklanıyor:


Teselsül

A. Müteselsil borçluluk

I. Doğuşu

MADDE 162- Birden çok borçludan her biri, alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olmayı kabul ettiğini bildirirse, müteselsil borçluluk doğar.

Böyle bir bildirim yoksa, müteselsil borçluluk ancak kanunda öngörülen hâllerde doğar.


II. Dış ilişki

1. Hükümleri

a. Borçluların sorumluluğu

MADDE 163- Alacaklı, borcun tamamının veya bir kısmının ifasını, dilerse borçluların hepsinden, dilerse yalnız birinden isteyebilir.

Borçluların sorumluluğu, borcun tamamı ödeninceye kadar devam eder.


b. Borçluların savunmaları

MADDE 164- Müteselsil borçlulardan biri, alacaklıya karşı, ancak onunla kendi arasındaki kişisel ilişkilerden veya müteselsil borcun sebep ya da konusundan doğan def’i ve itirazları ileri sürebilir.


Müteselsil borçlulardan biri ortak def’i ve itirazları...