20 / 07 / 2025

türkiye deprem haritası güncellendi

türkiye deprem haritası güncellendi

Türkiye'nin deprem haritası 22 yıl aradan sonra güncellendi. Yeni haritaya göre; 46 ilde deprem tehlikesi riski azalırken, 6 ilin ise deprem tehlikesi oranı artış kaydetti.

Deprem ve geçim krizi Türkiye’nin göç haritasını değiştirdi! İstanbul, ilk kez net göç veren şehir oldu!

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi’nin yayımladığı Toplumun Görünümü 2024 raporuna göre deprem ve geçim krizi Türkiye’nin göç haritasını değiştirdi.

Türkiye'de 8 milyon konutun deprem sigortası yok!

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü Taha Çakmak yaptığı açıklamada ülkemizde 8 milyon konutun deprem sigortası olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Naci Görür'den Türkiye sınırındaki deprem sonrası korkutan açıklama: Daha da deprem bekliyoruz!

Irak-Türkiye sınırında meydana gelen ve Hakkari, Bitlis ile Şırnak'ta da hissedilen 4.8 büyüklüğündeki deprem sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den açıklama geldi. 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Türkiye deprem yıkımlarına karşı önlem almada yetersiz, deprem sonrası yapılaşmada başarılı

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Türkiye’deki deprem gerçeğinden bahsederek, depreme ne kadar hazır olduğumuzu açıkladı.

Ege Denizi’ni bekleyen tehlike! 7,5 ve 7,7 büyüklüğünde deprem olursa bir saatte tsunami Türkiye kıyılarına ulaşacak!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel,  Ege Denizi’nde 7,5 ve 7,7 büyüklüğünde herhangi bir depremin tsunami oluşturması durumunda dalgaların Türkiye'nin kıyılarına ulaşmasının yaklaşık bir saat süreceğini söyledi. 

Ege'deki deprem fırtınası Türkiye'deki fayları tetikleyecek mi?

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Ege Denizi'nde "deprem fırtınası" şeklinde meydana gelen sarsıntıların Türkiye'deki aktif fayları tetiklemeyeceğini söyledi.

Art arda meydana gelen depremler sonrası Türkiye’nin diri fay haritası değişebilir!

Karadeniz’de son aylarda yaşanan sarsıntılar, bölgedeki deprem tehlikesini gündeme getirirken,  Prof. Dr. Hasan Sözbilir yaptığı açıklamada elde edilen son veriler ışığında Türkiye’nin diri fay haritasının değişebileceğini dile getirdi.

Türkiye'de 5.5'lik depremde bile bina yıkılıyor! Deprem araştırmacısından depreme karşı dirençli kentler çağrısı! 

Türkiye'nin dört bir yanında peş peşe meydana gelen depremler tedirginliğe neden olurken, deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt "Bir kere gündemde depreme karşı dirençli kentler istiyoruz dendiğini hiç görmedim" diyerek önemli bir açıklama yaptı. İşte o açıklama...

Türkiye'de her 2 senede bir ölümlü deprem yaşıyor: Yapılar ve kaç okul, hastane, kamu binası depreme hazır?

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Türkiye'de her 2 senede bir ölümlü deprem yaşandığını belirtti ve 'depreme hazır mıyız?' sorusunu sordu. İşte ayrıntılar...

Türkiye'nin deprem raporu: O ilde 8 bin bina yıkılma tehlikesi altında!

Türkiye’nin deprem tehlikesi altındaki kentlerinden biri olan Van'da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından 13 yıl geçmesine rağmen şu anda 8 bin konut yıkılma tehlikesi altında olduğu belirtildi. 

Japon uzman Moriwaki, onlarca şehri işaret etti, Türkiye'de deprem beklediği yerleri açıkladı: Domino taşı gibi...

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki,  Türkiye'de en büyük depremlerin KAF'ın geçtiği yerlerde olacağına dikkat çekti ce 32 ili uyardı. İşte o açıklama...

Türkiye'nin deprem haritası resmen güncelleniyor: Yeni bir fay hattı tespit edildi!

Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için yürütülen çalışmaların 2025 yılının sonuna kadar tamamlanacağı belirtilirken, Prof. Dr. Hasan Sözbilir de söz konusu proje kapsamında süren çalışmalarda yeni bir fay hattı tespit edildiğini söyledi.

Türkiye'nin en riskli bölgeleri açıklandı! Fay haritası güncellendi...

Türkiye diri fay haritası güncellendiği açıklandı. MTA'nın yayımladığı yenilenen Türkiye Diri Fay Haritası'na göre yurt genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay bulunmaktadır.

türkiye deprem haritası güncellendi Haberi

türkiye deprem haritası güncellendi

1996 yılında kullanıma sunulan Türkiye'nin deprem bölgeleri haritası AFAD Derpem Dairesi Başkanlığı tarafından Mart 2018'de yenilendi. Yeni harita resmen, 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girdi. Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ile yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak hazırlandı.

Habertürk'te yer alan habere göre güncellenen harita ile Türkiye'nin en tehlikeli görülen deprem alanı oranı yüzde 42'den yüzde 17'ye indi. Yeni deprem haritasında aralarında Adana; Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muğla, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Van'ın da bulunduğu 46 ilin deprem riski azaldı. Yeni haritada 6 ilin ise deprem riski artış gösterdi. Bu iller; Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon.

Ayrıca eski haritada binaların yüzde 44'ü tehlikeli gruptayken yeni haritada bu oran yüzde 26'ya düştü.