12 / 05 / 2024

türkiye reel gayrisafi yurtiçi hasıla

türkiye reel gayrisafi yurtiçi hasıla

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, son 10 yılda dolar bazında gelirini 3'e katlayarak yüksek orta gelir grubuna girdiğini belirtti. Bakan Şimşek, reel gayrisafi yurtiçi hasılanın 2003-2012 döneminde yüzde 63 büyüdüğünü kaydetti...

Türkiye genelinde reel konut satış fiyatları tam 5 aydır düşüyor! İşte konut piyasasında son durum!

"sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporunun aralık ayı sonuçlarına göre Türkiye genelindeki reel konut satış fiyatlarının 5 aydır düştüğü kaydedildi.

TÜİK açıkladı! Türkiye'nin en zengin ve yoksul kentleri belli oldu...

Türkiye'nin en zengin ve en yoksul illeri açıklandı. Buna göre, il düzeyinde yapılan hesaplamalar kapsamında, Kocaeli, 302 bin 772 lira ile 2022'de kişi başına gayrisafi yurt içi hasılada (GSYH) ilk sırada bulunuyor. Son sırada da 54 bin 272 lira ile Van yerini aldı. İşte haberin detayları...

Türkiye ekonomisi hız kesmiyor! Üst üste 9 çeyrek büyüdü!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bu yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) yönelik gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçları açıklandı. Türkiye Ekonomisi üst üste 9 çeyrektir büyüme kaydetti. İşte ayrıntılar..

Rakamlar açıklandı! Türkiye, 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüme kaydetti!

Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) rakamlarını açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 7,6 artış gösterdi. İşte haberin devamı..

Türkiye’de satın alma gücü umutları yeşertiyor! Avrupa Birliği’nin yüzde 36 altında kaldık

Türkiye'nin, Satınalma Gücü Paritesi verilerine göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla endeks değeri, geçen sene için 64 olarak tespit edildi. Bu şekilde Türkiye, ortalaması 100 olan 27 Avrupa Birliği ülkesinin % 36 altında kaldı.

Gram altın mı dolar mı yoksa euro mu? Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayında en çok kazandıranı açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayında hangi yatırım aracının reel getirisinin fazla olduğunu açıkladı.

Türkiye konut fiyatlarında dünya lideri!

Reel bir yatırım şeklinde konutlar 11.5 senede yüzde 393’lük toplam getiriyi buldu. Hatta son bir senede Türkiye konut fiyatlarında dünya birincisi haline geldi. 

Türkiye Finans kira sertifikası ihracını tamamladı!

Türkiye Finans Hazine Genel Müdür Yardımcısı Uzun, "Katılım bankacılığının en değerli yatırım enstrümanlarından biri olan kira sertifikası ihracına olan talebi arttırmayı, bu sayede reel sektörü büyütmeyi hedefliyoruz" dedi...

Konut fiyatlarının en fazla düştüğü ülke Türkiye oldu!

IMF verilerine göre, dünyada reel konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla düştüğü ülke yüzde 14.44’lük oranla Türkiye oldu. 

Türkiye ekonomisi 2018 yılında yüzde 2,6 büyüdü!

TÜİK, geçen yıla ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla sonuçlarına göre, Türkiye ekonomisi 2018 yılında yüzde 2,6 büyüdü...

Türkiye Finans'tan 800 milyon liralık kira sertifikası halka arzı!

Türkiye Finans Hazine Genel Müdür Yardımcısı Uzun, "Önümüzdeki dönemde de yeni kira sertifikası ihraçları ile kaynaklarımızı çeşitlendirmeyi ve reel ekonomiye destek olmayı sürdüreceğiz" dedi...

Türkiye Finans'tan 80 milyon liralık kira sertifikası ihracı!

Türkiye Finans Hazine ve Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Uzun: "Yeni kira sertifikası ihracından sağladığımız finansmanla, reel ekonomiye verdiğimiz güçlü desteği sürdürececeğiz" dedi.

Türkiye'ye yatırımda algı oyunu tutmadı!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Türkiye'ye yatırımda güvenilmesi gerektiğini belirtti. Ülker, "6 yabancı ortağımızla Türkiye’ye 1 milyar TL reel yatırım yaptık" dedi.

türkiye reel gayrisafi yurtiçi hasıla Haberi

türkiye reel gayrisafi yurtiçi hasıla


Ülkeler arasında kişi başı milli gelir karşılaştırmalarının nominal dolar cinsinden yapıldığına dikkati çeken Şimşek, "Bu anlamda Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir, 2002'de 3 bin 500, 2012'de 10 bin 500 dolar. Kaç kat artmış? Ortalama reel büyüme oranı 1923-2002: yüzde 4,5, 2003-2012: yüzde 5,1. Hangisi daha yüksek? Kim yalan atıyor? Türkiye'nin nominal dolar cinsinden milli geliri 1990: 198, 2002: 230, 2012: 786 (milyar dolar) 90'lı yıllar daha mı iyi?" ifadelerini kullandı.


Şimşek, Dünya Bankası kriterlerine göre Türkiye'nin, son 10 yılda dolar bazında gelirini 3'e katlayarak yüksek orta gelir grubuna girdiğinin altını çizerek, yüksek gelir grubuna girmek için eşik değer olan 12 bin 600 dolara da orta vadede ulaşılacağını belirtti.


Türkiye'nin iç/dış borcunun sıfırlandığını iddia etmediklerini ifade eden Şimşek, "Ancak AK Parti...