03 / 05 / 2024

toplam kat alanları

toplam kat alanları

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının toplam kat alanı hesabı, KAKS ile yapılıyor. KAKS yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde ediliyor. Peki, toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

Sarıyer'in silüet alanlarında kat yüksekliği 2 kattan 3 kata yükseltildi!

Sarıyer’in Boğaziçi Gerigörünüm ve Etkilenme Bölgesi Koruma amaçlı Nazım İmar Planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde onaylandı. Yapılan değişiklikle Sarıyer'in silüet alanlarında kat yüksekliği 2 kattan 3 kata yükseltildi...

İstanbul'da 5 konuttan biri ‘riskli’ alanda! Tek tek açıklandı: Pendik, Bakırköy, Küçükçekmece, Güngören ve Avcılar...

İstanbul’un Çevre Düzeni Planı raporunda, jeolojik açıdan riskli olduğu belirtilen bölgelerdeki konut alanlarının toplam konut alanları içinde yüzde 20.4’lük bir paya sahip olduğuna dikkat çekiliyor. İlçe ilçe riskli alanlar da açıklandı. 

Site kararlarında kat maliklerinin sayısı esas alınır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Sayı ve arsa payı çoğunluğu’ ifadesi, bir kat malikleri kurulu toplantısına katılanlar çerçevesinde mi düşünülmelidir, yoksa mutlaka toplam kat malikleri sayısı mı esas alınmalıdır?'' sorusuna cevap verdi...

Sosyal yaşam alanları bulundukları bölgeye değer katıyor!

TOKİ, İstanbul ve Ankara'da, yeşille iç içe sosyal yaşam imkânı sağlayan parklar inşa ediyor. Ankara’da Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirdiği Kuzey Yıldızı rekreasyon alanları, bulundukları bölgeye değer katıyor.

Stüdyo daireleri yasaklayan yönetmelik 1 Ekim'de yürürlükte!

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem başlıyor. Stüdyo dairelerin yapımına yasak, toplam kat alanlarına ilişkin de yeni düzenlemeler getiren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek.

KAKS oranları 2017!

KAKS, yapının inşa edilen tüm kat alanlarının toplamının imar parseli alanına oranı oluyor. İşte Yeni İmar Yönetmeliği'nde yer alan KAKS oranları ve sınırlamaları..

Katlar alanı hesabına dahil edilmeyen kullanımlar!

Katlar alanı sayısı yapının inşa edilen tüm kat alanlarının toplamının imar parseli alanına oranı oluyor. Peki, katlar alanı hesabına dahil edilmeyen kullanımlar nelerdir?

İstanbul’un su havza alanlarında gayrimenkul arzı iki kat arttı!

İstanbul’un cazibe oluşturan havza alanlarındaki gayrimenkul arzında son iki yıldır önemli gelişmeler yaşanıyor. Gayrimenkul arzında işlem hacmi iki yılda iki kat artarken, yıllık ticari hacim iki yılda 2.5 kat artış gösterdi.

Elazığ'da kat karşılığı inşaat yaptırılacak!

Elazığ Belediye Başkanlığı, Merkez'de bulunan 7 parselde kat karşılığı inşaat yaptırılacak. Konut+ Ticaret alanı olarak ayrılan bölgede yaptırılacak inşaatın toplam bedeli 6 milyon 40 bin 776 TL olarak belirlendi.

Veysel Eroğlu Samsun'da toplu açılışa katıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Samsun'da yapımı tamamlanan ve yapımına yeni başlanılan toplam 28 tesisin temel atma ve açılış törenine katıldı.

Loda Mobilya Pavon Köşe Koltuk ile yaşam alanlarınıza sıcaklık katın!

En iyi malzemeleri tecrübe ile birleştiren Loda Mobilya’nın, doğaya dönüş mottosuyla tasarladığı Pavon Köşe Koltuk da, yaşam alanlarınıza sıcak bir esinti katıyor.

Altındağ Belediye Başkanlığı kat karşılığı inşaat yaptıracak!

Altındağ Belediye Başkanlığı Ankara ili, Altındağ ilçesi, Beşikkaya Mahallesinde kat karşılığı inşaat işi yaptıracak. İhalelerin toplam bedeli 163 milyon 860 bin 26 TL olarak belirlendi.

Darülaceze'den 7 ilçede kat karşılığı inşaat ihalesi!

Darülaceze Başkanlığı, Bahçelievler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Pendik, Silivri, Sultangazi ve Şişli'de kat karşılığı inşaat yaptıracak. İhaleleri 22 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşecek inşaatların toplam bedeli 5 milyon 518 bin 989 TL olarak belirlendi.

toplam kat alanları Haberi

toplam kat alanları

Toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının toplam kat alanı hesabı, KAKS ile yapılıyor. KAKS yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde ediliyor. 


KAKS oranları, belli rakamlarda değişkenlik gösteriyor; 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0.


Bu oranlar arsanın imar durum belgesinde görülebiliyor. Belgede KAKS oranı tek bir oran olabileceği gibi belli bir aralıkta da verilebiliyor. 


Örnek hesaplama..

1500 metrekare büyüklüğünde bir arsanın imar durum belgesinde KAKS oranı 0.40 ise; KAKS değeriyle o arsa üzerine inşa edilebilecek toplam inşaat alanı şu hesabı şu şekilde yapılıyor


1500 x 0.30 = 450 metrekare 


Yukarıdaki hesaplamaya göre 450 metrekare inşaat alanına sahip bina inşa edilebiliyor.


TAKS alanı hesaplama..

Yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş...